Recepti za nohte in lase

Ars Cosmetica Forum OSTALO ZDRAVJE IN PREHRANSKA DOPOLNILA Recepti za nohte in lase

Ta tema vsebuje 76 odgovorov, ima 7 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of rabarbara rabarbara 4 let, 8 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #3680
    Profile photo of nejka
    nejka
    Član

    Pa še nekaj receptov za jedi, ki so ne samo bogate z vitamini za lepe nohte in lase, ampak so tudi okusne in hitro in enostavno pripravljene. :food:

    Da prebijemo led, sem izbrala jed iz prosene kaše. To staro žito so poznale naše babice in dedki. Dandanes pa ga zapostavljamo in to po krivici, saj je bogato z vitamini, minerali, visoko vrednimi nenasičenimi maščobnimi kislinami. Možnosti za pripravo je neskončno. :dance1:

    Vitamini za lepe nohte in lase: biotin, B6, C vitamin in A vitamin.

    #30858
    Profile photo of nejka
    nejka
    Član

    Hladna prosena kaša z arašidi
    ( za dve osebi )

    Sestavine:
    100 g prosene kaše ( biotin, B6 )
    1 rdeča paprika ( C, A, B6 )
    50 g ali več nesoljenih arašidov ( biotin, A, B6 )
    1 sesekljana čebula
    300 ml vode
    maščoba

    Proseno kašo en dan prej dobro operemo in čez noč namočimo. Pred pripravo kaše vodo odlijemo in še nekajkrat splaknemo – voda se zaradi visoke vsebnosti saponinov v prosu peni, zaradi tega je tudi dobro, da kašo lepo splaknemo. Ko je postopek plaknjenja končan :stars: , je za nami tudi najzamudnejši del priprave te jedi. Kašo odcedimo. Čebulo prepražimo na malo maščobe, dodamo proseno kašo in na hitro popražimo. Zalijemo z vodo in zavremo. V pokritem loncu kuhamo od 15 – 20 minut. Proti koncu solimo po okusu. Če bomo uporabili slane arašide, je bolje da kaše sploh ne solimo.
    Papriko narežemo na čim bolj drobne koščke. V mešalniku zmeljemo arašide. Bolje je, če niso zmleti čisto na fino.
    Zdaj samo še počakamo, da se kaša malček ohladi, vmešamo arašide in papriko in :food: .
    Zraven si lahko pripravimo katero koli zelenjavo. Pa na solato ne pozabite!
    Dober tek! :tongue2:

    #30859
    Profile photo of nejka
    nejka
    Član

    Zelenjavna različica prosene kaše je prav tako hitro pripravljena, zamudimo se le pri čiščenju in sekljanju zelenjave.

    Prosena kaša s sezonsko zelenjavo
    ( za dve osebi )

    Sestavine:
    80 g prosene kaše ( biotin, B6 )
    50 g graha ( C, A, B6, biotin )
    2 korenčka ( A, B6 )
    1/4 pora ( C, A )
    1 paprika ( C, A, B6 )
    1 paradižnik ( A, C )
    maščoba

    Proseno kašo pripravimo po istem postopku kot v prejšnjem receptu.
    Por in korenček očistimo in narežemo na kolobarje. Papriko in paradižnik narežemo na kockice. V ponvi segrejemo maščobo dodamo najprej por, nato korenček in papriko. Nekaj časa pražimo, dodamo še paradižnik. Vso zelenjavo malo časa dušimo in med tem večkrat premešamo. V malo vode skuhamo grah. Vodo odcedimo, grah dodamo praženi zelenjavi. Solimo lahko kar s sojino omako ali uporabimo himalajsko sol. Zelenjavo vmešamo v proseno kašo. Jed je končana, lahko pa jo obogatimo s sojino smetano ali sojino majonezo. Okusno je tudi, če dodamo par velikih žlic že pripravljenega ( kupljenega v trgovini :)) ) paradižnikovega pireja ( Pomi in ostale verzije ). Če ste med tistimi srečneži, ki imajo doma vrt, pa kar hitro :arrow: še po eno od svežih zelišč in z njimi v kašo. Zmeraj uporabite le eno vrsto, da ne bo preveč okusov. :eyes1: .

    Še namig: jaz si ne morem kaj, da ne bi včasih zelenjave med dušenjem zalila z malo suhega belega vina. :blush1:

    #30860
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Če kašo splaknem 5-krat je to dovolj? :blush1:
    Na kakšni maščobi ti pripravljaš?
    Si že sprobala prvi recept s slanimi arašidi?

    Najboljše, da te kar najamem :lol1:

    #30861
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Drugi recept je bolj po mojem okusu. :blush1: Ga bo treba v kratkem sprobat. :thumbsup:

    @nina wrote:

    Na kakšni maščobi ti pripravljaš?

    Moj glas za kokosovo maslo – meni najbolj všečno maščobo za peko.

    #30862
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    @gejba wrote:

    ..Moj glas za kokosovo maslo – meni najbolj všečno maščobo za peko.

    Katerega pa kupuješ?

    @gejba wrote:

    Drugi recept je bolj po mojem okusu. :blush1: ..

    Hmm..ali imaš kakšne zamere do arašidov ali pa te belo vino privlači? :evilgrin:

    #30863
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Ne maram ne arašidov ne paprike. :blush1:
    Sem na splošno zelo izbirčna glede hrane.

    Ti jutri napišem kako se imenuje mast iz Spara – ne vem na pamet Palmo… nekaj, v Leclercu pa kupujem k. maščobo Eden.

    #30864
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Jaz imam pa zelo rada oreščke :tongue2:

    če se začne s Palmo..potem bom že našla :P

    #30865
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Sicer se pripravi na to, da ga verjetno ne boš našla iz prve in ti bodo prodajalke vztrajno zatrjevala, da to ne obstaja in ti ponujale arašidovo maslo. :naughty:

    #30866
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Bomo videli :beating: ..

    #30867
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    @gejba wrote:

    Ti jutri napišem kako se imenuje mast iz Spara – ne vem na pamet Palmo… nekaj …

    Palmin.

    #30868
    Profile photo of nejka
    nejka
    Član

    Sem probala najprej s slanimi arašidi…ljudem je bilo kar všeč, meni pa je bilo preslano. Tudi odvisno koliko arašidov daš.

    Zadnje čase uporabljam samo še kokosovo maščobo, ki je namenjena za kuho. Ta je rafinirana, kar pomeni, da so ji odstranili snovi, ki bi pri segrevanju tvorile škodljive tvorbe ( tudi kancerogene ). Z rafiniranjem so odstranili tudi značilen vonj po kokosu, tako da se maščoba lahko pripravlja za slane jedi. To kokosovo maščobo prodajajo v vseh trgovinah z zdravo prehrano, dobi pa se celo v Merkatorju ( tudi v tistih manjših ). Proizvajalec je Eden, ime izdelka Cocosfett, je pa v svetli embalaži s kokosovim orehom na čelni strani, pa pakirano je tako kot čokolada – v ploščici!
    Obstaja tudi kokosova maščoba, ki ima vonj po kokosu in je namenjena za slaščice. Ta je pakirana v plastične kozarce, ime je Cobio kokosovo olje in je ekstra deviško hladno stisnjeno. Diši kot…mljask…pa slaščice so fenomenalne. Bom napisala v kratkem kak recept :cake: .

    #30869
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Še slikica Eden k. maščobe:


    VIR

    Jaz zadnje čase preferiram k. mast, ker jo uporabljam za peko kruha.

    Cobio me pa že nekaj časa mika – zdaj pa sploh, ko si napisala, da ima dejansko okus po kokosu. Bomo spet pekli. :food:
    Komaj čakam nove recepte. :dance1:

    #30870
    Profile photo of nejka
    nejka
    Član

    Glede spiranja in namakanja prosa pa….če nimam časa študirat en dan prej kaj bom jedla naslednji dan, pač prosa niti ne namočim…ni nujno. Fajn pa je, če se dobro opere. Še sploh, če si kuhaš konvencionalno pridelanega. Jaz sem itak za eko :2thumbs: .

    #30871
    Profile photo of nejka
    nejka
    Član

    Super!!! Še slikca! To je to, ja. :D:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico