Kvinoja

0

Kvinoja (Chenopodium quinoa), kinva, kinua, vse to so poslovenjena imena za rastlino, katere domovina je Južna Amerika. Zadnja leta je živilo visoke kakovosti vedno bolj cenjeno in iskano tudi pri nas. Ekološko pridelano kvinojo dobimo že skoraj v vsaki trgovini z zdravo prehrano kot tudi v supermarketih z ekološkim oddelkom.

 

Kvinojo so na območju Andov gojili Inki že 6500 let pred našim štetjem. Po božje so jo častili in jo imenovali hrana bojevnikov, saj vsebuje skoraj vse, kar naše telo potrebuje. Predstavljala jim je drugo najpomembnejšo hrano, takoj za krompirjem in pred koruzo. Uporabili so celo rastlino: zrnje so mleli v moko, liste pripravljali kot zelenjavo, stebla pa za kurjavo.

Še danes se največ kvinoje pridela prav na območju Andov. Počasi, vendar vztrajno se širi pridelovanje te nezahtevne rastline širom Amerike in celo po Evropi, predvsem v Avstriji in Nemčiji. Kvinoji ne pridejo do živega ne vročina, ne mraz, ne suša. Rasla bo tudi v najbolj revnih tleh, kjer ni mogoče gojiti ničesar drugega. V Andih jo gojijo celo na 4000 m nadmorske višine. Razlogov ali izgovorov, zakaj je ne bi zasejali tudi na naša polja in jo gojili na ekološki način, pravzaprav ni.

Kvinoja spada v družino metlikovk ali lobodovk, kamor spadajo tudi blitva, rdeča pesa, špinača in mnoge divje rastoče rastline. V svetu obstaja okoli 120 sort kvinoje, večinoma pa se gojijo samo tri sorte s semeni belkaste barve. Ostale sorte imajo semena rjave in rdečkaste barve. Rastlina zraste od 1 do 2 metra visoko. Na vrhu poganjka naredi veliko socvetje z intenzivno rdečimi cvetovi. Iz cvetov se razvijejo drobna, 1 do 3 mm velika, ploščata in spiralasto zvita semena.
Seme je prekrito z debelo plastjo saponinov in s tem zaščiteno pred boleznimi, škodljivci in plenilci, predvsem ptiči. Uporaba pesticidov je ravno zaradi tega v posevkih kvinoje popolnoma nepotrebna. Vendar so zaradi saponinov semena grenka in skorajda neužitna. Večji del saponinov zato odstranijo s posebnimi postopki že proizvajalci semen. Doma kvinojo pred uporabo kljub temu dobro sperimo.

Kvinoja v prehrani predstavlja pomembno beljakovinsko hrano. Beljakovine so visokokakovostne, saj je razmerje esencialnih aminokislin skoraj idealno. Vsebuje veliko cistina, lizina in metionina . Poleg 18 % beljakovin seme kvinoje vsebuje še 64 % ogljikovih hidratov in 7 % maščob. Ne vsebuje glutena, zato je odlična hrana tudi za ljudi s celiakijo. Od maščob je med nenasičenimi maščobnimi kislinami večji del omega-6 maščobnih kislin. Med vitamini naj omenimo vitamin E in B6, riboflavin, niacin, tiamin in folno kislino, med minerali pa vsebuje veliko železa, kalcija, magnezija, mangana, cinka in bakra. Seme kvinoje je torej prava zakladnica vitaminov in mineralov za naše zdravje in koristna za kozmetiko »od znotraj«.

Priprava kvinoje

Na kakšne načine lahko to superživilo uporabimo v kuhinji?

Kvinoja je odlična za hitro pripravo zdravega in polnovrednega obroka. Za eno skodelico kvinoje dodamo dve skodelici vode. Vodo osolimo po želji in kuhamo 15 minut. Pustimo pokrito še 5 minut, da dodatno nabrekne. Vmešamo dušeno sezonsko zelenjavo. Priprava takega obroka nam ne vzame več kot 20 minut časa. Če ne pojemo vsega, nas počaka v hladilniku par dni.

Hladno različico lahko naredimo s presno sezonsko zelenjavo. Kuhani in ohlajeni kvinoji dodamo nariban korenček, rdečo peso, zimsko bučo, kanemo poljubno hladno stisnjeno olje (oljčno, laneno, konopljino…), okisamo z limoninim sokom.
Kvinojo uporabimo za zgoščevanje enolončnic ali z njo polnimo paprike in bučke. Zrna kvinoje zmeljemo v moko in uporabimo kot dodatek žitnim mokam za peko kruha in peciva, tudi palačink.

Temo Kvinoja lahko spremljate tudi na forumu.