Tetoviranje s črno kano je lahko nevarno

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SPLOŠNE KOZMETIČNE TEME Tetoviranje s črno kano je lahko nevarno

Ta tema vsebuje 5 odgovorov, ima 5 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of katja.makeup katja.makeup 6 let, 7 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3587
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Na pobudo Evropske komisije poteka v državah članicah EU medijska kampanja, ki opozarja na nevarnosti zaradi tetoviranja s črno kano.
  Inštitut za varovanje zdravja (http://www.ivz.si) je v sodelovanju z Uradom RS za kemikalije pripravili gradivo po predlogu Evropske komisije.
  Povzetek gradiva:

  1. Pri tetoviranju s črno kano nastane tako imenovan začasni tatu, ki je pravzaprav slika na koži in obledi v nekaj tednih.

  2. Po tetoviranju/slikanju s črno kano lahko nastanejo hude alergijske reakcije s trajnimi poškodbami. Barvila, ki so dodana kani v visokih koncentracijah, da bi dosegli močnejši odtenek črne barve in večjo obstojnost tetovaže, so znana kot povzročitelji alergijskih reakcij. V hujših primerih je potrebna celo urgentna pomoč in bolnišnična oskrba. Nastanejo lahko trajne posledice kot so trajne poškodbe kože, alergijski kontaktni dermatitis in preobčutljivost na več snovi hkrati. Simptomi se pojavijo po nekaj (3-12) dneh. Pomembno je, da veste, da sta senzibilizacija in polisenzibilizacija nepovratna procesa in trajata vse življenje.

  3. Da bi bila črna barva močnejša in obstojnost tatuja večja, so kani dodana barvila v visokih koncentracijah. Ta barvila so lahko naravnega izvora npr. indigo, sintetična barvila in/ali minerali. Parafenilendiamin (PPD) je znan dodatek/aditiv kani za temnejšo barvo las ali v primeru barvanja kože: za hitrejši in močnejši (temnejši) učinek. Poročali so tudi o drugih barvilih: kot so karmin (ali azo spojine pikramske kisline), toluen-2,5-diamin, toluen-2,5-diaminsulfat in pirogalol, v črni kani pa so našli tudi srebrov nitrat in krom.
  Številni od teh dodatkov lahko povzročajo alergijske reakcije, kronične vnetne reakcije ali kasne alergijske reakcije.

  4. Če se kljub opozorilom za tetovažo odločite, je dobro slediti tem priporočilom:
  -Barva naravne kane (pripravek je v obliki paste) variira od zeleno rjave do rjave. Če je barva paste temnejša (črna), so bila najverjetneje dodana barvila.
  -Povprašajte po izvoru kane in po sestavi (seznam snovi). Če izvajalec ne more dati dobrih informacij, se ne dajte poslikati.
  -Če je rečeno, da pasto, po nanosu, lahko odstranite po tem, ko je na koži samo eno uro, gre gotovo za črno kano, saj mora naravna kana ostati v stiku s kožo čim dlje, da nastane dobra slika temno rdeče/kostanjeve barve.

  5. Razlike med črno kano in kano:
  Kano v obliki paste ali praška pridobivajo iz listov rastline kana (Lawsonia inermis). Kana je visok grm ali majhno drevo, ki raste v predelih z vročim, suhim podnebjem (izvira iz severne Afrike, srednjega vzhoda in južne Azije). Barva naravne kane je zelenorjava do rjava. V listih kane je rdeče oranžno barvilo 2 hidroksi-1,4-naftokinon. Ta molekula se veže na proteine. Pomešana z blago kislo tekočino obarva kožo, lase in nohte. Uporabljali so jo za barvanje kože, las, nohtov, usnja, svile in volne. Naravna kana je na voljo le v eni barvi. Z dodajanjem sintetičnih barvil, soli kovin in drugih rastlinskih barvil so se pojavile še druge barve.

  6. V Egiptu so kano uporabljali že pred tisočletji. Tisočletja dolgo so jo uporabljali tudi v predelih, kjer raste, za barvanje las. Stoletja dolgo se uporablja v kozmetičen namene za barvanje las in kože (»body art«). Uporaba se je razširila tudi v Evropo in obe Ameriki.
  V zadnjem desetletju so tatuji postali zelo popularni tudi v Evropi, kar je povečalo ponudbo poslikave s kano. Podobno kot pri barvah za lase, pa so se tudi v kani za poslikavo telesa pojavile neznane sestavine, ki so lahko nevarne. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja so umetniki za poslikavo telesa v Afriki, Indiji, na Arabskem polotoku in na zahodu pričeli eksperimentirati s črno kano (z barvili) in danes je v nekaterih kana pastah le še malo ali pa nič kane.

  7. Izdelki za barvanje las in dekoracijo kože so kozmetika. Kozmetični izdelki v EU morajo ustrezati zahtevam Kozmetične direktive.
  Parafenilendiamin npr. je dovoljen v kozmetičnih izdelkih, vendar le v barvah za lase v koncentraciji do največ 6%, ni pa dovoljen v izdelkih za dekoracijo kože.

  Slikanje s kano:

  slika: vir

  #23787
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Sem ravno naletela na sliko posledic slikanja z neustrezno črno kano.


  Vir: MUT

  #23788
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Še en primer neustrezne črne kane:

  vir: http://www.hennapage.com

  #23789
  Profile photo of frnikola
  frnikola
  Član

  Z tem sem se jaz nasrala že nakaj let nazaj. Ko smo bli z starši na morju pa vse te stojnice z temi začasnimi tatuji. In potem so nama starši z sestro dovolili. Sem precej velikega zmaja na roki tukaj nad komolcem.Meni je črno barvo nanašala z palčko, sestri pa samo premazala. Zelo hitro kakšne 4 dni, ko se je popolnoma sprala odvečna barva me je začelo na mestu tega “tatuja” srbeti in skeleti. pozneje ko je barva že bledela pa so se mi naredili gnojni mehurčki. Bilo je grozno. Žal nimam slike vendar so rane bile iste kot na slikah, ki so že objavlene v temi. Dolgo časa sem se zdravil pri dermatologu, ki še je povrh vsega odkril da sem alergična na temne barve ali nekaj takega, se tudi ne spomnim prav kako so mi rekli. Čez čas ko so se gnojni mehurčki pozdravili sem imela takšno kot je na sliki z delfinčkom. In potem sem še eno leto imela na tem mestu beli odtis. Sestra pa ni imela nobenih težav. Če bi vedeli, da so lahko takšne reakcije z kožo mi starši zagotovo ne bi dovolili. Na srečo se je vse skupaj čez čas rešilo in sedaj niman zaradi tega na srečo nobenih posledic.

  #23790
  Profile photo of Lyra
  Lyra
  Član

  Zdaj me je skoraj kap ko sem to videla! :scared: nisem vedela da lahko kana to naredi :no: Jaz pa sem si veselo dala kaj narisat z kano ko sem šla na morje :mistake: še dobro da se mi ni nič zgodilo

  #23791

  Jaz sem si v Indiji (na ulici) 2x dala narediti poslikavo s kano. Prvič je bila povsem črna, drugič pa rjavkasto črna in nisem imela nobenih težav. Pasto so imele ženske že pripravljeno, tako da ne vem, kako so jo namešale in tudi povedati niso hotele.

  Dvakrat sem si jo dala narediti tudi v Maroku. Prvič na ulici, kjer mi je ženska obljubila črno barvo, a je nisem dočakala (in je tudi z vztrajnim čakanjem ne bi), saj me je pasta pekla kot sam :devil: :angry5: :insane: in sem si jo po treh minutah sprala. Še sreča, če pomislim, kaj vse bi me lahko doletelo. :scary:
  Drugič sem si jo dala delati pri družini (oranžnorjavo), pri kateri sva nekaj dni bivala, in nisem mogla verjeti svojim očem, ko sem videla, da je gospa prinesla kanister z razredčilom (bencin), ga primešala prahu in tako pripravila pasto za poslikavo. Ko sem jo vprašala, če se ji zdi to v redu, je rekla, da vedno tako namešajo, kadar se mudi (midva sva tisti dan odhajala). Drugače naredi pasto en dan prej, menda z limono. No, njena hčerka mi je poslikala obe roki in nohte in razen obupnega smradu (koža mi je smrdela še pet dni) in malce neprijetnega občutka na koži me na srečo ni doletelo nič neprijetnega.
  Sem imela srečo. :)

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico