Okna

Ta tema vsebuje 15 odgovorov, ima 7 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of darksome darksome 6 let, 10 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #5183
  Profile photo of Mojcaaa
  Mojcaaa
  Član

  S fantom bova počasi začela delati stanovanje v zgornjem nadstropju hiše njegovih staršev… Ker se bo menjala tudi streha in ker bova imela tudi strešna okna, me zanima, če imate kakšne izkušnje z njimi. Kaj pa obična okna? Katera so najboljša? Lesena, plastična, aluminjasta? Katerega proizvaljalca? :think:

  #120561
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  Ok, ti bom jaz na kratko povedala kako imamo pri nas ”zrihtano”.

  V mansardi imamo strešna okna že kakšnih 25 let, lesena. Seveda je tehnologija vmes že napredovala, tako da samo na splošno: so ok, ampak precej dražja kot navadna, predvsem ta obroba okoli (ponavadi kakšna kovina) pride precej draga. Funkcionirajo dobro, pri nas sicer tudi puščajo (ampak to je kriva streha, bi jo morali že zdavnaj zamenjati). Je pa pri mansardi seveda še to ”veselje”, da je poleti blazno vroče.

  Spodaj imamo pa navadna plastična okna, predvsem zato ker so cenejša (lesena so najdražja). Pridejo lepo in fino tesnijo.

  Sedaj odločitev kakšna okna bosta izbrala je vajina, večina firm ima pa to možnost, da ti izdelajo predračun (tudi preko neta) in potem vidiš kaj se bolj splača. Pri nas se je oče sam odločil katero firmo je vzel (je pa razlika v ceni precej velika, odvisno kaj vklučijo v ponudbo in seveda kakšna in koliko oken izbereš).

  #120562
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  Mogoče so za bolj vlažne prostore, kot sta kopalnica in kuhinja, vseeno boljša lesena okna, ker plastična ne preuščajo nič zraka in se zaradi tega hitro začne nabirati plesen na stenah in stropu. Vsaj take so izkušnje pri dveh naših sosedih, ki so par let nazaj menjali vsa stara lesena okna za plastična.

  #120563
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  :yes: res je.. pri nas imamo oz. smo imeli na začetku rahel problem s tem, pa tudi nasplošno se mi zdi, da mi ni všeč, ker plastična okna res nič ne “dihajo”. Meni osebno so bile lesene bolj všeč :think:

  #120560
  Profile photo of elchy
  elchy
  Član

  Mi imamo sedaj že par let plastična okna v stanovanju, prej smo imeli pa lesena. Razlika je velika. Nova okna bolj tesnijo, je pa res glede vlage. Zato so pri nas okna v kopalnici in kuhinji vedno odprta, v ostalih prostorih pa se vsak dan zrači. Meni so vsekakor bolj všeč plastična, tudi na pogled.

  #120564
  Profile photo of Mojcaaa
  Mojcaaa
  Član

  Pri oknih me najbolj skribta dve stvari… da ne bodo puščala (sploh ker bova imela 5 strešnih oken) in da se ne bo nabirala vlaga. Težko se bo odločiti, ker slišiš toliko različnih mnenj. Sem pa videla na netu, da lahko strokovnjaka vprašaš (moraš podati podroben opis lokacije, naklon strehe, podnebje,…), katera okna bi bila najbolj primerna… Verjetno so res najbolj ugodna plastična, pa dosti manj dela imaš z njimi (?) saj jih ni potrebno barvati vsake toliko let. Vsekakor bova morala dati skupaj glave in dobro premisliti :silly:

  #120565
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Mislim, da so plasticna okna veliko boljsa. Vidim zelo ocitno razliko.

  Sem doma kar zelo blizu morja in imamo lesena okna, polkna in vhode na teraso. Sol v zraku je naredila svoje in se hitro pozna obraba lesa. Tudi tesnijo slabse lesena okna (pa ceprav imajo dvojno steklo ipd), kakor plasticna. Sem opazila razliko, ko sem sla k dragemu kjer imajo plasticna okna.

  Se mi zdi, da so tudi bolj prakticna..

  #120566
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Mojcaaa če praviš, da imate veliko strešnih oken ti vseeno priporočam plastična. Mi imamo dve, mislim da Veluxovi, v imitaciji lesa in sta res fajn. V stari hiši so kot sem že omenila bile lesene- res, da nismo imeli plesni – ampak prepuščale so pa vso toploto, no glede na to, da je to stara hiša (15let), sem se zjutraj komaj oblekla :cold1: (torej delež ne gre samo k oknom ampak tudi k slabi izolaciji). V tisti stari hiši pa smo imeli tudi leseno strešno okno, ki mi je paralo živce. Ravno tik pod njim je stal pograd- okno pa je včasih ob dežju celo puščalo, če si približal roko si čutil hlad od zunaj itd. :cold2:
  Sem mislila, da so mogoče lesena okna zdaj kaj izboljšali, tako da me popravite, če ni več tako velikih razlik med plastičnimi in lesenimi.. To so moje izkušnje.. Zdaj, moji starši v novejši hiši imajo tudi lesena, pa mislim, da malo bolje le tesnijo kot tista v stari :think: , nimajo pa strešnih oken..

  #120567
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  Pri lesenih strešnih oknih je problem, da če se nabira vlaga znajo začeti plesniti. Je pa verjetno res manj dela z plastičnimi, vsaj na novo jih ni treba barvati.

  Je pa seveda pomembno, da se redno zrači, ne glede na tip oken.

  #120568
  Profile photo of Mojcaaa
  Mojcaaa
  Član

  Ravno Veluxova strešna okna sva si ogledovala. In slišala kar nekaj dobrih mnenj. Baje so kar kvalitetna. Kar se zračenja tiče se 100% strinjam :yes: Pri meni verjetno to ne bo problem, ker imam tudi čez zimo v sobi okno vedno odprto na “V” :))
  Pri nas doma se pojavlja plesen v kopalnici, čeprav je okno leseno, ampak se ga ne da odpret :mistake:

  #120569
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  Aja, no, se da tudi skozi vrata zračit :))
  Drugače se pa splača okna pozimi menjati, ker dobiš popust za izven ”sezone”.

  #120570
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  V MBju ima dragi garsonjero in imajo vsi prostori ta Veluxova okna. So plasticna ampak super dobra! Nic ne pusca, tudi ce dezuje se da solidno zdracit…

  Priznam, da nisem ekspert ampak nekako so mi bolj vsec plasticna okna. :think:

  #120571
  Profile photo of Mojcaaa
  Mojcaaa
  Član

  @morena wrote:

  Aja, no, se da tudi skozi vrata zračit :))

  To že, amapk, ko se grem jaz tuširat, je v kopalnici prava sauna. Pri odprtih vratih se pa tud ne rada tuširam :lol1:

  #120572
  Profile photo of Lyra
  Lyra
  Član

  Če bosta imela plastična ali kovinska je treba vsaki dan po večkrat zračit, ker drugače se vama bo začela delat vlaga in plesen po stanovanju:
  Mi2 imama 2 nadstropji, spodaj imama plastične okvirje, zgoraj pa kovinske.
  Letos so se nama pri kovinskih zelo rosili okvirji, zaradi razlike toplo noter in mrzlo veni, je pa res da imama mi2 ogromna stekla (2 metra visoka), ampak kovinska vrata so se nama prav tako rosila, enako je bilo pri okvirjih na stekleni strehi. Zaradi tega imama zdaj stroške, ker morema narediti zračenje :unsure:
  Tako da iz tega vidika je bolje imeti plastična :yes:
  Najboljša pa so itaq lesena, ker ne dihtajo tako kot plastična. Ampak pri lesenih pač moreš vzet v zakup, se jih je treba vsake tolkočasa na novo pobarvat in prelakirat.

  Aja vsa okna ki jih imama so pa od AJM :thumbsup:

  #120573
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  @mojcaaa wrote:

  @morena wrote:
  Aja, no, se da tudi skozi vrata zračit :))

  To že, amapk, ko se grem jaz tuširat, je v kopalnici prava sauna. Pri odprtih vratih se pa tud ne rada tuširam :lol1:

  Pri nas potem ko se vsi stuširamo (ponavadi čez noč) takoj vrata odpremo in se potem prezrači do jutra. Če pustiš zaprto pa ja, je kot savna in rosa na oknu.
  Drugače se pa tudi na lesenih oknih nabira vlaga, tako da pomoje nekega univerzalnega ”brez vlage na šipi” okna ni.
  Moram pa reči, da je očitna razlika v prepuščanju zvoka, pri plastičnih se skoraj nič od zunaj ne sliši (prej se je vsak avto, ki je šel mimo).

  Saj kot sem že rekla, odločitev je vajina. Najbolje da si pogledata različne ponudbe in potem primerjata.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico