UVA in UVB žarki

Ta tema vsebuje 4 odgovori, ima 2 glasova, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Ezz Ezz 8 let, 5 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3544
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Daljša valovna dolžina in nižja energija UVA sta razloga za globje prodiranje UVA žarkov. Ti žarki segajo do usnjice, kjer sta prisotna tudi kolagen in elastin. S tvorbo prostih radikalov in poškodbo kolagena in elastina je povzročeno prezgodnje staranje kože, izguba prožnosti. UVA žarki poškodujejo tudi melanocite, ki se nahajajo v spodnjih plasteh povrhnjice (v bazalni plasti, segajo do trnaste plasti).

  UVB žarki prizadanejo epidermis, povzročajo sončne opekline. Vpliv UVB žarkov se kumulira in zato z daljšanjem izpostavljenosti soncu tvegamo spremembe DNA v celicah kože.

  Zaščita pred UVB žarki se označuje s kratico SPF (Sun Protection Factor). V primeru, da nas sonce brez varovalnih pripravkov opeče po 10 min, nam spf 15 pove, da smo lahko na soncu 15krat dlje, torej 150 minut brez opeklin. Vendar pa se je treba zavedati, da noben faktor ne zadrži 100% sončnih žarkov in da je razlika v procentih prepustnosti med višino faktorjev po spf 15 zelo majhna. SPF 15 namreč zadrži ok.93% UVB žarkov, faktor 30 pa ok. 96% (ob pravilnem nanosu).
  Označevanje zaščite pred UVA žarki še ni najbolje utečeno. Kratica za UVA zaščito je PPD (Permanent Pigmentation Darkening), v Ameriki ga označujejo z zvezdicami (do pet zvezdic), pri nas pa je na embalaži posebej napisano, da vsebuje UVA zaščito.

  Potrebno je obilno nanašanje kreme z zaščito, saj se z zmanjšanjem nanesene količine zmanjša zaščitni faktor. Za orientacijo- v Evropi je faktor določen pri nanosu 1.5 mg/cm2, v USA pa pri 2 mg/cm2.

  #12350
  Profile photo of Ezz
  Ezz
  Član

  @nina wrote:

  Potrebno je obilno nanašanje kreme z zaščito, saj se z zmanjšanjem nanesene količine zmanjša zaščitni faktor. Za orientacijo- v Evropi je faktor določen pri nanosu 1.5 mg/cm2, v USA pa pri 2 mg/cm2.

  Če vzamemo da je pri odraslem človeku površina kože do 2 kvadratna metra, pa da ne bomo pretiravali vzamem v račun samo 1,5 kvadratna metra. To pomeni, da SPF velja, če si ga v enkratnem nanosu nanesem 1.5mg/cm2 * 15000cm2 = 22500mg = 22,5g. Recimo, da imamo kremo z volumnom 200mL, pa predpostavimo maso vsebine kot 0,2L*800g/L = 160g. Če ima vsebina isto gostoto kot voda potem znaša masa 0,2L*1000g/L = 200g.

  Vsebina 200mL kreme za sončenje torej zadošča za 160g/22,5g = 7,1, torej za približno 7 nanosov!!! V najboljšem primeru pa za 200g/22,5g = 8,9, torej največ 9 nanosov!!!

  Pa če računaš, da se na dan namažeš minimalno 2-krat…

  Torej kremo za sončenje je treba kurit na muč.

  #12351
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Na muč definitivno :))
  Poleg tega pa so nekateri filtri na svetlobi še slabo stabilni in je tudi zaradi tega potrebno ponavljati nanose kreme.

  Sprašujem se, zakaj izvajajo meritve in določanje faktorja pri tako debelem nanosu- po moje si “pravilno debeli” sloj namaže res zelo malo ljudi. Pri zmanjšanju sloja za polovico pa se zaščita zniža za 2-3krat.

  #12352
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Na teh slikcah je lepo in enostavno prikazano do kod prodirajo kateri žarki:
  1. v koži

  2. UVA so prisotni tekom celega dneva tudi ob oblačnem vremenu in pozimi, UVA prodirajo skozi steklo

  #12353
  Profile photo of Ezz
  Ezz
  Član

  Opa,
  jst pa sem do zdaj mislu, da UVA skoz steklo ne more. No, verjetno vsaj del gostote UVA zadrži. Bom pa od zdaj naprej več časa preživu v kleti, baje je zdravo (in poceni :veryangry: )..

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico