Paleo prehranjevanje / Paleo dieta

Ars Cosmetica Forum OSTALO ZDRAVJE IN PREHRANSKA DOPOLNILA Paleo prehranjevanje / Paleo dieta

Ta tema vsebuje 24 odgovorov, ima 10 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of mademoiselleT mademoiselleT 1 leto, 11 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #6789
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Hmmm, zadnje dni tuhtam, da bi šla na paleo način prehranjevanja. Še kar imam ultra težave z migrenami oz. z migrenami z avro in na žalost je pri meni trigger največkrat neko živili ali dodatek v prehrani.

  Ker čedalje težje ugotavljam, kaj bi to bilo, vem, da moram spet izvesti neko eliminacijsko dieto, ki naj bi trajala neko testno obdobje, potem pa dodajati eno in po eno živilo (sploh tako, ki ga sumim, da je trigger) nazaj v svojo prehrano.

  Razmišljam in tuhtam, da bi najbrž – glede na to, kaj vse od pijače in hrane je lahko trigger pri meni – bila najbrž najbolj primerna ravno paleo dieta, ki je že sama po sebi zelo restriktivna, kar se nabora živil tiče (a se kalorije načeloma ne štejejo, da ne bo pomote), poleg tega pa moram še sama izločiti kar nekaj živil, ki jih sumim in ki bi jih po testnem obdobju takoj vrnila v prehrano, ravno zato da ne bom preveč omejena.

  Se katera prehranjuje po paleo načinu? Je katera vsaj poskusila? Sploh si ne predstavljam, kako naj se organiziram zaradi službe in mojih izvenslužbenih dejavnosti … Ampak najbrž si bom vzela to kot (decembrski) izziv, ker druga opcija pa je, da se mi zmeša zaraid migren, ha ha ha …

  #165699
  Profile photo of timnala
  timnala
  Udeleženec

  Kakšen mesec do dva nazaj sem dosti prebrala na to temo … mi je tako prehranjevanje blizu, sploh ker zelo sovpada s krvno skupino 0 (čeprav se striktno ne prehranjujem ne po eni, ne drugi metodi, ampak skušam kakšne stvari upoštevat, kar sama vidim, da mi ne odgovarja).
  Meni se zdi kul, ker izloči predvsem gluten, ki itak za nobenga ni dober, KS 0 pa tudi mlečne izdelke (čeprav jih imam ful radaaaaaa).

  Tale blog mi je bil v pomoč in še kakšen fajn recept se najde :wink1:
  http://hudamravljica.blogspot.com/

  Upam, da ti uspe omejiti migrenske napade kolikor se da :yes:

  #165700
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  O, hvala, timnala, bom pogledala :)
  In hvala za dobre želje.

  Ja, tudi jaz sem KS 0, mleko in mlečne izdelke pa noro obožujem, zato bi bil ta način zame kar izziv in zato se prehranjevanja po krvnih skupinah nisem nikoli lotila.

  #165701
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Aa tega se je tasca lotila. :o Jaz sem jo pa debelo gledala kaj je to.
  Ji kar gre… :)

  Jaz lahko povem, da odkar ne jem jajc/mlecnih izdelkov se ful boljse pocutim.

  Sasa upam, da ugotovis kateri je tvoj trigger.

  #165702
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Hvala, Tigica … prehranskih triggerjev imam toliko, vsaj trenutno, da se včasih vprašam, kaj sploh lahko še jem, zato v resnici mislim, da gre za eno živilo, ki je “omniprezentno” (npr. gluten) in da bom, ko ugotovim, katero je, lažje furala slalom med migrenami :yes:

  #165703
  Profile photo of junija
  junija
  Član

  Jooj, te tvoje migrene. Upam, da ti končno uspe jih spucat stran :hug:

  #165704
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Evo, preživela prvi dan, ki je bil zelo zimproviziran, ker sem imela kaotičen dan (od doma med 7h30 in 20h30, brez pavze za normalen prigrizek).

  Zdaj moram samo še pogruntat, kako naj se ob tej paelo prehrani ne zredim, ker ni vedno stranski uspeh padec teže, he he he ….

  #165705
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Uf, vidim, da nisem bila nič pridna v tej temi :)

  Torej, paleo (dodajam le mleko v kavo) se držim zdaj že nekaj časa s krajšo prekinitvijo okoli Božiča in čeprav sem bila močno skeptična, kako mi bo uspelo, sploh ker je moj tempo decembra in januarja nor, vstajam sredi noči in si posledično tudi bioritem v celoti zrušim. Pa sem vse preživela in zraven celo furala paleo. Bravo jaz :cheer: :lol1:

  Najbrž ne bi dolgo zdržala, če ne bi že v nekaj dneh opazila res opazne razlike v glavobolih in migrenah, pravzaprav v skoraj popolni odsotnosti enih in drugih.

  Od 2. 12. do vključno danes sem imela 4 migrene z avro, od tega dve v tistih 5 dneh, ko sem okoli med Božičem in Novim letom jedla vse povrsti. Prej sem imela avro tudi po 10x ali 12x v 14 dneh, ne sicer nujno vedno tudi spremljajoče migrene, vendar skoraj vedno glavobol. Pravzaprav bi število dni BREZ glavobola ali migrene v enem mesecu lahko preštela na prste ene roke. Tiste, ki me poznajo, vedo, da je bil glavobol moj redni spremljevalec … Zdaj pa … UAU, zen. Ne rečem, morda je to prehodno, morda se vse skupaj začne spet pojavljati, … Zaenkrat se imam s tega vidika super :lol1:

  Dejansko sem začela sumiti, da je resnično nekaj na “non-celiac gluten sensitivity“, ki pri nas še “ne obstaja”, v nekaterih zahodnih državah pa jo že konkretno raziskujejo.

  Zaenkrat furam paleo naprej (nisem na whole30, ker uživam mleko v kavi, preostalega – kar se hrane tiče – se pa v glavnem držim). Pravzaprav me je kar strah iti nazaj na nekaj “non-paleo”, ker, uh, ja, kaj pa če bom imela migreno?! :lol1:

  #165706
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  Poznam že nekaj časa to dieto, sem jo pa pred kratkim malo bolj preučila, ker sem slučajno naletela na neko spletno stran (oz. skupnost). Ubistvu sem iskala recept za jetrno pašteto in je bil ta na tej strani najboljši od vseh (preverjeno, sem že 2x pašteto po tem receptu naredila).
  Mi je pa mogoče od vseh teh načinov prehranjevanja še najbolj blizu, sem bila zmeraj bolj na meso mahnjena, pa ne maram stročnic in hoja je moja najljubša rekreacija, idealno! :silly:

  Saša, kar poročaj kako ti gre, me zelo zanima. Sama ne vem, mogoče bi se odločila, samo pri meni bi se bil problem kruhu odreči. :ermm:

  #165707
  Profile photo of tinamalina
  tinamalina
  Član

  Še ena paleo-jedka :)
  Odločila sem se za 30 dnevni izziv paleo diete, ki pa mislim, da bo postal moj nacin prehranjevanja. Kilogrami padajo, počutje je super.

  Že pred tem sem nekako pazila kaj pojem in si zelela omejit testenine, kruh in krompir (vse troje sem jedla vsak dan :scared: ). Ko sem prvic brala o paleo dieti, kaj so dovoljena in nedovoljena zivila, sem si mislila: ne, to pa že ni zame! Namrec nisem najbolj navdušena nad mesom in prevec rada imam testenine, kruh, krompir, mlecne izdelke pa tudi sladkarije.
  No sedaj sem ze 12 dni na tej dieti (brez prekrškov!) in sem res zadovoljna. Zivim od mesa, jajc, rib, zelenjave in sadja. Ko mi pade ‘cuker’ posežem po medu ali rozinah (bo potrebno postavit mejo :)) )
  Zaenkrat še ni bilo kake krize, mogoče še pride.

  #165708
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Super :thumbsup:

  Moraš pa paziti pri medu, ki naj bi bil na paleo dieti le pogojno dovoljeno (oz. občasno) živilo, enako velaj za suho sadje, čeprav s suhim sadjem jaz bolj “goljufam”. PPri suhem sadju je treba le paziti, d anima dodanih konzervanso in sladkorja.

  #165710
  Profile photo of summertime
  summertime
  Član

  kako pa je s količinami sadja pri paleo dieti? Meni se ta dieta sliši super, samo kaj, ko ne maram kuhane zelenjave in potem sploh ne vem kaj bi jedla zravn npr. jajc in mesa.

  #165711
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  V mejah normale, seveda, kos ali dva na dan :yes:
  Premalo za moj okus, a povsem dovolj, če si pripravim normalne obroke.

  Super knjiga z veliko smernicami v slovenščini je Paleorecept oz. Paleosolution v originalu. Toplo priporočam, zelo berljiva knjiga, predvsem pa na sodobni način življenja napisana knjiga ;)

  #165712
  Profile photo of summertime
  summertime
  Član

  Hvala bom pogledala :D

  #165713
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Predvsem pa pri paleo dieti ne smeš šteti, koliko jajc poješ … ker prideš v enem mesecu do številke, ki je nek povprečen jedec brez omejitev ne poje v enem letu :lol1: :lol1:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico