Parabeni

Ta tema vsebuje 10 odgovorov, ima 6 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 4 let nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4235
  Profile photo of anncheek
  anncheek
  Udeleženec

  Parabeni (akil parahidroksibenzoati ter atil-, propil- in butilbaraben)

  parabeni so konzervansi, ki se uporabljajo v kozmetiki in živilih. ponavadi je skupaj zmešanih 5 različnih parabenov:
  *metilparaben
  *etilparaben
  *propilparaben
  *butilparaben
  *izoparaben

  parabeni se uporabljajo v večini kozmetičnih izdelkov:
  gre za večplasten problem. Najprej je treba poudariti, da se parabene uporablja v skoraj vseh izdelkih, ki jih uporabljamo vsakodnevno, npr. šamponih, gelih za prhanje, losjonih za telo, kremah za obraz, ličilih in izdelkih za nego dojenčkov. Nekatere raziskave so pokazale, da se parabene uporablja v 13 200 različnih kozmetičnih oblikah(Eder, 1984), še kasnejša raziskava pa je pokazala, da je med 215 obravnavanih kozmetičnih izdelkih parabene vsebovalo kar 99% izdelkov za nanašanje in 77% izdelkov ki jih s kože speremo(Rastogi et al, 1995)

  Parabeni se absorbirajo skozi kožo
  drugi zaskrbojoči vidik je dejstvo, da se parabeni zelo hitro absorbirajo skozi nepoškodovano kožo(Whitworth in jun, 1973; Fischmeister et al., 1975; Kometsu in Suzuki 1979), na kar lahko še dodatno vplivajo snovi za pospeševanje prodiranja, ki jih najdemo v kozmetičnih preparatih(Kitagawa et al., 1997). po 8 urah stika s kožo se je skozi kožo absorbiralo 60% metilparabena, 40%etilparabena in 20% propilparabena(Iternational journal of cosmetic science. 29(5):361-367, oktober 2007 Pedersen, S. !;Marra, F.; Nicoli, S.; Santi, p).tretji problem pa pradstavljajo parabeni, ki v telo vstpijo nepoškodovani in se kopičijo v maščobnem tkivu na podoben način kot druge lipofilne strupene snovi(DOdson et al., 1989, Stellman et al., 1998, 2000 in še druge raziskave)

  Nadaljujem drugič tema:parabeni učinkujejo kot estrogene učinkovine; lahko se nakopičijo v maščobnem tkivu, našli pa so jih tudi v tumorjih na prsih

  Vir:zloženka: Strupene snovi pri negi kože

  #85306
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  Upam, da čimprej sledi nadaljevanje :thumbsup:

  Parabenom se zadnje čase poskušam izogibati.

  #85307
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Še moj del o parabenih :read: :

  Parabeni so kemijsko estri in soli 4-hidroksibenzojske kisline. Parabeni so v skladu s kozmetično direktivo dovoljeni kot konzervansi za uporabo v kozmetičnih izdelkih. En paraben v izdelku ne sme presegati koncentracije 0,4% (računano kot kislina), pri mešanici parabenov pa je najvišja dovoljena koncentracija 0,8% (računano kot kislina).
  V študijah je bilo ugotovljeno njihovo estrogeno delovanje – zaradi kemijske strukture se lahko vežejo na receptorje za estrogen. Zaradi nizke koncentracije v kozmetičnih izdelkih in šibkega estrogenega delovanja je bilo zaključeno, da ni dovolj podatkov, da bi parabene prepovedali za uporabo v kozmetičnih izdelkih.
  Vprašanje, ki se postavlja, je, koliko izdelkov s parabeni vsakodnevno nanesemo na kožo in kakšen vpliv imajo na nas skozi večletno uporabo.
  Parabeni se zaradi različne kemijske strukture ter različne vodotopnosti oz. lipidotopnosti med sabo po delovanju razlikujejo. Najmanj nevaren je metilparaben, ki je tudi najbolj vodotopen (se lažje in hitreje izloča iz telesa). Tveganje narašča z daljšanjem in razvejanostjo stranske alkilne verige v strukturi (po vrstnem redu: metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben, izobutilparaben).

  #85305
  Profile photo of anncheek
  anncheek
  Udeleženec

  super Nina, še nekaj koristnih informacij, nekaj podobnega sem imela še jaz namen napisati pa sem nekako pozabila.

  #85308
  Profile photo of bigb
  bigb
  Član

  Sporočilo je zbrisano – preberite si pravila foruma. Če želite oglaševati, lahko za informacije vprašate na: ars.cosmetica@gmail.com
  Administrator.

  #85309
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  Tole mi malo po reklami diši… :P

  #85310
  Profile photo of KuKi
  KuKi
  Udeleženec

  ^ meni tudi..

  #85311
  Profile photo of bigb
  bigb
  Član

  No, se opravicujem ni bil tak namen. Hotel sem samo podati informacijo , ker sem strastno proti izdelkom ki vsebujejo parabene in ostale nevarne konzervanse. Kar nekaj casa sem iskal primerno kozmetiko.
  Najbolj me razjezi, ko narocimo naravno kozmetiko pri ( raje ne napisem, da ne bom oglaseval) dobim pa same parabene.Kako je torej mozno, da se ponasajo s takim oglasevanjem, pa jih nihce ne kaznuje!

  #85312
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Opravičilo sprejeto :) . Forum in portal sta bila med drugim postavljena prav zaradi tega: ozaveščanja…marketing naravne in organske kozmetike je šel čez vse meje, zakonske podlage za prepoved zavajajočega oglaševanja teh izdelkov pa ni.
  Največ se lahko doseže prav s širjenjem pravilnih informacij na tem področju – potem bodo sčasoma tudi znamke prisiljene spremeniti recepture in npr. spremeniti embalažo, ker je na dolgi rok vedno slabo, če se potrošnika zavaja…

  Vse v zvezi s tem je opisano v članku: http://www.ars-cosmetica.com/clanki/kozmetologija/10-organska-kozmetika
  …kmalu bo pa tudi članek o zavajajočih člankih o certifikatih, ki se pišejo po revijah..bomo en tak članek, ki je verjetno bil pisan z dobrim namenom, podrobno obdelali…da se bo videlo, kako so na prvi pogled nepomembne napake pravzaprav napačne informacije..

  #85313
  Profile photo of maryd
  maryd
  Član

  v šamponu in maski za lase ( kupljeno pri firzerju) imam poooooolno parabenov…kako se odzivajo lasje in koža na glavi na te parabene? kako parabeni preko šamponov,krem itd vplivajo na naše zdravje?
  ne vem, čist tko na blef primer; me lahko glava boli od tega? ali?

  #85314
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  tukaj smo več pisali o tem: Konzervansi parabeni

  Je razlika med parabeni, metilparaben je nedolžen proti recimo butilparabenu.
  Ne, glava te ne bo bolela od parabenov ..osebno so mi manj problematični od konzervansov, ki sproščajo formaldehid, se jih pa izogibam (metilparaben toleriram, če gre za kakšen super izdelek .. in pa v dekorativi se jim je pogosto težko izognit).
  na večino vprašanj boš našla odgovore v članku, če je pa še kaj..pa napiši;)

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico