Nega divje ptice

Ta tema vsebuje 8 odgovorov, ima 5 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Morena Morena 3 let, 11 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #6819
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Mene pa zanima, če se je kateri že zaletel ptič v okno? Meni se je pol ure nazaj en menišček. Oboga žival je izgledala mrtva, ko sem stopila na balkon. Potem sem jo nesla noter in nekako zavila v flis dekico, toliko da se je počutila na varnem :chair: . Na začetku je zelo hitro dihala, oči pa so se ji čisto zasolzile, na desnem očesu je celo malo krvavela :( . Sem potem vzela kuhinjsko rolico, listič namočila v vodo in ji splahnila očesca. Potem pa sem ji na enako varianto dala vodo, da je začela piti. Ko ji je postalo malo bolje (v kar sem na začetku dvomila, ker je bila tako boga :cry2: :cry2: :cry2: ) sem našla eno staro hrčkovo kletko in jo za silo prestavila vanjo. Noter sem ji dala še plitko posodico z vodo (improvizejšn) in en semensko palčko, ki jo drugače imam za svojega agapornisa. Zdj pa mene zanima če je smiselno ptičko še dolgo imeti v kletki, ali jo naj čimprej spustim. Bojim se namreč samo tega, da je doživela kakšne takšne poškodbe, da se ne bo znašla takoj spet v naravi. Za zdaj sem jo postavila v eno tiho sobo na toplo, kjer je nihče ne moti in kletko pokrila, tako da je malo temneje.. Upam, da mi zna katera tako na hitro kaj pomagat.. :flower1:

  Mala žverca se me niti ne pretirano boji. Sem jo potem ko sem jo kakšno uro pustila pri miru šla pogledat če je vse vredu in je sedela na baru. Potem pa sem ji dala prst h kletki in me je želela kljuniti :silly:

  Potem sem pa skuhala jajčko in ji dala tekočino preko zobotrebca in je z veseljem prišla blizu in jedla :)
  Sem se potem spomnila, da bi ji lahko dala not kakšno palčko, in sem si eno sposodila od moje papige. Zdaj pa sedi na njej in ful počiva – opažam da veliko miži.. Se mi zdi, da še vseeno ni čisto dovolj pri sebi :think:

  Kaj menite, da jo lahko že spustim? Res me je strah zanjo in hočem, da preživi..

  #165917
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  Pomje ne bi smela biti dolgo na preveč toplem, je to le zunanja ptica, vajena nizkih temperatur. Sodeč po tem, kar si napisala, si je že opomogla in bi jo najbrž lahko izpustila.
  Sem imela spomladi v službi eno podobno izkušnjo s siničko. Se je zaletela v šipo, obležala na polici, je dihala, malo odpirala učke. Ko sem šla po nasvet k biologinji in sva se čez mogoče 2 minuti vrnili, je pa že odletela. Doživela je šok in najbrž ne kake hujše poškodbe.

  #165918
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Hvala Kristina :) , sem jo potem kar hitro prestavila v kopalnico, kjer sem odprla okno najprej na kip, potem pa čez nekaj časa v celoti, da se je spet navadila temperatur zunaj. Ko je bila temp. izenačena sem odprla kletko in je veselo poletela proti bližnji lipi, ter začela peti :lol1:

  #165919
  Profile photo of Kristina
  Kristina
  Udeleženec

  No vidiš, srečen konec tvojega reševanja :cheer: . Super za ptičico.

  #165920
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  :yes: se je pa morala res močno udariti, ker je bila na začetku res zelo uboga. No glavno, da je zdaj bolje :D:

  #165921
  Profile photo of Naima
  Naima
  Udeleženec

  Sm vesela,da se je vse lepo izteklo :)

  Sm se pa spomnila na čukca,ki sva ga s fantom mela v oskrbi poleti :blush1: :lashing: Revež je padel iz gnezda,ki je bilo pa na takem mestu,da ga niti slučajno nisva mogla vrnit.Pa tud vprašanje če bi ga mama in bratci vzeli nazaj.Prvo noč sva ga pustila v bljižini,in dobro uro (ja,sva zmešana :lol1: ), sva – z namenom da ga mama opazi – na balkonu predvajala youtube posnetke malih sov :D: Moj fant je biolog,tko da se razume na te stvari..Čukcova mama mu je ponoči vrgla 2 črva,a ga ni vzela nazaj v gnezdo.
  Tako da sva ga pol mi2 nekje mesec pa pol mela v oskrvi – ga hranila (beri mu lovila čričke,kobilice,kupovala miške,mu dajala vodo preko inekcije itd itd),sva ga “učila” letet,ga učila,da sam poje (mu dala žive živali,da jih je sam ubil – ja,sem vegetarijanka in sm pri tem početju kr mal trpela)..Čukec je bil čist srčkan,ful se je rad cartal,čeprav ga nismo hotli dost,da se ne navadi preveč na nas..Ko je znal dovolj dobro letet in ko je znal pojest in ulovit hrano,sva ga spustila..Jaz sm jokala k dež zdraven.. :blush1:

  Še 2 slikice:

  Dan,ko sva ga spoznala

  Dan,ko je odletel

  #165922
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  O, darksome, super, da se je vse dobro izteklo :sendlove:

  Jooj, Naima, kakšen srčkan čukec :inlove: Kako lepo, da sta tako poskrbela zanj…

  #165923
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Hvala :flower2: :D:

  Čukec je pa krasen :scared: vsaka vama čast za to, da sta spravila gor takšno živalico Naima :3party:

  #165924
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  Čukec je zelo lušten, fino sta ga vzgojila :thumbsup:

  Meniščki pa tudi h naši krmilnici hodijo, samo sem čisto pozabila da se tako imenujejo. Moram najti kakšno uporabno stran za identifikacijo ptic.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico