Prepoved testiranja na živalih za kozmeticne izdelke

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SPLOŠNE KOZMETIČNE TEME Prepoved testiranja na živalih za kozmeticne izdelke

Ta tema vsebuje 20 odgovorov, ima 13 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of nusko nusko 3 let, 10 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3553
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Zaradi pritiska javnosti in društev proti mučenju živali, je bil leta 2003 (končno!) objavljen amandma (v veljavi bo od l.2009), ki vsebuje:
  1.prepoved testiranja na živalih za vse končne produkte
  2. prepoved testiranja sestavin kozmetičnih izdelkov (uporaba alternativnih metod)
  3. prepoved prodaje se odloži do 2013 za tri tipe testov toksičnosti, če še ni razvitih alternativnih metod testiranja

  #12571
  Profile photo of Ezz
  Ezz
  Član

  No hvala bogu.
  Do konca leta še potrpim, potem pa punca ne bo več testirala kremic na meni. Me bo zakon ščitu :peace:

  #12572
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  @nina wrote:

  3. prepoved prodaje se odloži do 2013 za tri tipe testov toksičnosti, če še ni razvitih alternativnih metod testiranja

  Ti trije tipi testov so:
  – toksičnost po večkratnem odmerjanju
  – reprodukcijska toksičnost
  – toksikokinetika

  #12573
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Od 11.3.2009 naj bi stopil v veljavo zgoraj omenjeni amandma, da se kozmetični izdelki in sestavine (razen za omenjene 3 tipe toksičnosti) naj ne bi več testirali na živalih in tudi prodaja takšnih izdelkov naj bi bila prepovedana…me zanima, če se bo stvar realizirala.

  #12574
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  To velja za evropsko unijo? Držim pesti, da se stvar res realizira :flower1: ..

  #12575
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Ja.
  Sem šla zadevo še enkrat podrobno prebrat – in piše, da je po tem datumu, ko zadeva stopi v veljavo, še 6 let časa, da se to postopno uvede…kar se pa meni zdi predolgo :no:

  1. The Cosmetics Directive foresees a regulatory framework with the aim of phasing out animal testing. It establishes a prohibition to test finished cosmetic products and cosmetic ingredients on animals (testing ban), and a prohibition to market in the European Community, finished cosmetic products and ingredients included in cosmetic products which were tested on animals (marketing ban)

  2. The testing ban on finished cosmetic products applies since 11 September 2004, whereas the testing ban on ingredients or combination of ingredients will apply step by step as soon as alternative methods are validated and adopted, but with a maximum cut-off date of 6 years after entry into force of the Directive, i.e., 11 March 2009, irrespective of the availability of alternative non-animal tests.

  3. The marketing ban will apply step by step as soon as alternative methods are validated and adopted in EU legislation with due regard to the OECD validation process. This marketing ban will be introduced at the latest 6 years after entry into force of the Directive, i.e., 11 March 2009, for all human health effects with the exception of repeated-dose toxicity, reproductive toxicity and toxicokinetics. For these specific health effects, a deadline of 10 years after entry into force of the Directive is foreseen, i.e., 11 March 2013, irrespective of the availability of alternative non-animal tests.

  http://ec.europa.eu/

  #12576
  Profile photo of amisa
  amisa
  Član

  samo da se premika na bolje, je pa 6let res (PRE)dolga doma :mistake:

  #12577
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Groza :no:… upajmo na najboljše

  #12578
  Profile photo of nejka
  nejka
  Član

  6 LET????????????? :veryangry:

  #12579
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  Sicer res dobro, da se vsaj nekaj premika na bolje, ampak 6 let :scared: ? To so najbrž spet dosegli razni kozmetični velikani (kot npr. P&G), ki obvladujejo velik del trga :devil: .

  #12580
  Profile photo of melanie
  melanie
  Udeleženec

  Dolgo se je rabilo za ta zakon. Ampak vsaj premika se, čeprav je 6 let vseeno še malo dolga doba za uvajanje zakona. Upam, da se bo večina čim preje odločila za to in da ne bodo zavlačevali.

  #12581
  Profile photo of OrCa
  OrCa
  Član

  To je res nedopustno, da se v današnjem času še vedno izvajajo nesmiselna in tisočkrat ponovljena testiranja na živalih. Se bojim, da bo po 6 letnem obdobju prišel kakšen nov zakon, ki bo podaljšal rok za prepoved. :(

  #12582
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  sem nekaj časa nazaj brala, da kar nekaj znamk, ki se promovira, da ne testirajo na živalih in so na ti. belih listah, to počne za tiste trge, ki to zahtevajo. kot primer je bila navedena znamka urban decay, ki je precej znana tudi po tem, da se oglašuje kot znamka, ki ne testira n živalih … in za kitajski trg (morda korejski? – mogoče sem kaj zamešala, je pa eden od azijskih) vseeno dajo testirat – ker drugače ne bi smeli tam prodajat.
  verjetno niso edini … denar verjetno v več kot 90% pretehta moralna načela, oz. kar načela znamke, s katero se promovirajo.

  pozitivno je, da se pritiska, mislim pa da smo še tako daleč od ureditve tega področja… daleč tudi od tega, da bi lahko za znamke resnično sigruno vedeli, kaj se dogaja..

  #12583
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  UD se je nameraval širiti na Kitajsko, vendar zaradi burnega odziva glede testiranja tega niso naredili.
  Mislim pa, da je Avon takšno podjetje.

  #12584
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  a tako, ja, točno, še peticije so podpisovali itd. tnx za info :flower2:
  potem tako velja za vso kozmetiko, ki se tam prodaja… :P tud Oriflame se tam prodaja, pa razne palete itd.

  v bistvu potem lahko že v štartu naredijo teste na živalih (in se nekak pretvarjajo, da je to “za Kitajsko”) in ta izhodišča uporabijo za vsa tržišča (za dokumente, ki jih potrebujejo, da priglasijo izdelke). laž zavita na 1001 način.

  EDIT: ravno razmišljam… če certifikat (SA, Cosmebio, BDIH itd.) pomeni, da izdelek ni testiran na živalih in je to v bistvu zagotovilo za to – a potem na Kitajskem ne moreš kupit izdelkov s certifikati … ali so potem to spet kakšne mučke in “kao pripravijo posebej” teste na živalih, da lahko tam prodajajo :think:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico