Lišaj bradovec kot protimikrobna sestavina v deodorantu

0

V podjetju In-Cosmetics Asia, Cosmetichem International AG so razvili formulacijo deodoranta s protimikrobno sestavino iz lišaja bradovca. Uporabili so kombinacijo treh sestavin: izvleček lišaja bradovca (INCI: Usnea Barbata Extract), propandiol (INCI: Propanediol) in trometamin (INCI: Tromethamine), ki je izkazovala antibakterijske lastnosti proti Grampozitivnim bakterijam, še posebej proti bakterijam, ki so odgovorne za razvoj neprijetnega telesnega vonja. V nasprotju z nekaterimi drugimi antibakterijskimi sestavinami izvleček lišaja bradovca ohranja normalno bakterijsko floro kože.

Kozmetično aktivna sestavina izvlečka lišaja bradovca je usninska kislina, ki je znana protimikrobna sestavina in se uporablja v tradicionalnih medicinah. Učinkovito deluje proti bakterijam: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus mutans, Propionibacterium acnes in Corynebacteria, slabše učinkovita pa je proti Gramnegativnim bakterijam in glivam. Ima tudi blage protivnetne in antioksidantne lasnosti ter pripomore k boljšemu celjenju ran.

Izvleček lišaja bradovca je učinkovit naravni nadomestek potencialno nevarnejšim sinteznim protibakterijskim sestavinam v kozmetičnih izdelkih. Uporablja se tudi v antibakterijskih milih, izdelkih za nego aknaste kože ter v izdelkih za preprečevanje znojenja stopal.

Nekatere informacije v članku: vir

Temo Lišaji in usninska kislina lahko spremljate tudi na forumu.