Kreme v kovinskih lončkih: Bebe, Nivea, Hipp

0

Kreme v kovinskih lončkih potrošnike pogosteje privabijo k nakupu zaradi embalaže same kot zaradi sestavinske kakovosti. Mogoče takšna embalaža potrka na sentimentalnost »starih časov« in nas zavede s svojimi retro čari. Pregledali smo skladnost obljub na embalaži s sestavinami pri treh kremah v kovinskih lončkih.

BEBE, Johnson&Johnson

Navedbe na embalaži:

– krema brez konzervansov
– razvita za nego mlade in občutljive kože
– vsebuje nežne sestavine, ki jih koža dobro prenaša
– vsebuje vitamina A in E ter ščiti pred izsušitvijo
– dermatološko testirano
– nežna nega za mehko in gladko kožo
– rok trajanja je napisan z datumom

Sestavine:

aqua, paraffinum liquidum, petrolatum, ceresin, propylene glycol, methyl glucose isostearate, cyclopentasiloxane, lanolin, glycerin, hydrogenated castor oil, diisostearoyl polyglyceryl-3 dimer dilinoleate, sorbitol, butylene glycol, pentylene glycol, tocopheryl acetate, retinyl palmitate, citric acid, magnesium sulfate, arachis hypogaea, tetrasodium EDTA, parfum.

Kako sestavine podpirajo navedbe na embalaži:

Krema res ne vsebuje konzervansov, prav tako ne vsebuje dišav eteričnih olj, ki niso primerna za občutljivo kožo. Vsebuje parfum, kar pomeni, da za izrazito občutljivo kožo ni primerna. Sestavine, ki jih krema vsebuje, koža večinoma res dobro prenaša, niso pa vse sestavine »zdrave« za kožo. Vsebuje vitamina A in E ter sestavine za zaščito pred izsušitvijo, vendar žal večinoma na račun vsebnosti mineralnih olj in glikolov, ki pa za nego kože niso dobra izbira (oz. obstajajo neprimerljivo boljše alternative). V kremi niso vse sestavine tako skrbno izbrane, da bi lahko podprli trditev, da je krema razvita posebej za mlado in občutljivo kožo. Po pregledu sestavin bi lahko zaključili, da je »prodaja za mlado kožo« bolj ali manj marketinška usmerjenost znamke. Vse ostale navedbe sicer v teoriji držijo, vendar krema zaradi vsebnosti parafina, vazelina in glikolov ni blagodejna za kožo. Embalaža je zelo privlačna in stilsko dovršena, rok trajanja je natančno označen.

NIVEA, Beiersdorf

Navedbe na embalaži:

– brez konzervansov
– vlažilna nega za celo družino
– za vse tipe kož
– vsebuje koži soroden Eucerit

Sestavine:

aqua, paraffinum liquidum, cera microcristallina, glycerin, lanolin alcohol, paraffin, panthenol, decyl oleate, octyldodecanol, aluminum stearates, citric acid, magnesium sulfate, parfum, limonene, geraniol, hydroxycitronellal, linalool, citronellol, benzyl benzoate, cinnamyl alcohol

Kako sestavine podpirajo navedbe na embalaži:

Klasična krema Nivea bazira na mineralnem olju, natančneje tekočem parafinu – kot že omenjeno, mineralna olja za nego kože niso idealna izbira. Je precej mastna in ni primerna za vse tipe kož. Vsebuje pantenol, ki kožo obnavlja in pomirja, vendar tega posebej na deklaraciji niso izpostavili. Ne vsebuje konzervansov. V kremi najdemo parfum in kar sedem dišav eteričnih olj – gre za izdelek, ki glede na sestavine ni primeren za vso družino in ni za občutljivo kožo. Eucerit je ime za lanolinske alkohole; pred mnogimi leti je to veljalo za nekaj novega, danes pri izbiri množice emulgatorjev lanolinski alkoholi niso nič posebnega. Krema je pravzaprav konkretno odišavljen parafin z dodatkom pantenola. Ni za občutljivo kožo, prav tako ni idealna izbira za otroško kožo. Navedb, da je krema primerna za vse tipe kož in celo družino dejanske sestavine v kremi ne podpirajo. Embalaža je minimalistična in privlačna. Rok trajanja je označen z odprto posodico in traja 12 mesecev po odprtju.

HIPP ZARTCREME, Hipp GmbH

Navedbe na embalaži:

– vsebuje naravno bio-mandljevo olje
– brez konzervansov
– brez mineralnih olj
– brez eteričnih olj in dišav, ki povzorčajo alergije

Sestavine:

aqua, isopropyl palmitate, ethylhexyl stearate, glycine soja oil, diisostearoyl polyglyceryl-3 dimer dilinoleate, glycerin, parfum, hydrogenated vegetable oil, prunus amygdalus dulcis oil, magnesium sulfate, tocopheryl acetate, tocopherol, glyceryl caprylate

Kako sestavine podpirajo navedbe na embalaži:

Krema vsebuje mandljevo olje, če je res iz ekološke pridelave pa na sami embalaži ne moremo preveriti. Ne vsebuje mineralnih olj, konzervansov in tudi ne dišav eteričnih olj, ki povzročajo iritacije in alergije. Krema vsebuje parfum, vitamin E in sojino olje, ki pa na embalaži niso posebej izpostavljeni. Navedbe na embalaži držijo, krema je primerna tudi za otroke, saj vsebuje koristne in kvalitetne sestavine za kožo. Pod edini majhen minus bi uvrstili parfum, ki ni primeren za izjemno občutljivo kožo. Embalaža je simpatična, rok trajanja je označen z odprto posodico in je 6 mesecev po odprtju (zaradi naravnih sestavin je rok trajanja primerno krajši).

ZAKLJUČEK

Po pregledu sestavin ne priporočamo nakupa kreme Nivea in Bebe, saj je v današnjem času na voljo precej sestavinsko bolj kvalitetnih krem. Nivea in Bebe bazirata na mineralnih oljih, ki kožo bolj “dušijo” kot negujejo. Pri današnji izbiri kozmetike nima nobenega smisla, da za nego kože kupujemo odišavljen parafin. Priporočamo nakup kreme Hipp Zartcreme, saj so z izbranimi sestavinami pokazali, da dejansko skrbijo za zdravje naše kože.

Temo Kozmetične recenzije lahko spremljate tudi na forumu.