Pregled ORL

Ta tema vsebuje 12 odgovorov, ima 5 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Orhideja Orhideja 5 let, 10 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #6025
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Moram nujno na pregled k specialistu ORL (ja, Gejba, grem ja :lol1: ), pa ne poznam nobenega dobrega, ki jemlje na napotnico … Če kdo koga pozna, naj mi ga prosim svetuje. Se peljem tudi na drug konec Slovenije po potrebi :wink1:

  #146658
  Profile photo of mademoiselleT
  mademoiselleT
  Udeleženec

  V Novem mestu je Štefan Spudič, dr.med. – js sem bila sicer samoplačniško pri njemu, za naročanje na napotnico imaš pa tu številke KLIK.

  Upam, da ni kaj hudega :luck: :wink1:

  #146659
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Hvala :flower2:

  Sem poklicala, pa je čakalna doba enaka kot v LJ, tako da bom poskusila še malo naokoli pošnofati :)

  Bi šla pa na napotnico, ker sumim, da bo potrebno nadaljnje zdravljenje, pa ne bi šla samoplačniško, ker lahko bankrotiram :lol1:

  #146660
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Je bil že skrajni čas. :lol1:
  TOLE je moj ORL v ZD SŽ.

  #146661
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Bom še tja poklicala, ampak očitno totalni izpad glasu pali v ambulanti na Viču … naročena 22.12. :yes:

  #146662
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  @gejba wrote:

  TOLE je moj ORL v ZD SŽ.

  Tudi tu dobila termin 22.12. :lol1: Zdaj se bom pa še odločila … Ampak mi je sestra že povedala, da po nepotrebnem delam paniko :lol1: Pa sem ji rekla, da je ne jaz, da jo drugi :lol1: :lol1: (pa da vidim, kdo ima zdaj prav :))

  #146663
  Profile photo of Tinchi
  Tinchi
  Član

  teli ORLji, res nikol ne veš, kdaj je panika in kdaj ne. Na koncu ti bodo samo rekli, da si nos spiraj vsak dan 2x na dan po 1 dcL, pij 3L na dan in si ušes ne umivaj z vatiranimi palčkami (ali nekaj podobnega) :lol1:

  Držim pesti, da bo res nekaj takega in ne kaj hujšega :flower2:

  #146664
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Mah, jaz mislim, da res ni panike … samo malo mi glas nagaja :ermm: Nooo, za dobro ceno kupim nov par glasilk, to je dejstvo :lol1:

  #146665
  Profile photo of Orhideja
  Orhideja
  Član

  Krasna oseba, odlična prof. in super ORL specialistka je na Kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo in sicer Irena Hočevar Boltežar. Ena izmed redkih zdravnikov, ki zna pristopiti kot človek k človeku in sem prepričana, da obvlada!

  Sem pa skoraj sigurna, da bi ti pomagala tudi pomoč logopeda. Sploh če ti ‘nagajajo’ glasilke.

  #146666
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Ja, običajno ORL napoti k foniatru, ta pa po potrebi k logopedu :yes:
  Na žalost potek dela obvladam :roll:

  #146667
  Profile photo of Orhideja
  Orhideja
  Član

  Sej se da veliiiiko narediti. Je pa res največ na tebi, na začetku ti bo morda malce težko, ker boš morala zavestno paziti na to, koliko govoriš, kako govoriš… pa veliko skrbeti za higieno glasu.

  Vse dobro :flower2:

  #146668
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  A imaš ti konkretne izkušnje?

  Saj vem, da se da veliko narediti, s temi težavami srečujem že kakih 18 let vsaj … samo imam težave, ker sem imela pred časom vozliče, pa se takrat niso odstranjevali … mogoče so zdaj kaj bolj pogumni :lol1:

  Problem je, ker res veliko govorim, službeno, žal drugače ne morem. Tudi če ne bi bila na tem delovnem mestu, sem poklicno usmerjena v veliko govorjenja … žal. Poleg tega pri svojem delu preskakujem med vsaj dvema jezikoma (slovenščina + 1 ali 2 tuja jezika), kar je itak dodatna obremenitev za glasilke, ker proizvajamo različne glasove ….

  Ful dolgo sem odlašala s tem … zdaj so se me pa v službi malo naveličali poslušati, pa so me nagnali :lol1:

  #146669
  Profile photo of Orhideja
  Orhideja
  Član

  Ahaaa, si imela že predhodne težave z vozliči. No, saj vidim, da marsikaj veš.
  Ker vozliči so dejansko organska sprememba, ki nastane zaradi nepravilne rabe glasu oz. izrabe glasu (glasno govorjenje, količinsko veliko govorjenja, hitro govorjenje, tudi menjanje različnih jezikov, pačenje glasu,.. ženske in otroci so ponavadi ‘anatomsko’ bolj nagnjeni k vozličem). Najprej nastane na glasilkah oteklina, poškodovan je torej epitel glasilk, mehanska poškodba se zaradi drgnjenja glasilk itak povečuje. Ta oteklina se lahko zabrazgotini, ni pa nujno. In ponavadi je tako, da če se ne zabrazgotini, začnemo z govorno terapijo pri logopedu, saj lahko vozliči ob pravilni tehniki govora in higieni glasu izginejo. Če pa so zabrazgotinjeni, je potrebno to kirurško zdraviti-mikrolaringoskopija.

  Zdej možno je, kar lahko seveda samo ugibam, da se oteklina ni zabrazgotinila in niso ukrepali kirurško (si bila pri logopedu?), vendar se hkrati ni zreducirala in so vozliči ostali ali pa so se vozliči zreducirali (če nekaj časa po tem nisi bila nič hripava) in ponovno nastali zaradi izrabe glasu. Tretja možnost pa je, da so se vozliči delno zreducirali (sploh če si bila vmes samo občasno hripava, ne pogosto) ter ponovno ojačali.

  K vozličem veliko ‘pripomorejo’ tudi napadi kašlja zaradi prebolevanj akutnih vnetij zg. dihal. Če si imela vmes veliko teh težav, je možno, da so vozliči ponovno tam zaradi tega.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico