Konzervansi parabeni

0
Konzervansi - parabeni

Konzervansi parabeni so potencialni iritanti in možen vzrok preobčutljivostnih reakcij, še posebej pri posameznikih z občutljivo kožo. V študijah je bilo ugotovljeno njihovo estrogeno delovanje. Zaradi svoje kemijske strukture se lahko vežejo na receptorje za estrogen. Pri izdelkih za nanos pod pazduho lahko povečajo tveganje za nastanek raka na dojkah.

Zaradi nizke koncentracije v kozmetičnih izdelkih in šibkega estrogenega delovanja je bilo zaključeno, da ni dovolj podatkov, da bi parabene prepovedali za uporabo v kozmetičnih izdelkih. Vprašanje, ki se postavlja, je, koliko izdelkov s parabeni vsakodnevno nanesemo na kožo in kakšen vpliv imajo na nas skozi večletno uporabo.

Parabeni se zaradi različne kemijske strukture in posledično tudi različne vodotopnosti/lipidotopnosti med sabo po delovanju razlikujejo.
Izmed spodaj navedenih parabenov je najmanj nevaren metilparaben; tveganje narašča z daljšanjem in razvejanostjo stranske alkilne verige v kemijski strukturi. Metilparaben je najbolj vodotopen, se najlažje izloči iz telesa. Pri bolj lipidotopnih parabenih je večja možnost akumulacije v tkivu.

INCI poimenovanje:

  • Methylparaben
  • Ethylparaben
  • Propylparaben
  • Isopropylparaben
  • Butylparaben
  • Isobutylparaben

Kemijsko so parabeni estri in soli 4-hidroksibenzojske kisline. Parabeni so v skladu s kozmetično direktivo dovoljeni kot konzervansi, in sicer en paraben ne sme presegati koncentracije 0,4 % , pri mešanici parabenov pa je najvišja dovoljena koncentracija 0,8 %. Kadar torej vidimo na izdelku napisanih “kup parabenov”, to ne pomeni, da je njihova skupna koncentracija večja kot pri izdelku, ki vsebuje npr. dva različna parabena. Koncentracija parabenov je nižja samo takrat, kadar izdelek vsebuje enega od parabenov.

Temo Parabeni lahko spremljate tudi na forumu.