Prhljaj

Ta tema vsebuje 84 odgovorov, ima 41 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Gejba Gejba 2 let, 4 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3534
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Za prhljaj je značilno luščenje kože z lasišča, ki ga lahko spremljata tudi srbenje in rdečina.
  Prhljaj ni nič drugega kot več skupaj sprijetih celic rožene plasti kože– te celice se luščijo tudi na zdravem lasišču, vendar je pri prhljaju proces delitve in poroženevanja hitrejši.
  Prhlaj je idealno gojišče za glivice in bakterije, ki so sicer normalno prisotne na lasišču. Glive iz rodu Malasezzia (restricta in globulosa) se pri prhljaju preveč razmnožijo, saj se hranijo z lipidi, ki se izločajo skozi lasne mešičke. Ti lipidi vsebujejo med drugim tudi trigliceride, ki jih te glive razgradijo, posledično pa se s takšno razgradnjo sprostijo proste maščobne kisline, ki iritirajo lasišče. Na primer za oleinsko kislino je bilo dokazano, da aplicirana samostojno na lasišče povzroča prhljaj.

  Te sproščene maščobne kisline penetrirajo v roženo plast epidermisa. Za celice to predstavlja motnjo, na katero se odzovejo s povečano delitvijo in povečanim izločanjem lipidov. In tako spet pridemo na začetek..glive imajo obilico hrane in se srečno razmnožujejo dalje.

  Malassezia restricta

  Malassezia globosa

  Poleg gliv pa na moteno poroževanje celic na lasišču vplivajo tudi stres, hormoni, prehrana, neprimerna/prepogosta uporaba izdelkov za lase, vremenske razmere, slaba odpornost organizma, nezadostno umivanje lasišča..

  #11467
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Glede na to, da je glive nemogoče popolnoma odpraviti, se prhljaja lotimo tako, da ga poskusimo omejiti, stanje celic rožene plasti normalizirati in vzdrževati v normalnem stanju.

  Smiselno je, da pri blažji obliki prhljaja najprej poskusimo z rednim umivanjem s kakšnim kvalitetnim in blagim šamponom z namenom normalizacije stanje lasišča. Določeni rastlinski izvlečki (na primer koprive, rožmarina, arnike, timijana), ki pospešijo prekrvavitev in krepijo lasišče, lahko pomagajo pri začetnih, blažjih oblikah prhljaja.

  Za normalizacijo poroževanja korneocitov (celice rožene plasti) se uporabljajo tudi keratolitiki, ki razgrajujejo medcelične povezave v zgornjih plasteh kože in omogočajo hitrejšo odstranitev celic v zgornjem sloju; npr. salicilna kislina, žveplo.

  Če želimo delovati na vzrok prhljaja, uporabimo antimikotike: ketonazol, mikonazol, selenijev sulfid, cinkov piriton.

  #11468
  Profile photo of Lena
  Lena
  Član

  Meni se pojavi prhljaj zelo redko, mi ga pa vedno uspe odpravi s šamponom Head & Shouldes. Ne vem sicer, koliko je sestavinsko dober, ker doslej pač nisem gledala sestavin, mi pa definitivno pomaga.

  #11469
  Profile photo of Tassa
  Tassa
  Član

  Tudi meni je vedno pomagal ta šampon. :yes: V zadnjem času pa se mi je spet pojavil prhljaj in že kar nekaj časa uporabljam head&shoulders in ne pomaga. :no: Bo treba nekaj drugega poiskati.

  #11470
  Profile photo of Lena
  Lena
  Član

  Probaj Oronazol iz lekarne. Ta ti bo gotovo pomagal.

  #11471
  Profile photo of Tassa
  Tassa
  Član

  :thanks: bom probala.

  #11472
  Profile photo of Willow
  Willow
  Član

  Lavera Plavica bojda zelo pomaga.

  #11473
  Profile photo of sara30
  sara30
  Član

  Sama imam zelo zelo občutljivo lasišče. Tudi alergična na vse rastlinske izvlečke; torej mi Lavera plavica definitivno odpade.

  Meni edino pomaga Freederm Zinc šampon. Ker imam kratke lase, tudi ni panike, če lasje niso mehki po tem šamponu. Tudi raznih balzamov za mehkejše lase ne smem uporabljati -ravno zaradi alergije.
  Sicer me je vedno srbelo lasišče po uporabi, lahko rečem vse šamponov. Po tem Freederm šamponu, me lasišče prav nič več srbi. Vsaj nekaj, da se mi je ugodno rešilo :thumbsup:

  #11474
  Profile photo of elchy
  elchy
  Član

  Jaz sem imela hude probleme z lasiščem, pomagal mi ni pa noben šampon. Potem mi je prijateljica predlagala od Vichyja. Sedaj ga redno uporabljam in prhljaja nimam več. Res pa je, da je malo drag.

  #11475
  Profile photo of Eva111
  Eva111
  Član

  Meni pa oronazol ni čisto nič pomagal, Head & Shoulders se mi zdi pa super. ;)

  #11476
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Meni je pomagal Head&Shoulders Sensitive…
  Sem prav vesela, da sem ga probala ker je prhljaj sila neprijeten :(.

  #11477
  Profile photo of FiFi
  FiFi
  Član

  Meni je pa zelo pomagal šampon od Harologi… Bila sem v njihovem frizerskem salonu, da so mi lasišče najprej očistili ( piling lasišča) in na to sem dobila šampon, kateri je namešan prav za moje lase in lasišče… Zelo sem zadovoljna s tem šamponom, ker je tudi naravni..
  :thumbsup:

  #11478
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Uau Fifi, to se pa super slisi! :o
  Ali ves, ce imajo kaj takega tudi na obali? Koliko pa te je prisla stat taksna kura?

  #11479
  Profile photo of amisa
  amisa
  Član

  S Harologi samponi sem bila jaz zelo nezadovoljna, pa kolikor jaz vem niso nic namesani za vsakega posebaj ampak je sampon standarden (pac vec vrst) potem imajo pa se nekaksne dodatke, ki jih vmesajo v sampon, odvisno od ˝analize˝ tvojih las.
  Pa niti podrazno ne gre za naravno kozmetiko, to je samo njihov marketing.
  Dobi se pa v raznih frizerskih salonih, mislim da na primorskem ni, nisem pa sigurna.

  #11480
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Aja… Pa je padel mit :o
  Dobro bom potem ostala na good ol’ Head n Shoulders.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico