Grozdje in vinska trta

0

Vinska trta je domorodna mediteranska rastlina, visoko cenjena v prav vseh sredozemskih državah. Grozdje je imelo pomembno vlogo vse od neolitske dobe do danes. Zdravilne in krepčilne lastnosti trte in grozdja imajo pomembno vlogo tako v prehrani, kot tudi v farmaciji in kozmetiki.

V evropski ljudski medicini so včasih z izvlečkom vinske trte zdravili kožne bolezni, ustavljali krvavitve in blažili hemoroide. Tudi grozdje je imelo pomen pri negi koži obraza in telesa, stisnjen sok so uporabljali za različne kožne težave in kot posebno vlažilno nego.

V kozmetičnih izdelkih danes najdemo veliko različnih sestavin iz grozdja ali vinske trte – najpogosteje se uporablja olje grozdnih pešk z imenom GRAPE SEED OIL in različni izvlečki, najpogostejša sta VITIS VINIFERA EXTRACT ali GRAPE EXTRACT.

Olje grozdnih pešk je eno izmed najboljši antioksidantnih negovalnih olj, primerno za nego kože obraza in telesa. Izvlečki grozdja so bogati z antioksidantom resveratrolom, ki spada med najbolj učinkovite lovilce prostih radikalom na sploh. Kozmetični izdelki z izvlečki grozdja in vinske trte bodo vsaki negi dodali posebno lepotilno noto.