Prehranska dopolnila

Ars Cosmetica Forum OSTALO ZDRAVJE IN PREHRANSKA DOPOLNILA Prehranska dopolnila

Ta tema vsebuje 99 odgovorov, ima 29 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Plain Jane Plain Jane 2 let, 7 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4479
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Ker ugotavljam, da ljudje vse bolj živimo tudi od prehranskih dopolnim, poskušam vsaj nekoliko izboljšati svoje znanje na tem področju.

  Danes je na Delovi spletni strani objavljen video članek, priporočam ogled (članek mi je posredovala prijateljica :yes: ):
  VIDEO: Previdno s prehranskimi dopolnili

  Ob poplavi prehranskih dopolnil strokovnjaki opozarjajo na previdnost. Prevelike količine določenih snovi lahko škodujejo organizmu, prav tako so lahko nevarne določene kombinacije prehranskih dopolnil in zdravil.

  Ljubljana – V zadnjem času so se na tržišču pojavila številna prehranska dopolnila, zato je zelo težko ločiti seme od plevela. Ljudje jih dodajajo k dnevni prehrani za krepitev organizma, preprečevanje bolezni oziroma izboljšanje kvalitete življenja, kar pa je, po mnenju strokovnjaka za prehrano Dražigosta Pokorna, lahko drago, nepotrebno, neučinkovito ali celo škodljivo.

  Farmacevt Dušan Hrobat opozarja, da je pri uporabi prehranskih dopolnil potrebna zmernost. “Prevelika količina določene snovi vedno škoduje, zato nima smisla jemati treh različnih antioksidantov skupaj, ko pa zadostuje že en sam.”

  Strokovnjaki opozarjajo tudi na hkrtno jemanje več različnih vrst prehranskih dopolnil oziroma prehranskih dopolnil in zdravil. “Ne vemo točno, ali kombiniranje funkcionalnih sestavin, ki jih dodajamo s tabletami, kapsulami ali praški vpliva na slabše zdravje,” pojasnjuje Pokorn, medtem ko Hrobat dodaja, da določena zdravila in prehranska dopolnila zagotovo ne gredo skupaj, zato se je pred uporabo o tem pametno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

  Več v videoprispevku!
  vir

  #96923
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Čisto malo OT, da spomnem :wink1: : to, da več različnih antioksidantov lahko deluje ravno obratno, velja tudi pri kozmetičnih izdelkih KLIK

  Kot zanimivost kopiram še en majhen del iz članka o Q10 iz Farmacevtskega vestnika (št.3, 2009) – tudi tukaj bi lahko potegnili nekaj vzporednic s kozmetičnimi izdelki:
  Tako kot na večini svetovnih tržišč ima tudi pri nas glavnina izdelkov s koencimom Q10 status prehranskih dopolnil. Proizvodnja le-teh je v primerjavi s proizvodnjo zdravil manj kontrolirana, so pa proizvajalci skladno z veljavno zakonodajo dolžni zagotoviti ustrezno vsebnost učinkovine in stabilnost proizvoda v predpisanem roku uporabe.
  Ustreznost prehranskih dopolnil v Sloveniji nadzira Zdravstveni inšpektorat. O njihovi kakovosti se še posebej v povezavi z določenimi proizvajalci med strokovno javnostjo občasno pojavljajo dvomi, katerih upravičenost bi lahko ovrednotili le z rednimi neodvisnimi kontrolnimi pregledi. Da so standardi zagotavljanja kakovosti proizvodov med
  proizvajalci zelo različni, lahko sklepamo tudi iz izkušenj, ki smo jih dobili ob pripravi tega pregleda. Tako so nam nekateri proizvajalci oz. distributerji sami posredovali dokaj natančno dokumentacijo o prodajanih izdelkih (npr. specifikacije, analitske izvide, analitska poročila o stabilnosti v roku uporabe), nekateri pa so se npr. na naša vprašanja odzvali z informacijo, da gre za poslovne skrivnosti.

  Zaradi svojih fizikalnih lastnosti se tako ubikinon kot ubikinol zelo slabo absorbirata iz prebavnega trakta. Ta vidik mora še posebej upoštevati strokovna javnost, saj širši javnosti ni enostavno razumljiv. Posebno pozornost je potrebno zato posvčeati biodostopnosti proizvodov, še posebej, ker je na tržišču kar nekaj proizvodov, za katere se utemeljeno pričakuje slaba absorpcija CoQ10. Žal v želji po čimbolj prepričljivih
  številkah distributerji pogosto operirajo z zavajujočimi podatki in se sklicujejo na študije, v katerih so bili njihovi ali njihovim podobni proizvodi testirani le v primerjavi z oblikami z dokazano najslabšo biodostopnostjo, npr. s kristalinično učinkovino, ki jih neutemeljeno
  razglašajo za standardno obliko na tržišču.

  Najpogostejšo obliko na tržišču sicer predstavljajo mehke kapsule z oljnimi suspenzijami ubikinona, na katerih je bila prvič pokazana boljša absorpcija CoQ10. Izboljšana absorpcija CoQ10 je značilna tudi za oljne suspenzije ubikinola, nadaljnji razvojni korak pa je bil narejen z razvojem vodotopnih oblik CoQ10. Žal so nekateri proizvajalci začeli izkoriščati osveščenost javnosti o dobri biodostopnosti nekaterih takšnih vodotopnih oblik. Na tržišču se namreč pojavljajo proizvodi s kristaliničnim CoQ10, za katere proizvajalci neupravičeno trdijo, da vsebujejo vodotopne oblike koencima Q10.

  Slabe prakse agresivne promocije izdelkov, ki jih žal vse pogosteje uporabljajo tudi dobro
  uveljavljeni distributerji, je mogoče pokazati tudi na več drugih primerih. Tako nekateri proizvajalci na svojih izdelkih pretirano izpostavljajo koencim Q10, čeprav ga izdelki dejansko vsebujejo zelo malo (le kakšen miligram), ali pa izdelke oglašujejo z neresničnimi
  trditvami. Tako npr. uporabo ubikinolne oblike CoQ10 distributer promovira z neresnično trditvijo, da s staranjem pri ljudeh slabi sposobnost pretvorbe ubikinona do ubikinola, ter da naj bi bilo zato uživanje ubikinola bolj primerno. Z uporabo omenjenih promocijskih
  tehnik, ki jih včasih težko prepozna tudi strokovna javnost, prodajalci z namenom pospeševanja prodaje povzročajo zmedo na tržišču in zavajajo potrošnike.

  #96924
  Profile photo of yazminne
  yazminne
  Član

  Ker nisem našla ustrezne teme, sem odprla novo. Če ni v redu jo izbrišite.
  Odločam se, da bi začela jemati prehranske dodatke, vendar ne vem katere izbrati, da se mi potem ne bi nabralo en kup dopolnil (sem namreč zelo skeptična glede vseh vrst tablet).
  V svojo prehrano bi rada vključila omega 3 maščobne kisline, B kompleks (predvsem za lase in nohte), cink, silicij (baje da pomaga v boju proti celulitu), CLA (konjugirana maščobna kislina,pomaga pri hujšanju;nekje sem prebrala da celo deluje na zmanjšanje maščobe na trebuhu,ki je je pri ženskah najtežje izgubiti) in kakšne antioksidante.

  Povejte katera prehranska dopolnila jemljete in zakaj?

  LP yazminne

  #96925
  Profile photo of yazminne
  yazminne
  Član

  Ups, kak sem lahko tole temo spregledala :blush1:
  Se opravičujem :flower1:

  #96926
  Profile photo of S
  S
  Član

  Ni panike, naj se kar tukaj nadaljuje splošna debata o prehranskih dopolnilih. :yes:
  Trenutno jemljem matični mleček, pijem pivski kvas in si vsake toliko časa naredim napitek iz medu in kisa. Torej vse naravnega izvora, sem pa glede tablet in kapsul malo skeptična, saj naj bi bili sploh kapsulni ovoji včasih sestavinsko problematični oz. neoporečni. Se vseeno bolj nagibam k naravnejšim stvarem oz. kemijo jem le, ko je to nujno.

  Najverjetneje niti ni fajn uporabljati toliko prehranskih dodatkov naenkrat, vprašanje koliko so kompatibilni medsebojno. S primerno prehrano pa se tudi da marsikaj že vnesti. :wink1:

  #96927
  Profile photo of okarina
  okarina
  Član

  Začela sem s pivskim kvasom, razmišljam še o biotinu.
  Amapk dam najprej tej škatlici kvasa priložnost, da se izkaže.

  #96928
  Profile photo of melanie
  melanie
  Udeleženec

  Jaz redno jem Biotin 500 mq za nohte, B compleks in Cink od Natural Wealtha za samo odpornost telesa (samo cinka se pri nas žal ne dobi, ga pa kupim na Hrvaškem kadar grem na obisk in si naredim zalogo.

  Občasno jem tudi vitamin A (betakaroten).

  #96929
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  Trenutno si prehlad lajšam z ImmunoGranom. Lahko rečem, da mi RES pomaga, čeprav cena je pa :hairup: :mistake: :scared: (pa še kakšnega bi lahko prilepila). 10 vrečk stane dobrih 27 €. Vzame se ena vrečka praška dnevno, v kozarcu vode. Farmacevtka me je prepričala, da res deluje in ponavadi pomagajo že 3-4 vrečke. Treba pa je začeti jemati čim prej, ko začutiš prve simptome prehlada.
  Sama sem se v soboto in v ponedeljek premrazila (po službeni dolžnosti) in včeraj zjutraj me je že peklo grlo, teklo iz nosa in oči, bolela me je glava, oči so pekle – skratka, klasičen prehlad, ki se pri meni ponavadi razvija in vleče vsaj 14 dni. Tokrat pa je po 2 vrečkah vse skupaj že zelo ublaženo :D: .
  Zdaj pa malo brskam po tujih spletnih trgovinah z dodatki, če bi kje za bolj normalno ceno našla kaj podobnega. Pa zaenkrat mi še ni uspelo.
  Če morda katera pozna kaj podobnega (po moje so najbolj pomembne amino kisline, ker ostalega, kar je v tem ImmunoGranu, dobim dovolj z drugimi dodatki), naj prosim sporoči :flower2: .

  #96930
  Profile photo of S
  S
  Član

  Tale Immunogran kar zanimivo izgleda. Če iščeš nadomestek za izboljšanje imunskega sistema, je matični mleček ravno tako učinkovit. V kapsulah je na voljo ugodneje, če kupuješ čistega, je seveda cena ravno tako temu primerna. :)

  #96931
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  *S*, hvala :flower2: za idejo o matičnem mlečku, sem ga že naročila. Veliko sem že brala o pozitivnih lastnostih in dobrem delovanju na imunski sistem in na splošno na telo, pa sem kar malo pozabila.

  #96932
  Profile photo of S
  S
  Član

  Malenkost. :wink1:
  Imamo tudi temo o njemu, tako da lahko kar tja poročaš o svojih vtisih. :yes:

  #96933
  Profile photo of DamD1000
  DamD1000
  Član

  Zelo priporočam AOR kanadska firma z najbolj kakovostnimi in najučinkovitejšimi,vitamini in antioksidanti.Uporabljajo veliko bolj napredne formule vitaminov od recimo konkurence ala B12-Methycobalamin,niacin(inositol hexanicotinate-brez da povzroča rdečico),druge firme vse uporabljajo niacinamid,ki je dotalno neučinkovit,b6(pryidoxal–5 phosphate) itd. to je samo primer.Jaz jih naročam iz AOR europe ali e-baya so pa zeloo dragi ampak je tudi sestava taka,da so sestavine drage, tko da so vredni tega denarja
  Druga firma,ki ima dobro formulo z aox Cell life(v normalni koncentraciji) ,sploh zdej čez zimo je queste exellence drugo imajo vse bolj povprečno.Dobro imajo še formulo za pomirjanje želodca oz. prebavne motnje z HCL Betainom .
  Probiotiki so dobri od NOW foods to je firma z recimo srednje kakovostnimi prehranskimi dodatki,samo za Slovenijo so višji razred proti drugim :yes:
  Se pa izogibam multivitaminom vseh vrst in visokih količin maščobno topnih vitaminov razen vitamina d3 in vitamina c v visokih odmerkih,ker je neumno.Vitamina d3 jemljem zdej čez zimo od 3000iu-4000iu bom pa čez kakšen mesec pojaču na 5000iu na dan.
  Ne priporočam tudi raznih Biovea,Agestop,ker njihova kvaliteta ni glih na visoki ravni preverjeno. To so strani,ki imajo v glavnem samo internetno prodajo,nimajo nobenih zagotovil o kakovosti sestavin ala GMP in ne veš ali res dobiš tisto,kar piše,ker prehranska dopolnila niso na recept,tako da noben zakon jim ne prepoveduje,da napišejo,kar hočejo :silly:

  #96934
  Profile photo of nikapika
  nikapika
  Udeleženec

  @damd1000 wrote:

  Ne priporočam tudi raznih Biovea,Agestop,ker njihova kvaliteta ni glih na visoki ravni preverjeno. To so strani,ki imajo v glavnem samo internetno prodajo,nimajo nobenih zagotovil o kakovosti sestavin ala GMP in ne veš ali res dobiš tisto,kar piše,ker prehranska dopolnila niso na recept,tako da noben zakon jim ne prepoveduje,da napišejo,kar hočejo :silly:

  Točno to mene bega pri prehranskih dopolnilih – ali je to to, ali pa nam prodajajo bonbončke za drag denar.

  Kakšno pa je tvoje mnenje o Healthspan in Simplysupplements oz. njihovih dopolnilih?

  #96935
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  Mene isto zanima.

  #96936
  Profile photo of DamD1000
  DamD1000
  Član

  @nikapika wrote:

  @damd1000 wrote:
  Ne priporočam tudi raznih Biovea,Agestop,ker njihova kvaliteta ni glih na visoki ravni preverjeno. To so strani,ki imajo v glavnem samo internetno prodajo,nimajo nobenih zagotovil o kakovosti sestavin ala GMP in ne veš ali res dobiš tisto,kar piše,ker prehranska dopolnila niso na recept,tako da noben zakon jim ne prepoveduje,da napišejo,kar hočejo :silly:

  Točno to mene bega pri prehranskih dopolnilih – ali je to to, ali pa nam prodajajo bonbončke za drag denar.

  Kakšno pa je tvoje mnenje o Healthspan in Simplysupplements oz. njihovih dopolnilih?

  Prehranski dodatki niso zdravila tako,da ja lahko dobiš bombončke za drag denar odvisno od firme do firme.
  Teh dveh firm ne poznam oz. za zadnjo sem dobival spam na mail :mistake: .Na hitro če pogledam HealthSpan njihove najbolj prodajane formula B complex poceni sintetične varijante b vitaminov z polnilci nič drugače,kot večina komercialnih dodatkov na tržišču.
  Multivitamini i E,A če bi hoteli kakovostno bi moral biti e vitamin v alpha,beta,gamma,delta tocopheroli+tocotrienols v istih 4 oblikah in tako dalje.Navedeno je,da so naravni samo ne pa v kaki obliki,tuki te že lahko po domače nategnejo.Minerali zelo slaba formula niso sinergistični+ v oblikah,ki jih telo težko absorbira npr.magnezijev oxid ga telo absorbira do 5% ostalo….C vitamin ta je največja katastrofa,sodium saccharin +vegeteble oil to so omega 6,ki v velikih količinah delujejo iritantno skratka tipične komercialne smeti pa brez zamere.
  Ko boš imela čas si poglej na spletno stran od AOR vitamins supplements (Advanced Orthomolecular Research) tukaj lepo razložijo za kaj se sploh gre pri prehrambenih dodatkih in v kakšnih formulah morajo biti ali pa imminst org.to ni komercialna spletna stran ,kjer ljudje veliko vejo o teh zadevah.
  Če imaš študentski žep so preverjeno ok. Queste exellence tudi iz. Uk. niso dragi in imajo nekaj zelo dobro formuleranih izdelkov z naprednimi formami in pa Pharma Nord ima kakšno stvar kakovostno oz. tukaj ziher dobiš to,kar ti piše :yes: ali AOR samo njihove formule recimo multiji orthocore 50€ čeprav,kot sem že reku,meni multiji niso ok.Za te 3 sem siguren,da dobiš to,kar ti piše.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico