Prispevek o črnem laku v Preverjeno

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SPLOŠNE KOZMETIČNE TEME Prispevek o črnem laku v Preverjeno

Ta tema vsebuje 6 odgovorov, ima 5 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of violet beauty violet beauty 7 let, 1 mesec nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4841
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Sem gledala prispevek o črnem laku, ki ga je gospa kupila v kitajski trgovini in po katerem je po njenih besedah prišlo do hudih neželenih učinkov.
  Moja predvidevanja so, da je lak vseboval večje količine dibutil ftalata, mogoče še formaldehida ali kakšnega prepovedanega barvila.. Študije navajajo spremembe živčnih celic že po aplikaciji manjših količin ftalatov (je potencialni nevrotoksin). Ugibam – gospa je rekla, da je prej stopala namakala v topli kopeli, kar pomeni da je bila obnohtna koža še bolj izpostavljena…mogoče celo na mestih poškodovana in pri zlitju laka za obnohtno kožo, ki bi vseboval npr. dibutil ftalat, teoretično po moje obstaja možnost, da pride do takšnih poškodb in reakcij.

  Zmotilo me je prevsem to, da naj bi jo večina, vključno z zdravniki, kar nekak prepričevala, da lak za to pa že ni kriv…ne vemo – lahko je, lahko ni. Ampak dokler se tega laka ne da testirati glede sestavin, ga ne bi smeli kar tako na pamet izključevati kot možnega krivca.

  Potem pa spet gledanje teh lakov v trgovini in spraševanje po slovenski ali angleški deklaraciji – slovenska deklaracija ne bo o sestavinah povedala nič…poleg tega pa je dibutil ftalat itak prepovedan in če ga je lak vseboval, se je pač (kot toliko ostalih izdelkov) enostavno izmuznil nadzoru.
  Tudi poudarjanje, da je bilo kupljeno v kitajski trgovini, ni najbolj na mestu – prepovedane snovi najdemo tudi v lakih priznanih znamk…

  Upam, da ima gospa ta lak doma in da ga bo dala testirat – ker je to edina pot, da izve, če je za to lahko kriv lak ali ne. Malo smešno, da najbolj preproste in enostavne rešitve ne omenijo…ugibanja kaj je ta lak vseboval, da je povzročil takšne težave, ne bodo pripeljala do dejstev.

  #115510
  Profile photo of anchek
  anchek
  Udeleženec

  tole sem pa zamudila…
  Nina bi lahko še prosim povedala za kaj naj bi bil lak kriv? Kakšni so bili nezaželeni učinki? :flower1:

  #115511
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj
  #115512
  Profile photo of Lyra
  Lyra
  Član

  Sem gledala … in tudi mene je zmotilo poudarjanje roba iz kitajske itd. Tudi katere priznan znamke imajo proizvodnjo na kitajskem potem pa samo dajo drugo nalepko gor. Ampak z njimi je kao vse ok kr so itaq iz evrope :roll:

  #115513
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Prav je, da se poudari, da se marsikaj znajde na policah in da potrošniki nismo pred nevarnimi izdelki tako sigurno in samoumevno zavarovani…
  ampak tist način spraševanja tega lastnika trgovine kje ima deklaracije in pudarjanja črn lak iz kitajske trgovine…to je bilo pa zelo neprimerno (laka niso testirali in nimajo dokazov..)…pač ta poptvjevski senzacionalizem, ki hitro postane neokusen, neetičen…

  #115514
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  @nina wrote:

  Zmotilo me je prevsem to, da naj bi jo večina, vključno z zdravniki, kar nekak prepričevala, da lak za to pa že ni kriv…ne vemo – lahko je, lahko ni. Ampak dokler se tega laka ne da testirati glede sestavin, ga ne bi smeli kar tako na pamet izključevati kot možnega krivca.

  To je pa mene najbolj zmotilo. Pa kako lahko en zdravnik reče, da lak ni mogel povzročiti negativne reakcije, če ga sploh ni dal testirat?!? Najmanj kar bi lahko naredil je, da bi jo napotil na inšpektorat, kjer bi testirali lak.

  #115515

  joj koliko stvari se plete okoli kitajcev…ubogi :ermm:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico