Pripravki za nečisto kožo

Ars Cosmetica Forum NEGA IN ZAŠČITA NEGA OBRAZA Pripravki za nečisto kožo

Ta tema vsebuje 13 odgovorov, ima 2 glasova, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Gejba Gejba 8 let, 5 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #3555
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Misliš, da imajo hidrolati še vedno zadosti EO, da lahko blagodejno vplivajo na nečisto kožo? Npr. Tea Tree water.
    Razmišljam, da bi si naredila tonik iz hidolata + alatoina + glicerina + konzervana. Mogoče še kak AO. :roll:

    #12591
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Glede na to, da je terpinen-4-ol vodotopen (čajevec), bi ga lahko bilo dovolj za učinkovito delovanje. Je pa sigurno pomembna kvaliteta pripravka.
    Za konzervans bi lahko uporabila salicilno kislino, mravljično, sorbinsko kislino, mogoče tudi malo etanola (če nimaš preveč občutljive kože). Lahko bi dodala izvleček kamilice, aloje ali ognjiča- imajo protivnetno delovanje in so tudi dobrodošli pri zdravljenju aken; ali pa izvleček hamamelisa (je tudi antioksidant).

    #12592
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Kisline načeloma uporabljajo v kombinaciji z drugimi konzervansi – so tudi same po sebi dovolj?
    Jaz sem blazno občutljivo bitje – zato sem se sploh lotila izdelovanja lastne kozmetike – tako da kaj preveč kislin ne bi dodajala.
    Saj ne gre za nek dolg rok uporabe – ampak do 3 mes pa naj bi le zdržalo. Sploh krem se mi ne bo ljubilo delat za vsak mesec posebej. :blush2:

    Za konzervans sem gledala: izvleček iz grenivkinih pešk in mogoče kak Phenoxyethanol.
    Samo ne vem, če mi pokrijeta cel spekter – bakterije, plesen in kvasovke. Sploh Phenoxyethanol je vprašljiv, ker se je težko zanesti na informacije – zeleni trdijo, da povzroča DNK spremembe, motnje v hormonskem delovanju … vendar so njihove info vse prej kot nepristranske.
    Sodium Hydroxymethylglycinate sem že eliminirala, parabeni so pa pod vprašajem. Gledala sem še naslednjo kombinacijo Phenoxyethanol + Caprylyl Glycol + Chlorphenesin, vendar se mi zdi, da kakorkoli obrneš si spet pri parabenih. :wall:

    Se opravičujem za malo zmeden post. :flower1:

    P.S. Ima Potassium Sorbate podoben učinek kot sorbinska kislina?

    #12593
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Potassium Sorbate je sol sorbinske kisline, se tudi uporablja kot konzervans (zelo podoben učinek). Kar se tiče spektra delovanja, sorbinska kislina deluje na glive, gram pozitivne in deloma na gram negativne bakterije (se ponavadi kombinira še z drugimi konzervansi); najbolj učinkovita pa je pri pH 4-6. Pri zelo občutljivih lahko povzroči kakšne kontaktnoalergične reakcije.

    Fenoksietanol se ponavadi uporablja v kombinaciji s propilen glikolom in tudi s parabeni. Ta kombinacija, ki si jo napisala (fenoksietanol, kaprilil glikol (kot vlažilec), klorfenezin), bi lahko bila okej.

    Benzilalkohol se v koncentraciji okrog 1% dobro obnese, je širokospektralen, najbolj učinkovit v kislem pH-ju. Pogosto se kombinira z antioksidanti, dehidroacetilno kislino.
    Dehidroacetilno kislino koža bolje prenaša kot na primer sorbinsko kislino.

    Jaz pri home-made kozmetiki ne bi dodajala parabenov (jaz jih toleriram, če gre za res dober izdelek in so prisotni v manjši količini). Za fenoksietanol pa ne bi preveč komplicirala- konec koncev nekje moreš sklenit kompromis, vseh konzervansov itak ne moremo črtat.

    #12594
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Torej je kombinacija: fenoksietanol + kaprilil glikol + klorfenezin zmagovalec za kremo. V toniku je ne morem uporabit, ker je topna v olju, ki ga v tonik ne bom dodajala.

    Problem je v temu, da mi mora biti konzervans tudi dostopen in takih nažalost ni veliko.
    pH je pa tudi poglavje zase – koliko bo znašal bom vedela šele, ko bom imela pred sabo skoraj končni produkt. Zato sem mislila kupit konzervanse, ki niso vezani na pH ter take, ki delujejo najbolj v kislem pH (takih je kar nekaj).

    Omenjala si tudi vitamin C – je pomembno za katero obliko gre? Lahko npr. uporabim čisti vit. C v prahu iz lekarne? To bi mi prišlo prav pri zniževanju pH-ja.

    Kaj je angleški izraz za dehidroacetilno kislino? :flower1:

    Obstajajo mogoče tudi pri nas kake prodajalne (poleg lekarn), kjer bi se dalo dobiti sestavine za home-made kozmetiko? Trenutno sem bolj kot ne vezana na internet in visoke poštnine v SLO. :(

    Hvala za pomoč in izčrpne odgovore.

    #12595
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Za znižanje pH-ja se uporablja citronska kislina ali natrijev citrat (sol citronske kisline), je tudi antioksidant (za zaščito kozmetičnega izdelka), koncentracije so nekje 0.005-0,01%.

    Vitamin C (askorbinska kislina) ni najbolj primerna za vgrajevanje v kozmetične izdelke, ker je zelo nestabilna; pod vplivom svetlobe, zraka, se hitro oksidira do fiziološko neaktivne oblike. Stabilnejši so estri z maščobnimi kislinami, npr. askorbilpalmitat. Prašek, ki se dobi v lekarni, mislim da vsebuje askorbinsko kislino. Kar se tiče nižanja pH-ja je bolj učinkovita citronska kislina ali njene soli.

    Dehidroacetilna kislina: Dehydroacetic Acid, Sodium Dehydroacetate (sol dehidroacetilne kisline).

    Omenjena kombinacija konzervansov je sigurno ena od možnosti, odvisno tudi od ostalih sestavin v izdelku.
    Glede ekstrakta grenivkinih pešk- dober učinek konzerviranja je dosegel, če je vseboval eno od nedovoljenih substanc, brez tega pa učinka konzerviranja ni bilo.

    Mislim, da kakšnih drugih trgovin ni; v lekarni sestavine morajo ustrezati predpisanim zahtevam, v ostalih trgovinah (raznih nature shop-ih) pa lahko ustrezajo, lahko pa tudi ne. Ko bom šla na fax lahko v knjižnici preverim par receptur za tonike.

    #12596
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Se mi je zdelo, da je pri nas bolj slaba izbira (če lahko temu sploh tako rečemo).

    Če boš imela čas, se priporočam – bom pa zelo vesela že, če mi napišeš naslove priporočljive literature.

    #12597
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Bom prečekirala.. ti bom napisala tud naslove knjig, ki se mi bodo zdele najbolj uporabne.

    #12598
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Zelo prijazno od tebe. :flower1:
    Če si boš upala uporabit, ti lahko prinesem moj zvarek za probat – z mojim tempom bo to enkrat konec leta. :lol1:

    Že celo popoldne raziskujem konzervanse in jih imam že zadosti. Na seznam sem dodala še kombinacijo Gluconolactone + Sodium Benzoate. Uradno zaključujem iskanje – zdaj se moram odločit kaj bo najbolj primerno za tonik in naročit zadeve.

    #12599
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Benzojska kislina in soli benzojske kisline (natrijev benzoat) so bolje lipidotopne kot vodotopne, tako da za vodno raztopino tonika ne bo najbolj uporabno; če mogoče nisi zasledila: deluje bolj proti glivam.
    Glukonolakton je dober antioxidant, naravno prisoten v koži, omenjen je pod temo PHA- nova generacija hidroksi kislin.

    Lahko se kdaj zmenimo za kozmetično čajanko :manicure:

    #12600
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Baje, da je konzervans (Geogard Ultra) topen v vodi (do količine 4g na 100ml vode) in glicerinu. Tako ali tako je skupaj s parabeni v kategoriji – Malo verjetno. Se mi zdi dokaj nezanesljiva zadeva.

    Sem takoj za čajanko. :wink3:

    #12601
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Sem preletela product information o Geogard Ultra- sestavljen je iz 70-80% glukonolaktona (ki je vodotopen- ima veliko hidroksilnih skupin) in natrijevega benzoata (v obliki soli je pa tudi benzojska kislina bolje vodotopna), tako da je res primeren za vodne raztopine. Tale kombinacija se mi zdi zelo uredu; če boš slučajno našla še kakšne teste, članke glede geogard ultra, lahko prilepiš. Zanima me, če pokriva celoten spekter mikrobov (piše, da je kombinacija širokospektralna, našteto in podrobno opisano pa ni).

    Za čajanko pa velja, se lahko dogovorimo, ko bomo imele čas :mirror:

    #12602
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    ..zgleda, da zelo dobro sinergistično delujeta, poleg tega pa ima glukonolakton še dobre vlažilne lastnosti. Benzojsko kislino in njene derivate se prišteva na listo konzervansov za kozmetiko, ki ima oznako “naravna”.

    V malo višjih koncentracijah (nekje 4% do 10%) je glukonolakton zelo obetaven kot keratolitik (tudi za boljšo čvrstost, zmanjšanje gub, izboljšanje čistosti kože..).
    Glede manjšega draženja glukonolaktona (in tudi drugih PHA) je razlaga ta, da večja molekula glukonolaktona bolj postopno penetrira v zgornje plasti povrhnjice kot na primer glikolna kislina (in druge AHA), ki zaradi hitre penetracije (majhna molekula) lahko povzroča pekoč občutek. Tako da je na splošno ugoden tudi za občutljivo kožo.

    #12603
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Ga bom premaknila na seznam Mogoče. :P

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico