Jojobino, svetlinovo in mandljevo olje

0
Rastlinska olja - jojoba, svetlinovo

Rastlinska olja so v kozmetiki nepogrešljiva. Uporabna so za nego “od nog do glave”, odlično se kombinirajo z drugimi negovalnimi izdelki in sestavinami. Naj vas v jesensko-zimskem času spomnimo na uporabo kvalitetnih rastlinskih olj, s katerimi bo vaša koža navlažena, nahranjena in bolj čvrsta. Kupujte čista in kvalitetna rastlinska olja, dodan je lahko vitamin E. Ne priporočamo nakupa olj brez navedenih sestavin na embalaži (tudi če je med INCI sestavinami navedeno samo rastlinsko olje), prav tako ne priporočamo nakupa olj, ki vsebujejo dodatek sinteznih antioksidantov (npr. BHT).

Jojobino olje (INCI ime: Simmondsia Chinensis Seed Oil)

Jojobino olje kemijsko gledano ni olje, temveč vosek, ki je pri sobni temperaturi v tekočem stanju. Nerafinirano jojobino olje je rahlo rumene barve in ima blag vonj po maščobah, rafinirano pa je brezbarvno in brez vonja. Jojobin vosek oz. jojobino olje, kot ga večinoma imenujemo, je bolj kot druga olja podobno naravno prisotnemu sebumu v naši koži. Zaradi svoje sestave se zelo dobro absorbira v kožo, je ne masti, ampak jo nahrani in navlaži ter je primerno tudi za tiste, ki imajo pri drugih oljih težave z mašenjem por. Primerno je za nego obraza in telesa za vse starosti in za vse tipe kož. Dobro se kombinira s kremami in serumi pri negi obraza, predvsem v zimskem času. Pri nanosu vlažilnih serumov jojobino olje nanesemo po nanosu seruma, pri dnevnih kremah pa pred nanosom kreme vtremo manjšo količino olja na suha področja.

Svetlinovo olje (INCI ime: Oenothera Biennis Oil)

Svetlinovo olje je bogato z omega-6 maščobnimi kislinami kot sta linolna in gama-linolenska kislina. Linolna kislina je sestavni del ceramidov, ki so naravno prisotni v koži. V primeru pomanjkanja linolne kisline se v eno vrsto ceramidov (v zgornji roženi plasti je šest vrst ceramidov) namesto linolne kisline začnejo vgrajevati enkrat nenasičene maščobne kisline, npr. oleinska kislina. To pa posledično vodi v strukturno spremembo v hidrolipidni zaščitni barieri kože, kar pa je seveda nezaželeno, saj je takšna koža bolj dojemljiva za škodljive vplive okolja. Svetlinovo olje sicer vsebuje tudi nekaj oleinske kisline, vendar pri hkratnem vnosu linolne kisline, ki ga je v svetlinovem olju približno 70%, to ni problematično. Pri zelo suhi in luskasti koži je priporočljivo poleg nege kože svetlinovo olje jemati tudi v obliki kapsul kot prehransko dopolnilo.

Mandljevo olje (INCI ime: Prunus Amygdalus Dulcis Oil)

Mandljevo olje vsebuje približno 60% oleinske in približno 25% linolne maščobne kisline. Bogato je z vitaminoma A in E. Izboljša elastičnost kože, zato je zelo priporočljivo pri negi pred in po porodu ali pri večjih spemembah teže. Je dober dodatek pri intenzivnih negah za bolj čvrsto kožo, predvsem po telesu. Poleg vsakodnevne nege suhe in občutljive kože je primerno tudi za masažo.

Temo Olja in njihove sestavine lahko spremljate tudi na forum.