Skobčevke

Ta tema vsebuje 11 odgovorov, ima 7 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of tigica tigica 6 let, 5 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4755
  Profile photo of Cathy
  Cathy
  Član

  Zanima me če kdo ve za koga, ki bi bil rejec skobčevk? Iščemo nekoga, da bi šli po novo skobčevko za našo babico, ki ji je včeraj poginil njen Miško.

  Če bi mogoče kdo imel kakšne informacije… kje v okolici Ljubljane bi blo super

  #112081
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Kaj pa živalske trgovine..? A je to kakšna razlika?…sprašujem, ker ne vem pa me zanima :think: ..

  #112082
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Nina – odvisno kaj želiš..ročno hranjeno ali ne.. Ročno hranjene(sicer je ročno hranjenih skobčevk bolj malo, največ je velikih papig), se odvzamejo (še kot jajčko) strašem in jih hranimo sami (zato so potrebni inkubatorji, posebna hrana, veliko znanja itd.), poglavitna stvar pri ročno hranjenih pa je to, da so bolj navezane na človeka. Takšne se dobi pri rejcih (obstajajo pa tudi rejci, ki jih ne ročno hranijo). Cene teh so višje.

  Te iz trgovine pa odvzamejo staršem, šele ko odrastejo in niso navezani preveč na ljudi (lahko jih sicer navadiš človeške bližine, vendar nikoli ne bodo enaki kot ročno hranjeni). Cene takšnih skobčevk so nižje.

  #112080
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Hvala za super pojasnilo :flower2:

  #112083
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Np :thumbsup: upam, da je dovolj razumljivo napisano :silly:

  #112084

  Nekaj bi dodala pri nakupu skobčevk. Ne glede na to ali so skobčevke kupljene pri gojitelju, ki mladiče ročno hrani ali v trgovini, se skobčevko da zelo dobro udomačiti, če je mlada. V trgovini rečejo, da je mlada, ker je stara šele pol leta – v resnici je za udomačitev že prestara. Mlada skobčevka, ki se jo še da udomačiti je stara en mesec. Mlade prepoznamo po rožnato obarvanih nosnicah. Samčkom se nato obarvajo modro, samičkam pa rjavo.

  #112085

  super mi je na tem forumu, ker se da toliko zanimivih stvari izvedeti. tole s skobčevkami je full zanimivo..hvala! :flower2:

  #112086
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Opa.. stara tema, ki jo ozivljam :)!

  Vceraj nam je umrla skobcevka (stara 12 let :/) in sedaj imamo se samcka (malo starejsi, mogoce mesec).. nikoli se nista pustila udomaciti (kupljena iz trgovine za male zivali, niso nam povedali starosti)…
  V vseh teh letih se nista niti enkrat sparila, vedno sta se nekaj prickala… hmmmm

  Sedaj razmisljam ali obstaja kaksen rejec na obali in ali bi bilo pametno da vzamemo se eno skobcevko, za starejsega?
  Sama bi se z veseljem ukvarjala kaj vec z njim, ampak ali je po tolikih letih sploh se mozno? (smo jih spuscali, ampak niso rade hodile ven iz kletke)… V bistvu se me papagaj boji, ce ga spustim je vedno na istem mestu.. cele dneve pa ga ne morem imeti spuscenega zaradi mack in psov v hisi..

  Ima katera skobcevko in kaksne pametne nasvete?

  Hvala… :flower1:

  #112087
  Profile photo of elchy
  elchy
  Član

  Tigica, jaz sem bila ful žalostna, ko mi je moja umrla. :hug: Imela sem jo že leta nazaj. Moja je bila precej divja in je kar kljuvala, če si ji samo pomolil prst. Potem sem ji pa porezala perje na krilah, kot sem videla v eni knjigi, od tedaj naprej je bila ful krotka, se je pustla božat, če je bila zunaj, je kar sama priletela na ramo. Lahko poiščem knjigico in skopiram tisto stran, če te zanima. :) Vem pa za enega dobrega gojitelja papagajev iz Cerklja, Lojze Osterman. Upam, da sem ti kaj pomagala. :)

  #112088
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Elchy, hvala!
  A perje si ji prerezala? :scared:
  Ce najdes skopiraj, trenutno berem en forum in upam, da najdem kaj pametnega… :thumbsup:

  #112089
  Profile photo of elchy
  elchy
  Član

  Sem našla knjigico. :) Na sliki je dobro vidno, kako ji odrežeš perje. Saj itak hitro zrastejo. Pri naši je to ful pomagalo. Sem bila še mlajša takrat in sem jo vsak dan ven dobila, ter se igrala z njo, ter jo božala. Še zaspale sva skupaj po kopanju, ko sem jo zavila v brisačo. :lol1:

  #112090
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Elchy hvala ti! :flower2:

  Tale je kar krotka, mislim ko se pocuti ogrozenega se dere in odleti stran… ni pa, da bi zares kljunil.. Ima ze svoja leta.. (sploh ne vem koliko zivijo skobcevke, nekje pise 7 let, nekje 10, nekje 15 in nekje 17!).

  Upam, da se bo kmalu navadil (sem ga premaknila v svojo sobo) in bo skupaj z mano pel.. :lol1:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico