Kako prepoznati in izbrati naravne in organske kozmetične izdelke

0
Kako prepoznati naravne kozmeticne izdelke

V poplavi kozmetičnih izdelkov potrošnik težko razlikuje, kateri kozmetični izdelki so resnično naravni in organski ter kako kvalitetne so posamezne sestavine v kozmetičnem izdelku.

Znotraj vseh kozmetičnih izdelkov, ki jih najdemo na poličkah, obstaja del izdelkov, ki so naravni kozmetični izdelki, in znotraj le-teh so nekateri naravni izdelki certificirani. Znotraj naravnih izdelkov je manjši del organskih kozmetičnih izdelkov. Nekateri od teh so certificirani organski kozmetični izdelki.

Shema kozmetičnih izdelkov

Kvaliteta rastlinskega izvlečka v kozmetičnem izdelku je odvisna od pridelave rastlin, predelave in tehnoloških postopkov, načina pakiranja in shranjevanja.

Sestavine rastlinskega izvora, ki so pridelane organsko/bio/ekološko, imajo višjo vsebnost kozmetično aktivnih sestavin. Vsebujejo več antioksidantov, vitaminov in ostalih snovi, ki imajo pomembno vlogo pri zaščiti kože pred prezgodnjim staranjem in pri ohranjanju njenega zdravja. Prav tako je pomembno poudariti, da so tako pridelane sestavine brez primesi pesticidov in umetnih gnojil. Bistvena razlika med naravnimi in organskimi rastlinskimi sestavinami je torej način pridelave. Pri naravnih sestavinah ni nujno, da so te pridelane na organski/bio/ekološki način.

Pri nakupu naravne in organske kozmetike naj nas ne zavede oglaševalski material, imidž ali ime znamke, ki morda namiguje na naravno oz. organsko, prav tako nas naj ne zavede videz embalaže, način pakiranja ali slogan, ki nas želi prepričati v ti. naraven/organski kozmetični izdelek. Vse našteto je sicer lahko krasno dopolnilo k takšnim izdelkom, vendar pa nikakor ni zagotovilo, da bo tak kozmetični izdelek naraven ali organski. Vodilo pri nakupu naj bodo navedene INCI sestavine, oznaka organsko pridelanih sestavin (*) in posamezni certifikati.

Certifikati zagotavljajo določene standarde pri naravni in še strožje zahteve pri organski kozmetiki. Certifikati za naravno in organsko kozmetiko v Evropi niso zakonsko opredeljeni v kozmetični direktivi; podeljujejo jih posamezne organizacije, ki za določen certifikat postavijo natančna pravila, ki jih mora certficiran izdelek izpolnjevati. Med posameznimi certifikati obstaja kar nekaj pomembnih razlik, zato je dobro poznati njihove glavne značilnosti in primerjave med njimi. Tudi certifikati so potrošnikom mnogokrat predstavljeni preveč enostransko in premalo dosledno glede dovoljenih sestavin in postopkov pridelave/predelave rastlinskih sestavin.

Za potrošnika je bistvenega pomena, da ve, kaj lahko od katerega certifikata pričakuje, katere sestavine določeni certifikati dovoljujejo in drugi ne, ter kakšen najmanjši končni delež naravnih in organskih sestavin lahko pričakujemo v kozmetičnem izdelku s posameznim certifikatom.

Pri branju zahtev za deleže ekoloških sestavin pri certifikatih je potrebno ločiti med ekološkimi sestavinami, ki so bile fizikalno spremenjene (destilacija, ekstrakcija, filtracija, liofilizacija, maceracija..), in sestavinami ekološkega izvora, ki so bile kemijsko spremenjene (hidroliza, nevtralizacija, esterifikacija, oksidacija, redukcija..). Pod ekološke sestavine v končnem kozmetičnem izdelku pojmujemo ekološke sestavine, ki so bile fizikalno spremenjene. Sestavine, ki so ekološkega izvora, in so jim v procesu kemijske reakcije dodali potrebne reagente ter tako iz izhodne surovine ekološkega izvora pridobili novo sestavino, se v končnem kozmetičnem izdelku ne označujejo kot ekološke (niso označene z *).

 

 

Kakšne so zahteve posameznih certifikatov glede deleža ekoloških sestavin? Ali je voda vključena v delež ekoloških sestavin?

BDIH certifikat

Pri BDIH certifikatu delež ekoloških sestavin in sestavin pridobljenih iz ekoloških surovin ni določen. Prav tako ni posebnih določil ali je voda vključena v ta delež ali ne. Letos so pri BDIH izdali aneks, ki zahteva, da izdelki z BDIH certifikatom, ki se oglašujejo kot organski/bio/ekološki, vsebujejo najmanj 95% sestavin ekološkega izvora od vseh sestavin, ki bi lahko bile ekološkega izvora. Posebej se na embalažo napiše delež ekoloških sestavin v končnem izdelku (ta delež ni določen). Do konca l. 2009 se izdelki, ki določil tega aneksa niso izpolnjevali in so se oglaševali kot organski/bio/ekološki, še lahko prodajajo. Kadar izdelek z oznako BDIH vsebuje katero od naslednjih sestavin v razpredelnici, mora le-ta biti iz ekološke pridelave. Ni pa potrebno da je ta sestavina ekološkega izvora, če smo jo v kemijskem procesu spremenili in iz nje pridobili novo sestavino (z izjemo karitejevega masla (Butyrospermum Parkii)).

 

BDIH razpredelnica organskih sestavin

vir: www.kontrollierte-naturkosmetik.de

ECOCERT

Ecocert z oznako “natural” zahteva da je najmanj 50% sestavin, ki so rastlinskega izvora, ekoloških. V celotnem izdelku pa mora biti naravnih sestavin in sestavin naravnega izvora 95%. V končnem izdelku mora biti najmanj 5% ekoloških sestavin. Ecocert z oznako “natural and organic” zahteva najmanj 95% ekoloških sestavin od vseh rastlinskih sestavin v izdelku (v končnem izdelku mora biti 95% naravnih sestavin in sestavin naravnega izvora). V končnem izdelku mora biti najmanj 10% ekoloških sestavin. Pri nekaterih sestavinah je voda vključena v delež organskih sestavin pri nekaterih ne, odvisno od vrste izvlečka.

COSMEBIO ( z oznako BIO)

V kozmetičnem izdelku mora biti najmanj 95% ekoloških sestavin od deleža vseh naravnih sestavin v izdelku. V končnem izdelku mora biti najmanj 10% ekoloških sestavin. Tudi tukaj je voda vključena v delež organskih sestavin le pri določenih sestavinah oz. izvlečkih.

SOIL ASSOCIATION

Izdelki, ki imajo v imenu oznako “organic”, morajo vsebovati najmanj 95% ekoloških sestavin in sestavin ustrezno predelanih iz ekoloških surovin. Izdelki brez oznake “organic” v imenu morajo vsebovati najmanj 70% ekoloških sestavin in sestavin ustrezno predelanih iz ekoloških surovin. Deleži se ne nanašajo na končni kozmetični izdelek, ampak na vse sestavine v izdelku razen vode. Voda ni vključena v delež ekoloških sestavin; izjema: če izdelek vsebuje več kot 90% vode, je voda vključena v ta delež.

NATRUE

Pri izdelkih s certifikatom NaTrue obstajajo 3 različne kategorije tega certifikata. NaTrue certifikat z 1 zvezdico nima določenega deleža ekoloških sestavin. NaTrue z 2 zvezdicama zahteva od najmanj 10,5% pa do 63% ekoloških sestavin v končnem izdelku. NaTrue s 3 zvezdicami zahteva od 19% do 85,5% ekoloških sestavin v končnem izdelku. Deleži so odvisni od vrste kozmetičnega izdelka. Za sestavine ekološkega izvora, ki so bile kemijsko spremenjene, bo na voljo posebna tabela s sestavinami, ki bodo morale biti ekološkega izvora. Tabela bo začela veljati 2012 in se bo sproti dopolnjevala. Pri tem certifikatu se pri rastlinskih sokovih voda šteje med sestavine ekološke pridelave, pri ostalih izvlečkih ne.

COSMOS

V želji po večji enotnosti in harmonizaciji zahtev za certifikate, je nastal Cosmos, ki je združenje naslednjih organizacij: BDIH (Nemčija), BIOFORUM (Belgija), COSMEBIO (Francija), ECOCERT (Francija), ICEA (Italija), SOIL ASSOCIATION (UK). Zahteve za končni izdelek: najmanj 10% ekoloških sestavin in sestavin predelanih iz ekoloških surovin (20% za izdelke, ki se ne sperejo, z izjemo losjonov in pudrov). Tri leta po objavi določil za certifikat bo potrebno da je najmanj 95% fizikalno spremenjenih naravnih sestavin ekoloških in najmanj 30% kemijsko spremenjenih sestavin ekološkega izvora. Rastlinski sokovi se štejejo med ekološko pridelane sestavine, pri ostalih sestavinah je odvisno od vrste izvlečka.

Povzetek zahtev posameznih certifikatov glede deleža organskih sestavin:

Razpredelnica certifikatov

 

 

Po kozmetični direktivi morajo biti na vsakem kozmetičnem izdelku napisane INCI sestavine (kadar to iz praktični razlogov ni mogoče, mora biti posebej označeno). Te so navedene v padajočem vrstnem redu njihovih mas v času dodajanja. Vse sestavine na embalaži, ki so napisane v drugem jeziku (slovenščini, angleščini, nemščini..), so samo informativne narave. Na te sestavine se pri nakupu ne moremo zanesti. INCI sestavine morajo po zakonodaji biti navedene samo na izdelkih oz. njihovi embalaži – na promocijskem materialu, internetnih straneh, brošurah ipd. ni potrebno navesti sestavin in velikokrat se zgodi, da proizvajalci prepišejo samo INCI sestavine, ki so za potrošnika privlačnejše.

Kozmetični izdelki nas spremljajo vse življenje, z njimi se srečujemo večkrat na dan – in ob takšni uporabi se je seveda smiselno vprašati, kako varne so sestavine, kaj je lahko v izdelku pa med sestavinami ni navedeno, katere snovi bi lahko dolgoročno imele negativne posledice na našo kožo in zdravje in v kakšni meri se pri posameznem certifikatu takšnim sestavinam izognemo.

Med INCI sestavine ne štejejo npr. nečistoče v surovinah ali snovi, ki se uporabljajo v strogo predpisnih količinah kot topila ali nosilci dišav. Iz tega razloga je za ozaveščenega potrošnika smiselno poznati tudi postopke, po katerih so določene sestavine pridobili. Zahteve pri posameznih certifikatih se nanašajo tudi na dovoljene postopke pridobivanja posameznih sestavin.

V nadaljevanju bomo našteli nekaj sestavin, ki se zelo pogosto pojavljajo v kozmetičnih izdelkih, vendar za našo kožo in zdravje niso najboljša izbira. Pogledali bomo, kako je s temi sestavinami pri posameznih certifikatih:

 

  • Mineralna olja: nobeden od zgoraj omenjenih certifikatov ne dovoljuje mineralnih olj v končnem kozmetičnem izdelku.
  • Alkohol: dovoljen je v vseh izdelkih s certifikatom; pri nakupu priporočljivo pogledati seznam INCI sestavin, in če je alkohol prisoten, se je smiselno pozanimati o njegovi koncentraciji.
  • Konzervansi parabeni: kozmetični izdelki, ki so certificirani z zgoraj omenjenimi certifikati, ne vsebujejo parabenov (Ecocert od 1.1.2009 ne več, prej dovoljeno za konzerviranje sestavin).
  • Konzervansi, ki sproščajo formaldehid: kozmetični izdelki, ki so certificirani z zgoraj omenjenimi certifikati, teh konzervansov ne vsebujejo.
  • Natrijev lavril sulfat: prepovedan pri Soil Association, tudi BDIH ga nima na listi dovoljenih sestavin; Natrue ga dovoli; pri certifikatih Ecocert, Cosmebio in Cosmos potrebno preveriti, ker podatki niso javno na voljo na njihovih internetnih straneh.

 

Pri nakupu organskih kozmetičnih izdelkov je manjši del naloge prepuščen tudi nam, potrošnikom.
Potrebna je posebna pozornost pri shranjevanju, saj izdelkov ne smemo hraniti na toplem in na direktni svetlobi. Pri doziranju je potrebno dosledno zapiranje in pravilna uporaba embalaže. Embalaže ne menjamo in izdelkov ne prelivamo! Organski izdelki, ki vsebujejo vodo, so še posebej občutljivi na mikrobiološko kontaminacijo.Izjemoma lahko menjamo embalažo kozmetičnim izdelkom brez vode (olja, mazila).
Organske izdelke je potrebno porabiti v predpisanem roku uporabe, ki je večinoma krajši kot pri klasičnih kozmetičnih izdelkih.
Iz vsega naštetega pa lahko izpostavimo tudi določene prednosti: krajši rok uporabe nas spodbuja k racionalnejšemu nakupu in izogibanju skladiščenja kozmetičnih izdelkov na domačih poličkah. Poraba v predpisanem roku trajanja pa nam zagotavlja tudi več blagodejnih in kvalitetnih sestavin za nego in zaščito naše kože.

 

Temo Kako prepoznati in izbrati naravne kozmetične izdelke lahko spremljate tudi na forumu.