Krvodajalstvo

Ars Cosmetica Forum OSTALO "KOFETKANJE" Krvodajalstvo

Ta tema vsebuje 101 odgovor, ima 26 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of glossy glossy 1 leto, 10 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4715
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Punce (in fantje :yes: ), v Sloveniji spet primanjkuje krvi.

  Zavod RS za transfuzijsko medicino poziva k oddaji krvi:

  Zmanjšane zaloge krvi – POZIV KRVODAJALCEM

  09.10.2009.

  V zadnjih tednih so se zaradi povečane potrebe po krvi zaloge krvi zmanjševale in trenutno niso zadostne. Pozivamo vse krvodajalce, da se v večjem številu udeležijo rednih krvodajalskih akcij ali pridejo na odvzem krvi posamično. Posebej vabljeni krvodajalci krvne skupine A in 0.

  Na odvzem krvi lahko pridete na Zavod RS za transfuzijsko medicino v Ljubljani, Šlajmerjeva 6, vsak delovni dan od 7. do 17. ure, ob sobotah od 8. do 12. ure. Podaljšan delovni čas velja do preklica.

  V center za transfuzijsko medicino UKC Maribor, Ljubljanska 5, lahko pridete na odvzem krvi vsak torek od 7. do 17.30 ure, v četrtek od 7. do 11. ure.

  Ostale transfuzijske službe odvzeme opravljajo v okviru rednega urnika odvzemov.

  V imenu bolnikov in slovenske transfuzijske službe se vam že vnaprej zahvaljujemo.

  Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino in Rdeči križ Slovenije

  Z veseljem bi organizirala eno vsearsovsko skupinsko oddajo krvi, pa se akcije trenutno žal ne morem udeležiti: letos sem kri oddala že dvakrat (10.02. in 19.06.) in mi do preteka 4 mesecev, na toliko časa namreč ženske lahko damo kri, manjka še nekaj dni.

  Če izpolnjujete pogoje (klik) in če imate možnost, se udeležite krvodajalske, tudi če še nikoli niste bile.

  Pozabite na strah, pozabite na “rekla-kazala” zgodbe o prodaji krvi, pozabite na vse predsodke. Zelo hitro se znajdemo v situaciji, ko sami rabimo kri ali jo rabijo naši bližnji. Meni se je že zgodilo, da so me klicali, če lahko nujno nujno še tisti dan pridem darovati kri, ker imajo operacije, krvi pa ne dovolj na zalogi.

  Na krvodajalski je vzeta kri zgolj naša rezerva in odvzem ne posega v funkcionalnost človeka. Pomembno je le, da dovolj pijete, da se volumen hitro nadomesti. Če ne ustrezate, vas tako ali tako zavrnejo. Mene so že, tudi Gejbo, pa marsikoga drugega tudi že. Ampak to še ne pomeni, da ne smemo čez čas ponovno poskusiti :wink1:

  Če pa ima katera kako vprašanje, z veseljem odgovorim iz izkušenj, ki sem jih nabrala v 12 letih krvodajalstva.

  • To temo je spremenil/a Profile photo of Gejba Gejba 1 leto nazaj.
  #109680
  Profile photo of goga
  goga
  Udeleženec

  Saša :thumbsup:

  Jaz sem šla 2x na krvodajalsko, pa sem vsakič imela v krvi premalo železa, tako da ni bilo nič
  Res pa, da je od tega že nekaj časa, tako da bi morda lahko spet probala. Mogoče se mi je pa kri v tem času že kaj izboljšala :yes: :lol1:

  #109681
  Profile photo of KuKi
  KuKi
  Udeleženec

  uf, hvala za info Saša! sem zadnjič prav razmišljala o tem, da bi šla dat kri.. mogoče pa naslednji teden res grem :)

  #109682
  Profile photo of Tassa
  Tassa
  Član

  Jaz sem pred nekaj leti bila redna krvodajalka. V zadnjem času me pa vedno zavrnejo in sem kar nekako izgubila voljo še sploh hodit tja. :(

  #109683
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Zavrnejo zakaj?
  Vzemi to kot “nekakšen reden hitri pregled krvi”. Če veš, zakaj te zavrnejo, lahko to pomanjkljivost odpraviš, narediš nekaj zase in naslednjič, ko ti vzamejo kri, veš, da si naredila nekaj za sočloveka. Če je razlog seveda tak, da se ga da odpraviti.

  Sicer pa lahko o tem, ali ste primerni kandidat, ker npr. jemljeta nekaj zdravila, ste preboleli neko bolezen, ste se potepali po eksotičnih krajih, preverite kar po mailu ali telefonu. So blazno odzivni, kar se tega tiče.

  #109684
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  Jaz sem šla enkrat darovat kri, še v srednji.
  So me pa tudi skoraj zavrnili, ker naj bi imela premalo kil (ubistvu se nisem spomnila koliko jih imam, ker se redko vagam :blush1: ). Imam pa krvno skupino 0.
  Bom šla mogoče drugo leto darovati, sedaj sem prehlajena in me nebi pustili.

  Sicer pa dobra ideja :thumbsup:

  #109685
  Profile photo of Sillyblond
  Sillyblond
  Član

  Jaz sem si vedno želela dajati kri ampak ne morem zaradi bolezni…Celo uživam pri dajanju krvi (za preglede ponavadi) čeprav mi zaradi nizkega pritiska velikokrat žila poči pa potem grdo zgleda in tudi boli. Moja mama, ki je v naši družini edina, ki bi lahko kri dala pa se na smrt boji igel…lol.

  #109687

  o mene je pa tako strah krvi in igel…ne bo nič…rada bi pomagala… :ermm:

  #109688
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  Uh, jaz moram letos še iti, pa so mi v zadnjem času ves čas nagajali neki prehladi … Upam, da mi uspe, ker sem si zadala, da grem 3x letos :lol1:

  #109689

  lep cilj… :D:

  #109690
  Profile photo of kvacka
  kvacka
  Član

  Jaz sem pa danes brala o enem slovenskem gospodu, ki je v življenju že 400 krat daroval kri!
  Če na hitro poračunam – 1x so mu vzeli prbl. pol litra krvi, kar po tolikih darovanjih znese kar 200 litrov! :hospital: Požrtvovalno, ni kaj. :yes:
  Čeprav mi pa po drugih izračunih nekaj ni jasno – če moški lahko daruje kri vsake 3 mesece, je to največkrat 4-krat na leto. Tale gospod, ki sem brala o njem, pa mislim, da je star samo 57 let in še ni niti blizu 100-im. :think:

  #109691
  Profile photo of nihrida
  nihrida
  Član

  OK, pripravljena na križanje…

  Jaz se ne bojim igel in v jemanju krvi (v laboratoriju) uživam. Nikoli nisem šla na krvodajalsko akcijo, niti ne razmišljam da bi šla. Moja osebna vera je v preveliki povezanosti s krvjo. Verjamem, da je v krvi veliko več ”človeka” kot mislimo. Zaradi tega svoje krvi ne bi delila z naključnimi ljudmi, niti je ne bi želela od njih prejeti.
  Vem, da je to sebično od mene…ampak tako je moje prepričanje.

  Po drugi strani pa se mi zdi neumno, da zdravniki nagovarjajo ljudi, naj darujejo kri… Sami pa tega ne počnejo. Nikoli. Zanimivo, ane?

  #109692
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  @nihrida wrote:

  Verjamem, da je v krvi veliko več ”človeka” kot mislimo.

  Zanimiv pogled na to stvar… Priznam, da nisem še nikoli razmišljala o tem.

  #109693
  Profile photo of Sasa
  Sasa
  Udeleženec

  @nihrida wrote:

  Zaradi tega svoje krvi ne bi delila z naključnimi ljudmi, niti je ne bi želela od njih prejeti.

  Kako si pa potem opredeljena do urgentnega reševanja? Ali raznih operacij? MIslim, kar se tebe same tiče, če si ti tista, ki potrebuje kri? Vem, da v Sloveniji ni možno zavrniti takšnega reševanja, ampak me vseeno zanima, kako si opredeljena do tega in kako se bi s tem spopadla, če bi se morala?

  Sama sem sicer v krvodajalstvo zapadla iz dveh povsem nepovezanih razlogov: v gimnaziji smo imeli izbirne vsebine in tisti, ki smo šli na krvodajalsko, smo imeli “narejen” cel teden :))
  Sestra je zdravstvena delavka in kot taka redna krvodajalka … Pravzaprav sem šla zaradi nje na krvodajalsko šo drugič. Tretjič zunanja spodbuda ni bila več potrebna. Vseeno pa sem prvič začutila potrebo, da “opravim svojo dolžnost”, ko je oče med, sicer rutinsko, a zelo zahtevno, operacijo prejel več enot (tuje) krvi. Šele v tisti stiski, ki smo jo doživljali doma in čakali klic, da je vse OK, sem pravzaprav začutila, kako pomembna je za enkrat še vedno tudi vloga krvodajalcev.

  @nihrida wrote:

  Po drugi strani pa se mi zdi neumno, da zdravniki nagovarjajo ljudi, naj darujejo kri… Sami pa tega ne počnejo. Nikoli. Zanimivo, ane?

  Hm, očitno ne poznava istih ljudi. Poznam kar nekaj zdravstvenih delavcev, ki kri darujejo spotoma, pred/med/po svojem delovnem času.

  #109694
  Profile photo of nihrida
  nihrida
  Član

  Da odgovorim.

  Dokler je s človekom vse v redu, potem je težko razmišljati o tem… Vedno govorim domačim, da v primeru česar koli ne želim tuje krvi. Vem pa, da če bi šlo za meni ljubega človeka, ne bi sploh razmišljala.
  Za svoje domače bi takoj dala zadnjo kapljo svoje krvi. Takoj.
  V primeru, da bi kdaj potrebovala kri in bi jo tudi prejela, bi se moje mnenje mogoče popolnoma spremenilo. Mogoče bi celo postala darovalka…kaj pa vem. Vem samo to, da mi trenutno moje mišljenje tega ”ne dopušča”. Najverjetneje je to povezano tudi z mojim splošnim mišljenjem – o usodi, o človeški slabi naravi, prenaseljenosti planeta…

  Če bi se znašla v takšni situaciji (da bi kri potreboval družinski član), bi brez premisleka darovala kri. Do takrat pa ostajam pri svojem.

  Se strinjam, da je vloga darovalcev izjemno pomembna. Je pa tudi osebna odločitev vsakega posameznika – nikakor se mi ne zdi, da je to dolžnost.

  Direktor oddelka za preskrbo s krvjo svoje krvi ne daruje. Vsakemu svoje. ;)

  @rabarbara: V krvi je DNK, zato je v krvi vse, kar človek fizično je. Mene straši misel, da bi imela v sebi DNK nekega popolnega neznanca.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico