Kozmetologija- nov študij in kot izbirni predmet na farm.

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SPLOŠNE KOZMETIČNE TEME Kozmetologija- nov študij in kot izbirni predmet na farm.

Ta tema vsebuje 68 odgovorov, ima 17 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 3 let, 10 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3782
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Za vse, ki se odločate, če bi si izbrali izbirni predmet kozmetologija v 9. semestru FFA:

  Na kratko- definitivno ja :yes:

  Tudi sama sem pred vpisom izbirnih predmetov slišala kar nekaj slabih mnenj, ampak ker sem se še preden sem prišla do 4. letnika odločila, da bo eden od izbirnih sigurno kozmetologija, se nisem dovolila zmest.

  Na splošno je moje mnenje, da se da od tega izbirnega predmeta ogromno odnest- veliko pa je odvisno od posameznikovega interesa. Če pa te to področje ne zanima, če želiš čim lažje priti čez izbirne, imeti malo obveznosti, ne želiš ali ne moreš dokaj redno obiskovati predavanj, potem je po moje boljše, da si zbereš kaj drugega.

  Pri predmetu se seznaniš z:

  1. zgradbo kože (bolj podrobno)- iz tega znanja lahko, če razmišljaš in če te zanima, veliko potegneš, postane ti jasno, kje tiči vzrok za alergije, kakšno škodo naredijo sončni žarki, na katere celične strukture določene sestavine delujejo in kako delujejo

  2. aktivnimi učinkovinami, kozmecevtiki– zakaj kozmetično aktivne učinkovine, kako učinkujejo (npr. sečnina- pri predavanjih so omenjene osnovne lastnosti delovanja, če potem še malo pobrskaš po literaturi in povežeš znanje glede strukture kože, je prav super, ko naslednjič pri kremah z ureo veš, kako bo zadeva delovala), kje je meja med zdravili in kozmetiko, kakšni so interesi kozmetičnih firm

  3. izdelki za nego lasišča– spoznaš na primer osnovno razliko pri formulacijah šamponov in regeneratorjev

  4. sestavinami– zakaj se določene sestavine dodajajo, npr. katere lipofilne sestavine se dodajajo in kakšna je razlika med njimi, kaj je dejansko koristno in kaj se velikokrat znajde v kremi bolj zaradi nizke cene kot pa česa konkretnega

  5. tehnologijo oz. ft1 je prisotna (emulgiranje, liposomi, nanodelci).. ampak se meni sploh ni zdelo dolgočasno, če imaš v mislih kozmetiko (in če si freak na to) ti v povezavi s kremcami postane vse všeč, tudi bolje razumeš zadeve

  6. akne, nohti, žleze..zgradba in učinkovine, kako delujejo- tu na primer lahko sam poiščeš primere krem z določenimi učinkovinami, poskusiš glede na njihovo delovanje tudi sam presodit, kdaj je smiselno uporabljat ene kdaj druge izdelke

  7. rastlinskimi izvlečki– tu je fajn, če malo ponoviš farmakognozijo, meni so izvlečki v povezavi z npr. aknami, anticelulitnem delovanju zasijali v novi, zanimivejši luči

  8. dekorativo– na predavanjih se obdela formulacija šmink, za ostalo pa žal zmanjka časa

  9. zakonodajo– sliši se boring..pa ni, prav super se je seznanit s pravili v kozmetiki, pač je treba še malo dodatno pobrskat in tako lahko zveš katere učinkovine so prepovedane, zakaj so jih prepovedali, kakšne so razlike v oglaševanju (kozmetika-zdravila)..mene je to tako zelo pritegnilo, da bom še prakso opravljala na tem področju

  10. vrednotenjem kozmetičnih izdelkov (toksičnost, varnost, učinkovitost, senzorične zaznave)- kdo se ne bi rad seznanil z novimi alternativnimi metodami testiranja, ki lahko rešijo ogromno živali (meni je to zelo pomembno)

  Seminarji se razdelijo ponavadi tako, da dva delata skupaj (lahko tudi sam, ali trije). Teme so zanimive, če imaš kakšne posebne želje lahko tudi sam kaj predlagaš. Js sem se pri seminarju ogromno naučila, še fanta sem doma z razlaganjem v kozmetiko pritegnila.
  Letos smo imeli teme: metaloproteinaze, izdelki za sončenje, resveratrol (antiox.), deodoranti in antiperspiranti, izdelki za samoporjavitev, parfumi, izdelki za depilacijo in epilacijo.

  Prof. Kristlova in prof. Gašperlinova se trudita, da spodbudita k sodelovanju, lahko vmes sprašuješ (to je seveda zaželjeno), predavanja načeloma niso obvezna, jih pa vsekakor zelo priporočam. Obe sta prijazni, poskušata motivirati in pozitivno spodbujati.
  Izpit je sestavljen iz pisnega in ustnega dela.

  Res priporočam kozmetologijo za izbirni predmet, znanje prejšnjih let lahko temeljito dopolniš, super povežeš in apliciraš na področje kozmetike. Fajn je, če zraven še kaj prebereš, se čimveč pogovarjaš o kozmetiki, da dobiš tudi uvid v čisto praktične zadeve in izkušnje uporabnikov.
  S kozmetiko se srečujemo vsakodnevno, vedno več je novosti, hkrati pa tudi več zavajanj in kvazi nasvetov nestrokovnjakov. Potrošniki so željni informacij, velikokrat zmedeni ob ponudbi in prevečkrat žrtve oglaševanja in prodajnih trikov, zato bi farmacevti na področju kozmetike morali prevzeti še bolj aktivno vlogo.

  #43377
  Profile photo of evian
  evian
  Član

  Pozdravček,
  na tem foromu sem nova :)) tako, da nisem zasledila, da bi kdo še dodatno razpravljal o študiju kozmetologije. Zanima me, če je res, da naj bi se omenjeni študij pojavil tudi kot izredni program?? Vem, da štarta v šol. letu 09/10, ampak sem neuradno slišala, da pa naj bi se v šol. l. 10/11 izvajal tudi kot izredni bolonjski.
  OK toliko zaenkrat.. LP

  #43378
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Evian – dobrodošla. :flower2:

  To bi bila pa zelo dobra novica. :thumbsup:
  Nina – se že kaj šušlja? :P

  P.S. Tvoje vprašanje sem prestavila v temu namenjen podforum, da bomo imeli vse informacije na enem mestu.

  #43379
  Profile photo of ally
  ally
  Član

  Je že v letošnjem št. letu, in sicer na Visoki šoli za storitve (http://www.vist.si). Možni sta pa obe obliki, redno in izredno – vem, ker k nam nosijo potrdila o šolanju.

  #43380
  Profile photo of evian
  evian
  Član

  ally, rada bi te samo poravila. Ne govorim o študiju kozmetike (zanj vem, da že obstaja) ampak o študiju kozmetologije.
  gejba tebi pa :thanks: za dobrodošlico :hug:

  #43381
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Tudi jaz se slinim nad študijem kozmetologije. To je pa res nekaj kar bi mene zanimalo. Ally – zelo pogosto se zamenjuje ta dva študija. Zvenita podobno – v resnici imata pa bolj malo skupnega.

  #43382
  Profile photo of snezka
  snezka
  Član

  Gejba, lahko poveš kaj več o tem? :dance1:

  #43383
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Nina je bolj na tekočem. Pa tudi znala bo bolj razložit kot jaz. :blush1:

  #43384
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Za izredni študij še nič konkretnega ne vem..bom napisala ko bom kaj za sigurno zvedla :wink1:

  Vpis bo naslednje šolsko leto, to, kar je do sedaj bilo na izbirnem predmetu kozmetologije na študiju farmacije (izbirni predmet na farmaciji še vedno ostaja) bo razširjeno, v programu bo pa tudi nekaj osnovnih naravoslovnih predmetov.

  Tole je kratek opis predmeta kozmetologije – podobno velja tudi za študij:
  KOZMETOLOGIJA: Cilj predmeta je seznanitev študentov z kozmetologijo kot interdisciplinarno znanstveno vedo in omogočiti poglobljen študij njenih specifičnih področij. Po temeljiti predstavitvi vsebine naj bi študenti spoznali zgradbo kože ter kozmetične izdelke za nego in varovanje, vse od načrtovanja, oblikovanja, vrednotenja do trženja. Študenti bodo sproti seznanjani z novostmi tako na znanstvenem kot zakonodajnem področju.
  vir: http://www.ffa.uni-lj.si

  Tole je link, kjer so našteti študijski programi na fakulteti za farmacijo..ko bodo stvari glede študija kozmetologije dokončno znane, bo tukaj tudi objavljeno: :link:

  #43385
  Profile photo of ally
  ally
  Član

  @evian wrote:

  ally, rada bi te samo poravila. Ne govorim o študiju kozmetike (zanj vem, da že obstaja) ampak o študiju kozmetologije.

  Ups, se oprašičujem za napačo :blush1:

  #43386
  Profile photo of evian
  evian
  Član

  @ally wrote:

  @evian wrote:
  ally, rada bi te samo poravila. Ne govorim o študiju kozmetike (zanj vem, da že obstaja) ampak o študiju kozmetologije.

  Ups, se oprašičujem za napačo :blush1:

  Ha, ha – nč panike :wink3:
  Fajn bot. :leafs:

  #43387
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Če še dodam – se mi zdi zelo verjetno, da prvo leto še ne bo izredno..potem pa se bo že malo bolj videlo, kakšen bo interes :)

  #43388
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Občutek imam, da bo zanimanje veliko.

  #43389
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Meni tudi :) ..čeprav sem slišala, da eni pa kar malo dvomijo.. :dontknow:

  #43390
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Kakšno je bilo pa zanimanje za izbirni predmet?

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico