Snovi, ki se jim pri nakupu kozmetike raje izognite:

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SESTAVINE V KOZMETIKI Snovi, ki se jim pri nakupu kozmetike raje izognite:

Ta tema vsebuje 22 odgovorov, ima 10 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 6 let, 5 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4380
  Profile photo of anncheek
  anncheek
  Udeleženec

  Snovi, ki se jim pri nakupu kozmetike raje izognite:

  alcohol denat. (denaturiran alkohol): je stranski produkt destiliranja nafte. običajno vsebuje tudi benzil alkohol (benzyl alcohol), da postane nepiten. lahko povzroči kontaktni dermatitis in kemično preobčutljivost. uporablja se v parfumih kot topilo.

  aluminijeve sestavine: dražijo kožo, obstajajo posredni dokazi, ki aluminij povezujejo z Alzheimerjevo boleznijo in boleznimi pljuč.

  amonijak (ammonium): je toksičen in kancerogen.

  benzoates / benzophenones (Benzoati/benzofenoni): snovi, ki jih povezujejo s številnimi zdravstvenimi težavami, npr. z rakom na modih in nekaterimi drugimi oblikami raka.

  benzyl alcohol / benzil alkohol: je škodljiv, če ga zaužijemo, vdihavamo ali se absorbira skozi kožo. močno draži oči, kožo in dihala.

  BHA in BHT: sintetična konzervansa, ki jima nekatere študije pripisujejo kancerogenost, spodbujata razpad vitaminov, na primer vitamina D, lahko povzročita dvig nivoja maščob in holesterola v krvi. lahko povzroči nepravilnosti v delovanju žlez z notranjim izločanjem.

  coal tar / premogova smola: je stranski produkt predelave premoga. v kozmetiki premogovo smolo najdemo predvsem v šamponih, milih in kremah. raje izberite izdelke, ki vsebujejo smolo divjega brina ali borovo smolo, saj že majhna izpostavljenost premogovi smoli lahko poveča tveganje rakastih obolenj.

  colorants / barvila (fd&c in ostala barvila iz premogove smole): so potencialno kancerogene snovi, ki dražijo kožo in povzročajo akne. nekatera izmed njih dokazano povzročajo nastanek tumorjev pri poskusih na podganah, že majhno izpostavljanje povezujejo z možnim tveganjem rakavih obolenj.

  dimethicone (in druge methicone sestavine): nekatere študije ga povezujejo z rakastimi obolenji, saj je v laboratorijskih poskusih na živalih je povzročil tumorje in mutacije.

  DEA (diethanolamine) sestavine (vse sestavine, ki vsebujejo DEA za prvo besedo, na primer cocamide DEA). uporablja se v številnih kozmetičnih izdelkih, obstaja sum povezave z rakastimi obolenji, saj je v poskusih na živalih povzročil tumorje na jetrih in ledvicah.

  DMAE- Dimethylaminoethanol: znanost še ni prišla do dokončnih zaključkov glede uporabe te snovi. DMAE označujejo kot »face lift v steklenički«, vendar do takega učinka pride zaradi paralize malih obraznih mišic, kar povzroči, da drobne gube postanejo manj vidne. dolgotrajni rezultati uporabe še niso znani, po raziskavah Centre Hospitalier Universitaire de Quebec pa DMAE spreminja kožne celice, zavira njihovo delitev, zaustavlja izločanje in povzroča odmiranje kožnih celic.

  idebenone: sintetičen nadomestek koencima Q10

  formaldehyde / formaldehid: je pogosto skrit v drugih sestavinah in potencialno kancerogen, od septembra 2007 je njegova uporaba v EU prepovedana.

  fragrance / dišave: so potencialno zelo alergene. proizvajalcem kemičnih formul dišav ni potrebno navajati vseh sestavin, čeprav vsebujejo do 200 spojin, od katerih so nekatere lahko tudi strupene. običajno tudi napis »fragrance free« zavaja, saj lahko pomeni le, da so bile dodane dišave, ki prikrijejo vonj drugih sestavin. nekatere od možnih težav, povezanih z uporabo dišav, so glavoboli, vrtoglavica, izpuščaji, hiperpigmentacija kože, dražeč kašelj, bruhanje, draženje kože.

  glycerin / glicerin: vedno iščite rastlinski glicerin. besedica glicerin, brez dodatka »rastlinski«, običajno pomeni, da gre za derivat nafte ali glicerin živalskega izvora. to samo po sebi ni škodljivo, vendar pri derivatih nafte vedno obstaja možnost toksičnih primesi. za živalski glicerin pa verjetno ni treba razlagati, iz česa je narejen

  glycerol stearate / glicerol stearate: je povezan z nastankom prostih radikalov in inhibitorjev prostate.

  grapefruit seed extract / izvlečki grenivkinih semen: vse skupaj zveni zelo naravno, resnica pa je drugačna. običajno so namreč naravnim izvlečkom v kemičnem postopku dodani sintetični kozervansi triclosan, methyl paraben in benzethonium chloride, vendar kozmetičnim podjetjem teh sestavin ni potrebno našteti, če so vsebovane v izvlečkih. švicarski toksikološki center iz Basla svari, da lahko ta sestavina lahko povzroči hude toksične reakcije.

  hydroxymethyl glycinate: sprošča formaldehid, ki je kancerogen.

  hydroquinone: strupen, draži kožo, v EU je prepovedan, lahko povzroči hiperpigmentacijo.

  imidazalidol urea: poleg parabenov najpogosteje uporabljen konzervans, ki potencialno močno draži kožo in sprošča formaldehid, zato EU njegovo vsebnost strogo omejuje.

  methylisothiazolinone: uporablja se kot konzervans v šamponih in kozmetiki. v zadnjem času je bilo ugotovljeno, da je nevrotoksičen in lahko poškoduje živčne celice. posledice dolgotrajne uporabe niso raziskane.

  laureth (sestavine z laureth, laurate ali lauryl): snov lahko draži kožo in povzroča akne, poleg tega pa se v proizvodnem postopku lahko onesnaži z drugimi strupi. je potencialno kancerogena.

  octyl stearate: lahko povzroči akne, kontaktni dermatitis, alergične reakcije.

  paba: gre za paba filtre, namenjene zaščiti pred sončnimi žarki. lahko povzročijo tvorjenje nitrozaminov in foto občutljivost, znanstveniki pa proučujejo povezavo z nastankom rakavih obolenj, saj se ob uporabi paba poviša število mutacij v DNK kožnih celic, zato obstaja povečano tveganje kožnega raka.

  parabeni (methyl, propyl, butyl, ethyl paraben): uporabljajo se kot konzervansi, saj zavirajo rast mikroorganizmov in podaljšujejo rok trajanja izdelkov. lahko sprožijo alergične reakcije, izpuščaje in lišaje na koži. raziskave so potrdile, da so šibko estrogenski in se absorbirajo v telo skozi kožo, povezujejo jih z rakom na dojki. se množično uporabljajo v kozmetičnih izdelkih.

  peg sestavine: lahko povzročijo akne in kontaktni dermatitis.

  phenonip: mešanica konzervansov Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben in Isobutylparaben.

  phenoxyethanol: konzervans, ki lahko povzroči kontaktni dermatitis. po mnenju mnogih vodilnih dermatologov so sintetični konzervansi vodilni povzročitelj kontaktnega dermatitisa.

  phthalates (npr. dibutyl phthalate – DBP): na nalepki jih ni potrebno omeniti, zato bodite pozorni na to prikladno, stisljivo plastiko in je nikar ne segrevajte. strupi, ki škodujejo rodilom, so kancerogeni in se kopičijo v maščobnih celicah.

  propylene glycol: običajno gre za sintetično zmes kemikalij, predelano iz nafte, ki se uporablja kot vlažilec. povzroči lahko alergične reakcije, koprivnico, kontaktni dermatitis in izpuščaje. kadar med sestavinami opazite PEG (polyethilen glycol) ali PPG (polypropylene glycol), bodite pozorni, saj sta sorodni kemikaliji.

  PVP: pogosto uporabljen sintetični polimer, domnevno kancerogen.

  stearic / stearinske (kisline, soli in drugo): lahko dražijo kožo, komedogeni.

  talc: talc (talcum) je soroden azbestu in je potencialno kancerogen, nevarno je predvsem vdihavanje (rak na pljučih) ali uporaba v predelu genitalij (rak na jajčnikih), saj so poskusi na živalih v ZDA dokazali jasno povezavo med talc-em in tumorji. najbolje se je talc-u povsem izogniti, še posebno v izdelkih (pudrih) za novorojenčke.

  TEA sestavine (ne čaj, ampak sestavine s kratico TEA v prvi vrsti): močno dražijo kožo, lahko vsebujejo amoniakove soli, dražijo oči.
  VIR

  Takole, tole sem danes našla med brskanjem po internetu. Za nekaj sestavin vem, da niso preveč zaželjene pri kozmetiki, vendar se vseeno uporabljajo.
  En plonkič na kaj bodite pozorne pri nakupu.
  Lahko katera pokomentira če se strinja z vsem napisanim in/ali zakaj se ne.

  #90812
  Profile photo of Maestra
  Maestra
  Član

  @anncheek wrote:

  formaldehyde / formaldehid: je pogosto skrit v drugih sestavinah in potencialno kancerogen, od septembra 2007 je njegova uporaba v EU prepovedana.

  Hmm… ali to resnično drži, da je prepovedan?

  @anncheek wrote:

  phthalates (npr. dibutyl phthalate – DBP): na nalepki jih ni potrebno omeniti, zato bodite pozorni na to prikladno, stisljivo plastiko in je nikar ne segrevajte. strupi, ki škodujejo rodilom, so kancerogeni in se kopičijo v maščobnih celicah.

  A se res DBP-ja ne rabi napisat med sestavine?

  #90813
  Profile photo of anncheek
  anncheek
  Udeleženec

  Nevem, ker v nekaterih izdelkih ga še najdeš. Npr merkatorjev tuš gel sivka ga vsebuje, tako da sameva na polici že kar nekaj časa.
  Lahko da v EU je pri nas pa ne, to je čisto možno.
  Pomojem bo Nina znala kaj več povedati.

  #90814
  Profile photo of Katja
  Katja
  Član

  DBP se mora pisat med sestavine, se ga pa skoraj nikjer več ne uporablja.

  #90815
  Profile photo of Maestra
  Maestra
  Član

  @anncheek wrote:

  Nevem, ker v nekaterih izdelkih ga še najdeš. Npr merkatorjev tuš gel sivka ga vsebuje, tako da sameva na polici že kar nekaj časa.
  Lahko da v EU je pri nas pa ne, to je čisto možno.
  Pomojem bo Nina znala kaj več povedati.

  Ampak mi smo v EU in bi potem moralo veljati tudi za nas. In kolikor vem, velja tudi za nas. Ali je ta moja logika napačna?

  In kolikor vem, je DBP prepovedan. Za formaldehid pa prvič slišim. Vendar je res… nikakor nisem ekspert na tem področju…

  #90816
  Profile photo of amisa
  amisa
  Član

  formaldehid dvomim da je res prepovedan, ker potem bi moralo kar nekaj lakov (in ostalega) iz prodaje.

  #90817
  Profile photo of anncheek
  anncheek
  Udeleženec

  Tudi jaz nisem. Zato sem tole prilepila da expert pokomentira in da vemo pri čem smo, česa se je res potrebno izogniti in česa ne.

  Nisem sigurna ampak zdi se mi da imajo po drugih državah višje standarde glede teh pravil, kot pa pri nas. Vsaj profesorca kozmetologija nam je tako rekla. Sploh v Nemčiji so bolj strogi.

  Dodajam:
  @amisa wrote:

  formaldehid dvomim da je res prepovedan, ker potem bi moralo kar nekaj lakov (in ostalega) iz prodaje.

  Logično razmišljaš ja, ampak ali so različna pravila glede lakov in negovalne(dekorativne) kozmetike?
  Sicer pa se nas večina izogiba tega tudi v lakih če prav vem.
  Sigurno ni vse kar je zgoraj napisano tako, zato sem prilepila to tukaj, da pokomentira nekdo ki se bolj spozna na to kot jaz, da vidimo kaj je res in kaj ne.

  #90818
  Profile photo of Maestra
  Maestra
  Član

  Ja saj. Kolikor vem, je omejena dovoljena količina.

  Ja, verjetno ima lahko vsaka država višje standarde kot EU. Nižjih pa verjetno ne sme imeti… :ermm:

  #90819
  Profile photo of anncheek
  anncheek
  Udeleženec

  @maestra wrote:

  Ja, verjetno ima lahko vsaka država višje standarde kot EU. Nižjih pa verjetno ne sme imeti… :ermm:

  Tako bi moglo biti, če pa je pa ne vem.

  #90820
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Nisem na tekočem z omejitvami, vendar mislim, da gre nekako takole:
  – formaldehid – max 5 %;
  – DBP mislim, da je še vedno prepovedan (take UK je nekam sumljiv glede te prepovedi in bi se bilo fino pozanimat, če pri njih prepoved tudi velja). Je pa Nina veliko napisala na to temo. PREBERI

  P.S. V isti temi je pisala tudi o formaldehidu. KLIK

  #90821
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  Mene pa malo bolj podrobno zanima fenoksietanol (phenoxyethanol)… Sem ga našla med sestavinami tudi v nekaterih “naravnih” proizvodih in prebrala kar nekaj člankov, v katerih ga primerjajo po škodljivosti s parabeni. A ve katera kaj več o tem?

  eden izmed člankov

  Zanima pa me tale kozmetika: AMAZENE
  V opisu se bere, da je naravna, med sestavinami pa je naveden tudi fenoksietanol.

  #90822
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Fenoksietanol dovoljujejo nekateri certifikati…tako da se najde v klasičnih in organskih kozmetičnih izdelkih.
  Za nekatere je lahko iritant, konkretne študije o toksičnih učinkih fenoksietanola pa še nisem zasledila – tako da če kdo najde kaj zanesljivega, naj prosim napiše.

  Ja, res je, da je v naši zakonodaji omejen – in sicer max. 1% ga je lahko v izdelku.
  Če prav razumem tale stavek: Acetaldehyde occurs during the breakdown of ethanol, (alchohol and 2-phenoxyETHANOL), it is a suspected carcinogen. naj bi bil alkohol kancerogen?..
  Alkohol je kancerogen (po zadnjih raziskavah) pri peroralnem vnosu, pri večjih količinah. Za dermalno aplikacijo pa velja, da lahko povzroča dermatitis, iritacije (predvsem okrog oči!) in da kožo izsušuje. Ampak spet je tukaj pomembno vedeti, da je pomembna tudi količina v izdelku…

  Jaz zaenkrat ne izključujem izdelkov s fenoksietanolom.

  #90823
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  Hvala, Nina, za pojasnila :flower1:

  #90824
  Profile photo of Willow
  Willow
  Član

  @anncheek wrote:

  talc: talc (talcum) je soroden azbestu in je potencialno kancerogen, nevarno je predvsem vdihavanje (rak na pljučih) ali uporaba v predelu genitalij (rak na jajčnikih), saj so poskusi na živalih v ZDA dokazali jasno povezavo med talc-em in tumorji. najbolje se je talc-u povsem izogniti, še posebno v izdelkih (pudrih) za novorojenčke.

  Kako stvari stojijo glede talca? :ermm: Trenutno iščem nov puder v prahu, pa vsi vsebujejo talc. Na nekem blogu sem prebrala, da je super v pudrih, ker naj bi vpijal maščobo, koža pa dobi tak svilnat finiš.

  #90825
  Profile photo of Lyra
  Lyra
  Član

  Pravi mineralni pudri ponavadi ne vsebujejo talca ampak mico :yes:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico