Lepi lasje brez prhljaja

0

Za prhljaj je značilno luščenje kože z lasišča, ki ga lahko spremljata tudi srbenje in rdečina. Prhljaj so skupaj sprijete celice rožene plasti kože. Te celice se luščijo tudi na zdravem lasišču, vendar je pri prhljaju proces delitve in poroženevanja celic hitrejši.

Prhljaj je idealno gojišče za glivice in bakterije, ki so sicer normalno prisotne na lasišču. Glive iz rodu Malasezzia se pri prhljaju preveč razmnožijo, saj se hranijo z lipidi, ki se izločajo skozi lasne mešičke. Ti lipidi vsebujejo med drugim tudi trigliceride, ki jih te glive razgradijo, posledično pa se s takšno razgradnjo trigliceridov sprostijo proste maščobne kisline, ki lasišče iritirajo. Na primer za oleinsko kislino je bilo dokazano, da aplicirana samostojno na lasišče povzroča prhljaj. Te sproščene maščobne kisline penetrirajo v zgornjo plast epidermisa. Za celice to predstavlja motnjo, na katero se odzovejo s povečano delitvijo in povečanim izločanjem lipidov. In tako spet pridemo na začetek … obilica hrane za glive, ki se uspešno razmnožujejo dalje.

Poleg omenjenega pa na moteno poroženevanje celic na lasišču vplivajo tudi stres, hormonske spremembe, neustrezna prehrana, neprimerna/prepogosta uporaba izdelkov za lase (še posebej pri uporabi agresivnih izdelkov), vremenske razmere, nošenje pokrival, slaba odpornost organizma, nezadostno umivanje lasišča itn.

Glede na to, da je glive nemogoče popolnoma odpraviti, je dobro, da prhljaj poskusimo ustrezno omejiti, stanje celic rožene plasti pa normalizirati in vzdrževati v normalnem stanju.

Za normalizacijo poroženevanja korneocitov (celice rožene plasti = zgornje plasti epidermisa) se uporabljajo keratolitiki, ki razgrajujejo medcelične povezave v zgornjih plasteh kože in omogočajo hitrejšo odstranitev celic v zgornjem sloju; npr. salicilna kislina, žveplo.

Če želimo delovati na vzrok prhljaja, torej direktno na glive, uporabimo antimikotike: ketokonazol, mikonazol, selenijev sulfid, cinkov piriton.

Pri blagem prhljaju nam lahko pomaga že blag naraven šampon z izvlečki rožmarina, koprive ali arnike, ki pospešijo prekrvavitev lasišča, ali pa šampon z dodatkom čajeve mirte, ki deluje antiglivično in antibakterijsko. Pri uporabi naravnih šamponov se pri nekaterih posameznikih izjemoma lahko pojavi še več prhljaja. Vzrok za to so lahko dišave eteričnih olj, ki jih običajno naravni in organski šamponi vsebujejo (če smo občutljivi na eterična olja, takih izdelkov ne uporabljajmo), lahko pa je razlog tudi v nezadostnem odstranjevanju odmrlih celic z lasišča med umivanjem, saj večina naravnih šamponov vsebuje zelo blage površinsko aktivne snovi. V tem primeru je rešitev pogostejše umivanje las in nanos večje količine izdelka.
Pri uporabi vseh šamponov, predvsem pa naravnih, ne pozabite na primerno shranjevanje in rok trajanja.

INCI imena sestavin, ki delujejo proti prhljaju

Keratolitiki:

  • SALICYLIC ACID
  • SULFUR

Antimikotiki:

  • SELENIUM SULFIDE
  • ZINC PYRITHIONE
  • KETOKONAZOL in MIKONAZOL sta zdravilni učinkovini

Naravni izvlečki:

  • ROSMARINUS OFFICINALIS EXTRACT
  • URTICA DIOICA EXTRACT
  • ARNICA MONTANA FLOWER EXTRACT
  • MELALEUCA ALTERNIFOLIA LEAF EXTRACT

Temo Prhljaj lahko spremljate tudi na forumu.