Laki za nohte niso naravni kozmetični izdelki

0

Laki za nohte vsebujejo organska topila (in to niso naravne sestavine!), barvni laki seveda tudi barvila, ki prav tako niso (vsa) naravna. Skoraj vsi laki za nohte vsebujejo še zaščitna sredstva pred UV svetlobo, kot so npr. benzofenoni, zato da se določen odtenek laka v prozorni steklenički ohrani dlje časa. Bilo je nekaj poskusov izdelave lakov za nohte, katerih formulacija ne bi vsebovala organskih topil, ampak bi bazirala samo na alkoholu in vodi. Ti laki se zaradi neobstojnosti (sprali so se ob stiku z vodo) niso obdržali na trgu.

Zadnje čase je bilo v okviru raznih oglaševalskih kampanj veliko slišati, da določene znamke ne vsebujejo dibutil ftalata – na način, kot da so edini. Pri nas je poudarjanje dejstva, da nek izdelek ne vsebuje dibutil ftalata, nesmiselno. Dibutil ftalat je namreč prepovedana sestavina v kozmetični zakonodaji, zato ga ne sme vsebovati noben lak za nohte oz. noben kozmetični izdelek, ki je naprodaj v Evropski uniji. Če na embalaži med sestavinami najdemo dibutil ftalat, lahko tak izdelek prijavimo na Zdravstveni inšpektorat, ki mora ob taki prijavi seveda ustrezno ukrepati. Nakupa lakov, ki nimajo navedenih sestavin na embalaži ali na posebnem kartonu na prodajnem mestu, ne priporočamo!

Poleg nevarnega in teratogenega dibutil ftalata (Dibutyl Phthalate) se v lakih za nohte izogibajte toluenu (Toluene) in formaldehidu (Formaldehyde). Oba sta dovoljena, vendar škodljiva za zdravje. Večina ozaveščenih znamk v svojih formulacijah nima teh dveh sestavin, vendar previdnost ne bo odveč. Nakup lakov s toluenom in formaldehidom odsvetujemo vsem, še posebej pa velja opozoriti starše majhnih deklic in nosečnice, ki naj bodo na vse tri omenjene nevarne sestavine še posebej pozorni.

Ne nasedajte oglasom, ki zavajajoče obljubljajo naravne lake za nohte. Laki niso naravni kozmetični izdelki, pomembno pa je, da ne kupujete lakov s toluenom ali formaldehidom. Manikura je pomemben del dekorative skorajda vsake ženske, zato poskrbite, da bodo izbrani laki brez nevarnih vplivov na vaše zdravje.

Temo Laki za nohte niso naravni kozmetični izdelki lahko spremljate tudi na forumu.