Tekoči parafin

Ta tema vsebuje 3 odgovori, ima 3 glasovi, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of 1_girl 1_girl 4 let, 4 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3590
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  1. tekoči parafin ni enako nafta, je ostanek pri destilaciji nafte
  2. je zmes ogljikovodikov (nasičenih, različnih dolžin, tudi cikličnih)
  3. je inerten (ne reagira z drugimi spojinami), kemijsko obstojen
  4. dobro je kompatibilen z drugimi sestavinami
  5. na koži povzroča okluziven efekt (predvsem, če ga je več v izdelku)- naredi zaščitni sloj zaradi katerega je preprečeno izhlapevanje vode
  6. je poceni

  Dobrodošel je predvsem v zaščitnih pripravkih (vremenske razmere, kreme za roke), kjer je okluziven efekt zaželjen (obseg okluzivnega efekta je odvisen tudi od podlage, drugih sestavin, tehnologije izdelave, nanosa). Sama se ga bolj kot ne izogibam (ne zato, ker je produkt destilacije nafte-še vedno ne vem, kdo je sprožil takšno dramo okrog njegovega pridobivanja), ker se ne vpija, ker lahko otežuje izmenjavo snovi v celicah zg. sloja epidermisa in ker mi glede na izkušnje na koži ne odgovarja najbolj. Prednost je, da z zadrževanjem vode v zgornjih plasteh povrhnjice (okluzivni efekt) omogoča delovanje nekaterih encimov za katere je potrebna voda.
  Obstaja kar nekaj polemik glede njegove komedogenosti, zadnje ugotovitve in testiranja se nagibajo k temu, da tekoči parafin, ki se uporablja v kozmetiki, ni komedogen.
  Skratka..pred uporabo pretehtam prednosti in slabosti v namenu uporabe posameznega kozmetičnega izdelka, ki ga vsebuje.
  Meni je okej, če ga vsebujejo zaščitne kreme za roke, kadar so zelo izpostavljene mrazu, vetru, detergentom; in kreme za obraz (ali za druga izpostavljena mesta) v mrzlem in vetrovnem vremenu. Kar se tiče nege pa raje posežem po izdelkih z rastlinskimi olji in voski.

  #23815
  Profile photo of 1_girl
  1_girl
  Udeleženec

  Je parafinsko olje enako mineralnemu in kako se razlikuje?

  #23816
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Mogoče ti bo v pomoč članek na portalu: http://www.ars-cosmetica.com/aktualno/22-mineralna-olja6

  #23817
  Profile photo of 1_girl
  1_girl
  Udeleženec

  Hvala :)

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico