Hialuronska kislina

0

Hialuronska kislina (INCI: HYALURONIC ACID) je kemijsko polimer disaharidov, sestavljena je iz N-acetil-glukozamina in D-glukuronske kisline, ki predstavljata osnovno disaharidno enoto. Hialuronska kislina je anionski glukozaminoglikan.

V koži se naravno nahaja v dermisu in je ena pomembnejših struktur ekstracelularnega matriksa. V dermisu je zasidrana med vlakni kolagena in elastina, nase veže velike količine vode in tako vzdržuje napeto strukturo kože – je koži lasten in učinkovit vlažilec. Ima tudi pomembno vlogo pri celjenju poškodovane kože. S starostjo se njena koncentracija zmanjšuje, velik vpliv na zmanjšano vsebnost hilauronske kisline v naši koži imajo UV žarki.

 

V kozmetični zakonodaji hialuronska kislina nima nobenih omejitev glede vsebnosti v kozmetičnem izdelku. Že v nizkih koncentracijah tvori gel in je v primerjavi z glicerinom manj lepljiva. Zaradi visoke cene je v kozmetičnih izdelkih pogosto dodana v manjših koncentracijah. Če želite v nego vnesti več učinkovitega vlaženja in mehčanja ter za vsaj nekaj časa zapolniti gube, priporočamo intenzivnejše serume, ki vsebujejo večji delež hialuronske kisline.

Temo Hialuronska kislina lahko spremljate tudi na forumu.