lanolinski alkoholi, fragrance mix – vprašanje

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SESTAVINE V KOZMETIKI lanolinski alkoholi, fragrance mix – vprašanje

Ta tema vsebuje 2 odgovora, ima 2 glasova, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 7 let, 7 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4416
  Profile photo of maja91
  maja91
  Član

  Že leta imam alergijo, pred časom so mi končno ugotovili alergijo na lanolinske alkohole ter delno na Fragrance mix (Cinnamylacohol, Cinnamaldehid, Eugenol, Alphaamylcinnamaldehyde, Hidroxycitronellal, Geraniol, Isoeugenl, Oak Moos absolute), ob katerem so mi pripisali da je možna grupna senzibilizacija s sestavinami Peru balsama. Slednjega kot laik ne razumem, zdravniki mi dosti niso pomagali, prav tako s svojimi vprašanji nisem nič izvedela v lekarni. Torej vprašanje je, kaj sploh je Fragrance mix ter peru balsam? Pripisano imam, kje se sestavine nahajajo, tako da se posameznim pač poskušam izogibat.
  Vprašanje, ki me trenutno še bolj tare pa so tile lanolinski alkoholi. Pričakujem namreč naraščaj, pa je lanolin oz. lanolinski alkohol prisoten v večini mazil za ritko dojenčka ter v kremah za bradavice. Torej, če je prisoten lanolin, naraven, potem naj ne bi imela reakcije? Je problem le lanolinski alkohol? Ali je to ista reč in če imam alergijo ne eno jo imam tudi na drugo?
  Konec koncev, bom poskusila in videla kako bo, vendar bi pač rada imela vsaj nekaj znanja o teh snoveh, ki mi povzročajo težave.
  Vnaprej hvala za odgovor ter lep pozdrav!

  #95888
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Dišave oz. sestavine eteričnih olj so znani potencialni iritanti, sploh pri občutljivih posameznikih. Peru balzam vsebuje nekaj teh dišav (kumarin, evgenol, vanilin, benzil benzoat, benzil cinamat..), prav tako so sestavine iz te skupine dišav prisotne v omenjenem fragrance mix-u.
  Te sestavine so na kozmetičnih izdelkih samostojno napisane, če presegajo določeno koncentracijo in tem izdelkom se je v tvojem primeru potrebno izogibati.

  Sestavine, ki se jim je v tvojem primeru potrebno izogibati:
  amil cinamal, benzil alkohol, cinamil alkohol, citral, evgenol, 7-hidroksicitronelal, izoevgenol, amilcin amil alkohol, benzil salicilat, cinamal, kumarin, geraniol, hidroksimetilpentilcikloheksenkarboksaldehid, 4-anisil alkohol, benzil cinamat, farnezol, 2-(4-tercbutilbenzil)propionaldehid, linalol, benzil benzoat, citronelol, heksil cinamalaldehid, d-limonen, metil heptin karbonat, 3-metil-4-(2,6,6-trimetil-2-cikloheksen-1-il)-3-buten-2-on, oak moss ekstrakt.

  To so vse sestavine, ki so lahko v kozmetičnih izdelkih in ki spadajo nekako v isto skupino…vključno s tistimi, ki si jih navedla pod fragrance mix. Najbolje, da sproti pri nakupu kozmetike pogledaš sestavine.

  Lanolinski alkoholi niso v vseh mazilih, se pa kar pogosto uporabljajo. Tudi samo lanolin vsebuje lanolinske alkohole…tako da potem pri tebi velja, da lanolina v izdelkih ne sme biti. Essential Care ima sestavinsko zelo dobro mazilo za prsne bradavice pa tudi PurBabies, za nego ritk je od EC dobro organsko hladilno mazilo pa mislim da se tudi med izdelki dm-ove znamke in Mullerjeve znamke najde nekaj dobrih mazil…dosti boljših od nekaterih malo bolj oglaševanih znamk. Ampak treba je pogledati sestavine vsakega posameznega izdelka. Prav tako Balm Balm neodišavljen balzam za obraz – zelo uporabna multifunkcionalna zadeva brez dišav in tudi brez lanolina, ki se lahko uporablja za nego dojenčkov ali nego občutljive kože.

  #95889
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Pa še mogoče tole, da dodam..za lažje razumevanje, ker je nekaj napisano kot kemijsko ime, js sem pisala poslovenjeno, nekaj iNCI – da bo malo bolj jasno, da gre za isto zadevo :) :

  Cinnamylacohol – cinamil alkohol
  Cinnamaldehid – cinamal
  Eugenol – evgenol
  Alphaamylcinnamaldehyde – amil cinamal
  Hidroxycitronellal – 7-hidroksicitronelal
  Geraniol – geraniol
  Isoeugenol – izoevgenol
  Oak Moos absolute – oak moss ekstrakt

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico