Ten kože

Ta tema vsebuje 56 odgovorov, ima 15 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Naima Naima 3 let, 11 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #6797
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Debato o tem smo že imeli dolgo nazaj nekje drugje, a vseeno bi rada delila kaj ugotavljam o svojem tenu kože.

  Mojo kožo večina opiše kot “rumeno”, lase pa kot mišje sive z nekaj zlatimi highlighti, oči so sivo modre z nekaj zelenega podtona. Moj problem? Ves čas, odkar se zanimam za ličenje in podtone sem zaradi “pravil”, ki jih najdemo na internetu o tenih kože mislila, da spadam v kategorijo warm. Bilo mi je jasno, da je moj ten kože oliven, ampak še vedno sem mislila, da mi pašejo samo koralne, zlate, tople pink barve. Pa sploh ni res. Po zelo dolgem tuhtanju sem ugotovila – pa tudi s pomočjo azijskih blogov – da imam dejansko rumen ten kože z modrim podtonom, oz. na kratko oliven ten. Šele zdaj ugotavljam, da tudi meni pašejo hladno zlati, hladnejši roza in plummy odtenki, ki sem se jih ves čas tako bala nositi, čeprav so mi bili vedno zelo všeč. In ugotovila, da me koralni odtenki večinoma naredijo sivo, oz. izgledajo na meni skorajda rjasto. Bi pokazala kakšne fotke pa nimam kakšne ustrezne.. V glavnem sem hotela sporočiti, da tudi punce z rumenim podtonom niso nujno WARM. Se mi zdi, da se mi je odprl čisto nov svet od kar vem, kakšna šminka res paše k moji koži – pri čemer sem imela vedno probleme..

  Prejšnič sem preizkusila celo pudrasto svetlo vijolično senčko kot blush in bila ful presenečena, da izgleda toliko boljše na moji polti kot kakšna koralna/toplo pink barva..

  Ima še katera takšne probleme z ugotavljanjem tena kože?

  #165746
  Profile photo of summertime
  summertime
  Član

  Jaz si vsak dan premislim kakšen ten imam! Ker imam rdeča lička, toplo barvo las, ampak izredno hladno barvo oči in črne obrvi. In potem se mi zdi, da imam rumen ampak hladen podton, če je to sploh smislno :blush1:

  #165747
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Jaz sem bila decembra na eni zanimivi delavnici o oblačilnem slogu, poslovnem oblačenju in koloristiki, kjer je predavateljica (modna kreatorka Alenka Globočnik) na čisto enostaven način ugotavljala, kaj smo – topli ali hladni. K obrazu nam je prislonila srebrn in zlat list papirja iz kolaža. Dejansko se je pokazalo, da so nekateri obrazi pri enem zažareli, pri drugem pa izgledali utrujeni in brez življenja.

  Sem pa sama ena (redkih) tistih, ki mi pašejo tako topli kot hladni odtenki, tako da mi same dileme ni rešila, mi je pa povedala, da lahko zadevo precej enostavno reguliram z barvo las.

  #165748
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  Saša, srečnica. Imaš veliko več možnosti kar se tiče oblačenja in MU. Pa (skoraj) ne moreš falit :lol1: .

  #165749
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Meni se pa zdi že to ločevanje na toplo in hladno malo narobe. Ker če pogledam sebe imam v sebi hladno rumen ton, malo bež in nekaj modre. Torej sem nevtralna? Po mojem mnenju ne. Bolj ali manj pa vem, da se moram umazano rdečih tonov, sploh če so mešani z rumeno zelo izogibat, ker me naredijo prav bolano rumeno :mistake: . Enaki toni, mešani z modro pa niso tak problem.. Hmm..

  #165750
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Ločevanje na toplo in hladno že štima (če odmislimo nevtralne), zatakne se pri manjšini, ki ima še dodaten podton … sploh, če je nasproten glavnemu. Oliven je malo specifičen, zato ga nekateri kar pojmujejo kot svojo kategorijo.

  Kar se tiče pa same uporabe barv – tudi topel ton lahko vključi hladne barve na način, da izgleda prav enkratno. Samo moraš za to imeti ali naravno nagnjenost ali pa res temeljito naštudirat zadevo. No, jaz prvega nimam. :lol1:

  #165751
  Profile photo of purple_rain
  purple_rain
  Udeleženec

  @gejba wrote:

  Kar se tiče pa same uporabe barv – tudi topel ton lahko vključi hladne barve na način, da izgleda prav enkratno. Samo moraš za to imeti ali naravno nagnjenost ali pa res temeljito naštudirat zadevo. No, jaz prvega nimam. :lol1:

  Jz nimam ne enega ne drugega, nosim pa večinoma itak samo zeleno, vijolično in črno, ker so mi barve pač všeč, in to je to :))

  Enkrat sem nekje zasledila objavo za svetovanje na to temo, pa je bilo taaakoo drago, se mi je zdelo res bedasto; čeprav bi me iz firbca zanimalo slišat, kaj bi imeli za povedat o mojem tenu (ma ni šans, da bi ga znala sama opisat).

  #165752
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Najbrž bo reklama, pa nam je moderatorka popravi, če ne spada sem. A vseeno: enkrat, najbrž jeseni 2010, sem bila s prijateljico na TEJ BREZPLAČNI DELAVNICI, pa so mi pojasnili vse o mojem tenu in mi odgovorili na moja vprašanja glede ravno teh razlik: topel ten, hladne oči, pepelnati lasje / obrvi … Bila sem prijetno presenečena, o samem ličenju oči nisem nič kaj dosti novega izvedela, ker sem se že prej tako ličila, so mi pa veliko povedali o senčenju in contouringu, a da bi to zares osvojila, bi morala iti na eno konkretnejšo (plačljivo) delavnico. Izdelkov nam niso vsiljevali, prav nasprotno, preden naju je prijateljica prijavila, so jo opozorili, naj prinesemo s seboj tisto, kar uporabljamo in da bomo predebatirali (barvno) primernost izbire.

  Sem pa dobila takrat dobila vprašanje, če bi se pustila profesionalno naličiti in pofotkati obraz, ker imam baje super razmerja na obrazu … Emmm, seveda sem popolnoma nesamozavestno ponudbo odklonila :lol1: :lol1:

  Pa ugotavljam, da se sliši, kot da hodim na veliko delavnic, pa v resnici ne ravno :))

  #165753
  Profile photo of summertime
  summertime
  Član

  Zanimivo… Jaz mislim tako kot Darksome, da rumen podton ni nujno topel, jaz imam pomoje hladno rumen podton :blush1: . Mogoče bom šla na tole delavnico.

  #165754
  Profile photo of purple_rain
  purple_rain
  Udeleženec

  Vau, Saša, hvala za tole informacijo! :thumbsup: To bi pa še jz celo šla pofirbcat.

  #165755
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Teh teorij je itak vsaj toliko kot je MU šol. Jaz sem bila čisto zmedena od vseh protislovij, zato sem raje šla naštudirat originalno barvno teorijo. Meni je bila stvar veliko bolj jasna. :lol1:

  “Hladen rumen” ton so pa v bistvu olivni toni ali podtoni, ali? :think:

  #165756
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Če se prav spomnim barvne teorije.. hladen rumen ton jaz razumem kot barvo, ki se v barvnem krogu približuje k modri, torej proč od rdeče. Potem je še tu svetlost/temnost, ki jo večina razumemo, še bolj se pa zakomplicira ko obravnavamo čistost barve. Če dodamo npr. zelo nevtralni, čisti modri zelo nevtralno, čisto rumeno, dobimo po tem takem ven čim bolj nevtralno zeleno. Da bi dobili potem ven olivno je treba dodati majčken rdeče.. Hočem povedati, da olivna sama po sebi ni “čista” barva in je zato toliko bolj zakomplicirana :mistake: In če se še poglobim… Olivna torej vsebuje največ rumene, veliko manj modre in še pikico rdeče.. Pravzaprav se lahko to enostavno preizkusi z mešanjem temper npr. Olivno sem vedno tako mešala, če npr. nisem imela pri roki zelene barve..
  Je pa treba ful pazit pri čistosti barv. Ker lahko še na prvi pogled “čista”, nevtralna barva v sebi vsebuje npr. več rumene kot rdeče in modre, ali pa več rdeče kot modre in rumene itd.itd.. To se opazi predvsem pri mešanju v osnovnošolskem času, ko nam je bilo tako težko zmešat iz modre in rdeče lepo vijolično, ker modra in rdeča (ena ali druga, ali pa kar obe) nista bili dovolj čisti. Tko za finto – keč je v tem, da vzameš namesto rdeče magenta barvo (ki v sebi nima toliko rumene kot navadna rdeča, ima pa več modre) – pride ven zelo lepa vijolična :lol1: Ok kompliciram, ampak upam da razumete kaj sem hotela razložiti..

  #165757
  Profile photo of Plain Jane
  Plain Jane
  Član

  Jaz nimam pojma o teh tenih. Imam rumen podton, blond lase, zeleno-rjave oči. Priznam, da (razen pri pudrih seveda) ne gledam na to kaj naj bi mi pasalo na polt (recimo šminke, blushi), ampak izbiram po tem kar mi je všeč in paše name oz. moj stil. :blush1:
  Ali pa ko kakšna reče ta lak ne paše na moj ten, sem samo wtf, kako to veš/vidiš. :lol1:
  V glavnem, kakšna analiza mi ne bi škodila.

  #165758
  Profile photo of mademoiselleT
  mademoiselleT
  Udeleženec

  @Plain Jane wrote:

  Jaz nimam pojma o teh tenih. Imam rumen podton, blond lase, zeleno-rjave oči. Priznam, da (razen pri pudrih seveda) ne gledam na to kaj naj bi mi pasalo na polt (recimo šminke, blushi), ampak izbiram po tem kar mi je všeč in paše name oz. moj stil. :blush1:
  Ali pa ko kakšna reče ta lak ne paše na moj ten, sem samo wtf, kako to veš/vidiš. :lol1:
  V glavnem, kakšna analiza mi ne bi škodila.

  Sej to je to, če mene vprašaš. Sama imam hladen roza podton in npr z rumenkastim pudrom izgledam grozljivo… :lol1: Nekako vidiš, če dobro izpade ali ne…to je pa tudi najbolj pomembno. :)) Čeprav, ko sem se pred nekaj časa “ukvarjala” s podtoni, sem ugotovila, da me že od nekdaj določene barve privlačijo, druge pa ne. In tiste barve, ki sem jih že dooolgo nazaj najraje nosila, so se izkazale za barve, primerne mojemu podtonu – močne hladne barve… :lashing: Rjava in rdeča s toplimi podtoni mi nikoli niso bile všeč (je pa res, da nikoli nisem nosila neke barve, zato ker je bila in).
  Ali pa če si npr. oblečena v določeno barvo in te vsi sprašujejo, če si okej (v smislu: a si morda bolna?), ti si pa čisto zdrava, potem najbrž to ne bo barva zate. Seveda obstajajo izjeme. :lashing:
  @darksome wrote:

  To se opazi predvsem pri mešanju v osnovnošolskem času, ko nam je bilo tako težko zmešat iz modre in rdeče lepo vijolično, ker modra in rdeča (ena ali druga, ali pa kar obe) nista bili dovolj čisti.

  Aha, torej mi najbrž zato zadnjič ni uspelo iz modre in rdeče namešati lepe vijolične, ko sem delala makrone. Kako sem bila jezna… :verymad: :lol1:

  #165759
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Jaz govorim o color wheel teoriji, kjer je vedno zelena zraven rumene in tudi dejansko je oliven ton zelenkast. Tako sem si jaz najlažje zapomnila naše olivice. :lol1:

  Dejansko so to meni najtežji ton za razložit, ker gre za cel miks zadev, a obenem tudi eden izmed tistih, ki jih najlažje prepoznam ravno zaradi “zelenkaste” note.

  In če dodaš v formulo še moč posamezne barve, dobiš ven že kompleksno matematično zadevo. :win: :lol1:

  Glede čistosti – vse, ki ste kdaj kupovale kartuše za printerje, ste verjetno opazile, da se poleg rumene ponavadi prideta še magenta in “cyan”. Če bi vzeli osnovne barve, bi dobili tako driskate mešanice kot smo jih delali v OŠ. Kakorkoli sem takrat obrnila zadevo je prišla ven ali neka rjavkasta zmes, ali pa fluorescentne barve. :lol5:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico