Nekomu se moram izpovedati…

Ars Cosmetica Forum OSTALO "KOFETKANJE" Nekomu se moram izpovedati…

Ta tema vsebuje 13 odgovorov, ima 8 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of darksome darksome 3 let, 11 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #6828
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Dejansko nevem ali je prav, da to objavljam na forumu, pa vendar se moram na nek način izpovedat. Stvar je sledeča. Nekaj od vas ve, da mi je v preteklem letu umrla mama. Stanje pred boleznijo mame doma je bilo takšno. Jaz sem šla od doma praktično že pri cca. 17 letih, a ostala v istem kraju. Svojci pa so se preselili potem čez 2 leti v drug kraj. Dedek (mamin oče) pa je ostal doma, torej v istem kraju kot jaz.

  Sploh nevem kako naj to napišem.. Seveda ima vsak napake – tako kot tudi jaz. Ampak naj omenim, da je oče takšen človek, ki se z veseljem zelo rad izogiba vsakršni odgovornosti. Nekako se je že v otroštvu opazilo, da midve z mlajšo sestro zgled vidima v materi, še bolj pa (sploh jaz) v dedeku in babici, ki so bili zame vedno odgovorni in sem se pri njih počutila varno. Starejša sestra pa je nekako svoj ideal videla v očetu, ki nas je vlačil pri 10 letih v vaške gostilne, kjer si moral čakat, da je on počvekal do konca in popil nekaj piv. Ne bom ovinkarila ker pač tako je.
  Zdaj, ko mame ni več in so se zaradi večih kreditov začeli finančni problemi je oče prosil, da se mu finančno pomaga. Z mlajšo sestro sva se tako odločili, da mu tako mesečno pomagama s 100€ vsaka, kar je okrog tretjina pokojnine, ki jo prejemama od matere. Vse lepo in prav, kljub temu da bi lahko prodal avto, ki ga mesečno pride cca. 400€ sva mu bili pripravljeni pomagati.

  Potem pa se je tu pojavil problem. Dedek (mamin oče) ni zmogel več živeti sam. Zato so ga moji vzeli pod svoje okrilje. Starejši sestri je namreč obljubil vikend z nekaj gozda, da v kolikor bo mu pomagala, ko sam nebo več zmogel. Zdržali so 2 tedna, potem pa je dedek sam rekel, da bi želel raje v dom. Kjer mu zdaj gre 10x bolje, saj naši velikokrat zaradi »šparanja« ne kurijo, pa da nebi omenjala še drugih podrobnosti. Poleg tega je starejša sestra noseča in tako ali tako nebi zmogla.
  In da pridem končno, do poglavitne stvari. Dedku je starejša sestra od takrat, ko so ga z njegovim avtom odpeljali v dom ta avto odvzela (brez vednosti) in se vozila z njim v službo. Svoj avto dala na razpolago svojemu fantu (ki mimogrede že več kot pol leta vleče bolniško, hodi pa povsod okrog), njegov avto pa postavila v dedkovo garažo. In tako so furali, dokler nekomu ni poknil živec.

  Zadnjih nekaj dni sem se z mlajšo sestro trudila doseči, da bi se dedkov avto končno vrnil v garažo. Ker pa se to ni zgodilo sem šla k dedku in mu povedala resnico. Potem sem isti dan poklicala starejšo sestro in zahtevala, da avto do drugega dneva pripeljejo v garažo, ključe pa vrnejo dedku. Po tem je začel po telefonu kričati njen fant, potem jaz, potem sta prekinila. Vem, da to ni korektno, ampak val čustev me je čisto preplavil. Sem poklicala še enkrat in jim rekla, da jih prijavim kraje avta, če se to ne uredi. Da ne omenim, da je potem starejša sestra komplicirala, da ona nebo vozila ključev k dedku, ker se nima časa s tem ukvarjati. Sem jih potem prevzela jaz.
  Zatem, sta prišla še isti večer k nam, in nam predala ključe. Avto pa postavila v garažo. Doma pa je potem začel oče, ves razjarjen kričati na mojo mlajšo sestro, ker se vtikuje. So ji potem rekli, da se nima kaj vtikovati v te zadeve, drugače pa naj v znesku, ki ga je hotela nameniti za izpit za avto investira v registracijo dedkovega avta! Tu je treba omenit, da dedek želi avto na koncu zapustit mlajši sestri in so zato zavistni. Medtem, ko ne vidijo da dobi starejša sestra en vikend in nekaj gozda. Zadeva, ki me zdaj ni pustila spati je, da je mlajša sestra ugotovila, da jih zdaj ko dedku več ne ostane veliko zaradi stroškov doma, skrbi kako bodo potem plačali njegov pogreb! Čisto brez besed sem. Njih skrbi, da potem ko plača stroške za avto, da ne bo ostalo dovolj na dedkovem računu, da bi oni poravnali njegov pogreb!!!! In zdaj moj oče razmišlja, če ima dedek mogoče kakšni varčevalni račun! Prav na bruhanje mi gre.

  Zdaj pa mi naj nekdo pove, kako lahko ob takšni jezi, žalosti, srdu in obupanju sploh še lahko pogledam te ljudi v oči. Ne morem, ker me je sram da imam takšnega očeta in starejšo sestro. Mene je sram, ko bi pa moglo njuju biti! Da ne omenjam fanta od sestre, ki si koristi že kar polovico hiše, ki je dejansko od nas sester in očeta. In da se dere na mlajšo sestro, ko si je tu in tam kaj vzela iz njunega hladilnika v zgornjem stanovanju, medtem ko neštetokrat kosila v spodnjem stanovanju pri mojem očetu. Oče pa podpira njega, mlajši sestri pa potem očita, da jo on vzdržuje itd. (med tem, ko ga midve še vedno finančno podpirama), da lahko vozi avto, za katerega mesečno da polovico svoje plače. Dejansko sestro in fanta oba bolj priznava za svoja kot pa mene in mlajšo sestro, kar je že neštetokrat tudi dokazal. Tako meni kot mlajši sestri. Da ne omenjam, da je pustil da se v kleti hiše kadi, medtem ko je v zgornjih prostorih ležala moja takrat napol mrtva mama s pljučnim rakom.

  Zdaj me misli oče v naslednjih dneh baje poklicat, da naj pridem k njim ker bomo meli sestanek. Ne grem nikamor, če pa želi govoriti z mano lahko pride k meni domov, kjer je bil v 7 letih enkrat v življenju.

  Ne pričakujem nekih razsodb, ker je vse tako zapleteno. Nekomu sem se pač mogla izpovedati. Hvala za razumevanje..

  #165977
  Profile photo of S
  S
  Član

  Uf Darksome :hug: Težko je tukaj biti pameten, sem pa imela zaradi narave dela priložnost videti toliko zanimivih družinskih odnosov, ko se pojavijo skrbništva, dediščine, obljube, itd… še najbolje so odnesli tisti, ki so ohranili mirno kri in so se izogibali kakršni koli vpletenosti v te odnose, če seveda znese.

  Verjamem, da ti pomaga, če se malo izpoveš, včasih tako človek sam sebi najbolj pomaga. Tako, da se res ni potrebno opravičevati… Drži se. :hug:

  #165978
  Profile photo of summertime
  summertime
  Član

  Ojoj kriza, res ne vem kaj naj rečem. Obstaja kakšna možnost, da greš na svoje, stran od vsega tega?

  #165979
  Profile photo of mademoiselleT
  mademoiselleT
  Udeleženec

  Oh, darksome :hug: Tole je res grozna situacija. Če prav razumem, ti ne živiš več doma, si pa ostala v istem kraju. In ker sta z mlajšo sestro skrbni do dedka in se postavita zanj, potem mlajša sestra doma posluša očitke, glavni problem pa je, kot običajno, denar/avto/vikend. Vsekakor upam, da bo lahko čimprej šla od doma, ker živeti v družini, kjer so takšni odnosi je res težko. :no:

  #165980
  Profile photo of nikapika
  nikapika
  Udeleženec

  :flower2: ena zate, preprosto v spodbudo, saj kakšnega pametnega nasveta ali komentarja nimam. Čestitam ti lahko samo za zrelost, saj kolikor sem razumela v bistvu ti finančno podpiraš očeta. Kako ravnati v taki situaciji, tisti ki nismo vpleteni, težko sodimo ali pametujemo, vem pa da so debate glede denarja/dediščine/premoženja lahko zelo umazane.

  #165981
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Razumem ja, hvala vam vseeno za nekaj vzpodbudnih besed in vse :flower2: .. nekako sem mogla iz sebe dat, ker mi je dvignilo že vse skupaj pritisk..

  Summertime – bi če bi lahko, ampak ne morem pustiti mlajše sestre čisto same glede vseh problemov. Bi si želela zanjo, da se odseli mogoče za prvo silo v dedkovo hišo (bi ga seveda prej šle povprašat) ampak nevem če je že zmožna (pa tudi sama bi bila v hiši in ji je malo srhljivo, kar bi tudi meni bilo, če bi mogla sama živeti). Silit je pa tudi ne morem, tako da bo vse pokazal čas.. Bi bilo pa seveda laže, ker bi jih lažje “prisilila” v kakšno stvar.. Dejansko se samo jaz nisem preselila iz kraja v katerem živim od otroštva. Starši so takrat šli v drug kraj, dedek pa je bil zdaj primoran iti zaradi starosti v dom.. Tako nekako.

  V glavnem najlepša hvala za vse punce. Nekako sem morala to nekam zapisat, da če bom kdaj spet “popustila”, da si lahko to preberem in se opomnim. Najhuje je, ko je mene sram kar delajo, njim je pa to nekako samoumevno.. :neutral:

  Edino svetlo luč mi dajeta dedek in mlajša sestra, ki ju imam res ful rada. In pa fant, ki mi že 7 let pomaga :heart: (zdaj je pa od mojih zasovražen ker se je potegnil za dedeka :fight: ) in pa njegovi starši, ki so bili vedno v podporo in imajo srce na pravem mestu, tako kot tudi dedek, ml. sestra in fant :)

  #165982
  Profile photo of nikapika
  nikapika
  Udeleženec

  Tako kot opisuješ pa res te nima za kaj biti sram. Punca glavo gor, nimaš se komu kaj opravičevati, saj si v dani situaciji storila vse ali še več kot je tvoja dolžnost. :thumbsup:

  #165983
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Hvala nikapika :flower1: vem, a ni zanimivo kako človek v takšnih situacijah lahko občuti to, kar bi mogla ta druga oseba..

  #165984
  Profile photo of luncaa
  luncaa
  Udeleženec

  Joj, Darksome, res je hudo. :hug: Ne bom rekla, da razumem, kako ti je, ampak, da upam, da se vse uredi. Denarne težave so vedno težke, vsi še žalujete za mamo, tudi oče morda bolj, kot si misliš in s tem sam pri sebi opravičuje svoja dejanja :/ Upam res, da bo vse ok, je pa boleče.
  Smo s tabo in kar izpovej se :*

  Ena misel, za pomiritev: Vsaka streha ima svoje zdrahe. Ko jih ni, je lepo, mogoče celo zelo lepo.

  #165985
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  Darksome, :hug: . Res nisi v zavidljivem položaju. Že mamina smrt pri tako rosnih letih je težka preizkušnja, potem pa še ostale težave.
  Na tvojem mestu bi čim bolj poskušala poamagati mlajši sestri, da bi se lahko čim prej osamosvojila in šla živet na svoje. Tudi tista denarna pomoč očetu – kot opisuješ, je ne potrebuje tako zelo nujno – raje nameni kak evro več sestrici. Nisem zagovornica tega, da so odrasli otroci dolžni vedno in za vsako ceno pomagati staršem (pa sem mama odraslih otrok, bi najbrž pričakovali drugačno razmišljanje).
  Upam, da se ne “sliši” tole preveč kruto, ampak marsikdaj premalo pogledamo nase in na svoje življenje. Pa ne da bi zagovarjala egoizem, samo marsikdaj velja reklo: dobrota je sirota.
  Osredotoči se na svoje življenje (sreča za razumevajočega fanta in njegove starše) in skušaj po svojih močeh pomagati mlajši sestri.

  #165986
  Profile photo of Elle
  Elle
  Član

  Darksome…

  Tvojo izpoved sem prebrala že takoj… ampak se kar nisem mogla spraviti zraven da bi ti kaj odpisala… enostavno… preveč sem se našla v njej… preveč… na kratko bom nekako povzela mojo zgodbo… Tudi meni je lani na poletje nepričakovano umrla mama. Par dni pred tem me je po več kot 7-ih letih pustil fant. In če omenim, da sta bila onadva edina dva, na katera sem se lahko zanesla, na katera sem v življenju sploh računala… si mogoče lahko predstavljaš mojo situacijo… In tudi pri nas je zanimiv razplet glede zapuščinske… ena izmed sester več zaradi tega ne pride domov… verjetno je mislila, da bo dobila delež, vendar smo se ostale odločile da odstopamo od vsega, da prepuščamo vse očetu. Sem še edina, ki živi doma skupaj z očetom in stricem. Z očetom se nisem nikoli razumela… pridejo dobri dnevi, vendar ni to to… spodkopavanje, avtoriteta,.. ma ni da ni. Torej… lahko rečem, da te popolnoma razumem.

  Kakšnega pametnega nasveta ti najbrž ne bom mogla dati. Lahko ti rečem, da resnično in iskreno sočustvujem s tabo. težko je posegati v takšne stvari. Pravzaprav skoraj vsaka družina ima neke “neporavnane račune, zamere, temne skrivnosti” katere mogoče navzven niso najbolj vidne, vendar so. In to nas lahko resnično duši in nam ne da miru. Če imaš možnost samostojnega življenja nekje “daleč od oči vseh” Vem pa da te skrbi tudi za dedka. Težko je, verjamem…

  Kot pravim, težko je dati neki pameten nasvet, vedi pa, da nisi edina – če kaj pomaga in resnično želim, da ti uspe. Srečno.

  Pa poročaj, kako si uredila.

  #165987
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Najlepša hvala za vse punce. Nekako premlevam in premlevam, in zato priznam da mi pride vsakršen nasvet zelo prav. Strah me je da bodo, če očetu ne dam več denarja začeli pritiskati na sestro. Ampak bom poskusila, da vidim kaj bo. Včeraj so se spet grdo skregali z mlajšo sestro, malo naju s fantom oblatili itd. Mi je vse to potem povedala ml. sestra.

  Je pa problem, da ko je mama še živela je mlajši sestri kupila laptop. Ko je umrla je starejša sestra dala pobudo, da ga odplačala in zdaj želita z njenim denar nazaj, ker ga rabita za otroško sobo. Sicer se mi zdi zelo hudo, ker je bil mlajši sestri ta laptop dejansko obljubljen od staršev, ampak sva vseeno obe mnenj, da bo jima to odplačala ker želi imeti čiste račune. Oče pa tako nič ne reče ali pomaga. Ampak ok…

  Kar mi je najhuje je to, da je včeraj sestri rekel da bo on najsrečnejši človek na svetu, ko se midve nehama šolati in on dobi mamino pokojnino. Da bo potem super živel brez naju. Mislim, a je to sploh možno? Meni ni logično, da bi on potem še naprej prejemal njeno pokojnino. Saj a ni ta denar namenjen dejansko samo nama dokler se šolama? Drugo kar je – že to nekaj pove, koliko mu midve pomenima in koliko starejša sestra :(

  Elle tebi pa tudi hvala za izpoved in moje sožalje za mamico :heart: . Te čisto razumem in tudi tebi želim veliko sreče v življenju :flower1: :flower2: Hudo je, ko se ljudje ne razumemo in nimamo enakih pogledov na življenje, najhuje pa je ker dejansko na takšen način človek nikoli ne zaživi v celoti, tako kot bi lahko.

  Najbolje v našem primeru bi bilo seveda prekiniti vse kontakte, ampak je žal to zelo težko sploh zaradi dedeka in sestre. Sestra pa se žal za zdaj ne more kam seliti zaradi financ.. Je pa tako, da smo mi zapuščinsko že imeli in smo se takrat odločili tako, da polovico dobi oče, drugo polovico pa si dejansko delimo jaz, sestri in oče.. Nekako sem že takrat imela sumljive občutke do naših in sem se ful bala, da se kdaj skregajo in mlajšo sestro naženejo iz hiše. Zato sem takrat stala za tem, da se ne piše vse na očeta.

  #165988
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  Ne razumem staršev, ki delajo take razlike med svojimi otroki :no: . Saj je razumljivo, da je vsak otrok (in seveda človek) drugačen, ampak da bi pa imela enega otroka raje kot drugega … Zame je edina brezpogojna ljubezen ljubezen mame (staršev) do otrok.
  Darksome, upam, da boš dovolj močna, da prebrodite (skupaj s sestro in fantom) tole in čimprej normalno zaživite :luck: .

  #165989
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Hvala :flower2: eh bomo že nekako prebrodli. Je pa tudi mene vedno motilo tole razlikovanje med nami.. Ampak, ni pa čisto nepričakovano, ker je že od nekdaj tako..

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico