Kozmetika v lekarnah

Ta tema vsebuje 15 odgovorov, ima 10 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Pikapolonica Pikapolonica 3 let, 8 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4920
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Odpiram tole temo, ker mi zadnje čase postaja kar slabo, kaj vse se znajde v lekarnah. Farmacevte itak ne briga – pač dovolijo prodajo tistim, ki jih bolje podkupijo… in tisto, kar se jim zdi, da se bo bolje prodajalo.
  Večini farmacevtov se s tem sploh ne da ubadat…tako da iz prve roke vam polagam na srce, da se ne zanašajte slepo, da je kozmetika kupljena v lekarni kakorkoli boljša od kozmetike, ki se prodaja kje drugje. Najdejo se kakšne res dobre linije (ki imajo poleg kozmetičnih izdelkov tudi izdelke, ki so v bistvu zdravila in so tako sestavinsko dobre kot tudi učinkovite)…ampak teh niti ni tako veliko.

  #117548
  Profile photo of Maestra
  Maestra
  Član

  Super tema. Sem popolni laik na tem področju, a se tudi meni kar obrača, ko slišim kakšne nasvete farmacevta glede kozmetičnih zadev. Enostavno vidiš, da nima pojma, kaj ima za pultom… Ahja… človek se dandanes res ne more skoraj na nikogar več zanesti… čisto vse bi moral sam preštudirat… sem kar razočarana…

  #117547
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Grozljivo :(. Potem si pa ljudje se vedno mislijo kako je npr. Vichy super ker se ga dobi samo v lekarnah..

  Lahko nas razsvetlis in poves kaj dejansko je kvalitetno v lekarnah.. :thumbsup:

  #117549
  Profile photo of Tassa
  Tassa
  Član

  Tudi sama sem bila pred odkritjem našega foruma takšna, da sem slepo verjela farmacevtom in sem mislila, da če je izdelek iz lekarne je pa sigurno fajn za mojo kožo. :silly:

  No, danes sem drugačnega mnenja. :lol1:

  #117550
  Profile photo of Willow
  Willow
  Član

  Meni se zdi Avene še najboljša lekarniška kozmetika, ampak tudi ni vse kar za kupit :ermm:

  #117551
  Profile photo of nikapika
  nikapika
  Udeleženec

  Na ta štos, da je kozmetika (enako velja za npr. prehranska dopolnila), ki se prodaja ekskluzivno v lekarnah, bolj kvalitetna od kozmetike v drogerijah, kaj šele bohnedaj supermarketih, igrajo nekateri proizvajalci in distributerji in kolikor vidim “povprečne” kupce okoli mene, so pri tem zelo uspešni.

  #117552

  ^^Joj, se zelo strinjam :yes: ! Prav tako nekateri proizvajalci zelo igrajo na ‘naravnost’, pa njihovi proizvodi sploh niso tako ‘naravni’ kot se morda oglašujejo :P

  Se pa pridružujem Willow glede Avena, je pa res, da ima (tako kot večina proizvajalecev) dobre in slabe izdelke in se mi zdi, da je potrebno ocenit posamezen izdelek.

  Meni je od Aven-a npr. super Diacneal in tekoči puder, OK vendar brez presežkov Cleanance K krema in čistilni gel, medtem ko je tonik alko bomba (sicer s super učikom proti mozoljem) vlažilna krema Cleanance pa prav tako polomija…

  #117553
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  Tako kot pri vsaki kozmetiki se tudi pri lekarniški najdejo dobri in slabi izdelki.
  So mi pa zelo dobri nekateri galenski produkti in pa Bepanthol maža.

  #117554
  Profile photo of nikapika
  nikapika
  Udeleženec

  Vsekakor drži, da najdeš v lekarnah dobre in slabe izdelke (tako kot v drogerijah), problematično se mi zdi predvsem razmišljanje, da če se določen izdelke dobi le v lekarni, je pa sigurno dober.

  #117555
  Profile photo of nikapika
  nikapika
  Udeleženec

  Sem v eni drugi temi zasledila tale Ninin kometar:

  jaz sem zdaj že nekaj mesecev v lekarni pa lahko rečem, da teh provizij praktično ni (je pa res da te “zadeve” obstajajo v celotnem zdravstvenem sistemu). pa tud če bi kdo rekel, da bomo kaj dobili…se meni zdi, da če ne bi verjele v izdelek, da ga ne bi svetovale. za vse izdelke, ki jih svetujemo, ne dobimo ničesar v zameno. pa tud same se odločamo, da svetujemo to, kar se nam zdi najboljš oz. upoštevamo tudi kakšne povratne informacije od pacientov (se nekateri vračajo po iste izdelke, ker jim res zelo pomagajo – dejansko jim konkretno izboljšajo krvno sliko itn.). se mi zdi, da si tudi vsak farmacevt ustvari svoje lastno mišljenje in gledanje na izdelke v lekarni…tako da je svetovanje res odvisno od tega, na koga naletite. vem pa da je v ljubljanskih lekarnah druga zgodba..sploh kar se tiče njihovi lastnih izdelkov. itak je OT, ampak to sam tolk;)

  Sem vesela za takšne info, ki so takorekoč iz prve roke.

  Sem pa zgornji komentar kopirala sem, ker bi se rada navezala nanj, za eno drugo vprašanje glede lekarn (upam, da paše v tole temo). Ne vem ali je sicer to samo moj občutek ali je kdo drug opazil še kaj podobnega. Z nakupovanjem in svetovanjem v veliki lekarni, ki je JZ z več poslovalnicami, imam namreč zadnje čase same negativne vtise – strokovni nasveti so zame kot laika, ki pa je rad obveščen o tem kaj bo dal vase oz. nase, še OK, ampak me pa blazno moti naveličanost osebje ter aroganca in obravnavanje stranke, kot tepčka, ki itak nič ne ve, ker pač ni farmacevt. Po drugi strani pa imam v eni privat manjši lekarni zelo dober občutek: na nobeno vprašanje jim ni problem odgovoriti, so fleksibilni in običajno bistveno bolj ustrežljivi kot njihovi stanovski kolegi v zgoraj omenjenem JZ. Ali je to posledica boja za stranke in s tem doseganje večjega zaslužka, je to zame kot stranko v končni fazi sploh nepomembno.

  Bom vesela kakšnega komentarja.

  #117556
  Profile photo of mademoiselleT
  mademoiselleT
  Udeleženec

  Nikapika, tudi jaz imam podobne izkušnje. Tudi veliko ljudi, ki jih poznam, opaža podobne zadeve. Ne rečem, včasih (če imaš srečo) naletiš na zelo prijazno in ustrežljivo osebo, večinoma pa žal ne. Pri nas je to še toliko bolj opazno, ker živim v manjšem kraju in je JZ lekarna zraven ZD, privat pa kar kakšen kilometer stran (pomoje je to tudi edini razlog, da JZ še funkcionira – če bi bila privat lekarne zraven JZ lekarne, bi vsi šli raje privat :roll: ). Zato v JZ lekarno hodim samo zato, ker mi je bližje. Če pa imam možnost, grem raje v privat. Ne vem zakaj se tako obnašajo, ampak me tudi ne zanima. Me pa njihovo obnašanje zelo odvrne od nakupovanja v lekarnah.

  #117557
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  farmacevt bi moral biti samostojen strokovni zdravstveni delavec, ki se sam po svojem znanju odloča v dobro pacienta in v prvi vrsti skrbi za zdravje…ne gelde na to ali izdaja zdravila na recept (kjer preveri dozo,odmerjanje, administrativne stvari na receptu :roll: , medsebojno delovanje, zamenja lahko zdravilo če je z isto učinkovino itn.) ali proda zdravilo brez recepta, prehransko dopolnilo ali kozmetiko.

  jaz osebno nisem doživela nobenih sugestij, da bi morala kakšno stvar prodati..in roko na srce, tega ne bi mogla in niti ne bi delala v takšni službi (vem pa da danes s službami tudi ni vedno lahko). groza me je, da sem že slišala od kolegic pod kakšnimi pritiski in sugestijami delajo (oz. so delale) v ljubljanskih lekarnah, kjer morajo prodajati in ponujati izdelke od ljubljanskih lekarn (ki so včasih samo prepakirane od xy dobavitelja)..grozno je predvsem to, da do takšnih situacij pride po enem takem faxu kot je farmacija – toliko daš čez, se preučiš…potem pa ni zaželjeno da to uporabiš. v bistvu sploh ne vem kako še naj to komentiram.
  glede arogance in neprijaznosti mislim da je to odvisno od vsakega posameznika, verjamem da imaš kakšen dan že poln kufer vsega (bolani ljudje tudi niso vedno najbolj prijazni in včasih zahevajo nemogoče)…vendar nesramen res ni treba bit, mislim da gre tukaj bolj za splošno nezadovoljstvo, slabo voljo..verjetno kje tudi za aroganco.

  sama opažam da so ljudje kar zmedeni. me kdaj vprašajo za nasvet, recimo izdelek po sončenju…jaz jim na pult prinesem vse kar mamo, pogledam sestavine in jim povem kaj jaz priporočam. ponavadi take konkretne nasvete v smislu “to je najboljše” najraje slišijo. se pa najdejo taki, ki po takšnem priporočilu podvomijo, če je v ozadju res strokovn nasvet…ali je to kakšna podkupljena prodajna finta. se mi zdi da me včasih kdo prav dvomljivo pogleda…in verjetno mu takrat kaj takega gre po glavi. od tu naprej pač nimaš več kaj za nardit – ali ti verjame ali ti pač ne.

  druga stvar v lekarnah pa je ta, da je izdelkov res ogromno. stvari sproti prihajajo v lekarne in ni časa, da bi vsako stvar pregledal, o njej prebral in vedel čimveč. tako da take stvari se naučiš sproti, kolikor si za to vzameš časa in koliko si glede tega samoiniciativen.

  ko prideš v lekarne se od tebe pričakuje, da si kar naenkrat ekspert ne samo za zdravila..ampak tudi za vseh 20 vrst vložkov za inkontinenco..pa ne vem kolk vrst mleka za dojenčke itn. take stvari si sproti pregledaš, pri vložkih npr. nekega znanja res ne rabiš in ti bolj prav pridejo izkušnje in povratne informacije.
  kar se kozmetike tiče, če se ne spoznaš na sestavine in se v to ne poglobiš (ker splošno znanje s faxa maš), pač tega ne veš. js sem šla za izdelke z mineralnimi filtri okrog pošiljat mejle, da mi pošljejo velikost delcev – ampak to so stvari, ki jih bom potem vedela zase (oz. kar se bomo pogovarjale s sodelavkami) pa kar bom napisala na forum..ljudje ki bodo prišli v lekarno pa ali mi bodo verjeli ali pa bodo hotli nekaj, kar so videli v reklami in potem ni sile in strokovnega nasveta, ki bi jih prepričal v nasprotno.

  po drugi strani pa kdaj priporočaš kakšno stvar, ki jo tudi v lekarni reklamirajo s kakšnimi plakati in brošurami…in jo priporočaš, ker res veš oz. po videnem/prebranem meniš, da je to res najboljše – pa te spet eni sumničavo gledajo v smislu, da sami samo dodatno reklamiramo, ker imamo očitno povsod panoje in reklame…in smo spet “podkupljeni” in ne strokovni.
  na koncu je v bistvu vse odvisno od posameznika, kako si zavzet in strokoven (ponekod: koliko ti dovolijo da si strokovn) ter kakšno zaupanje in kredibilnost si ustvariš.

  #117558
  Profile photo of nikapika
  nikapika
  Udeleženec

  Če nekdo logično razmisli, potem ne more pričakovat od farmacevta v lekarni, da bo v nulo poznal vsak kozmetičen izdelek, ki se prodaja v lekarni. Me pa moti (resničen primer, ki sem ga nehote spremljala, ko sem čakala v vrsti), da pride v lekarno stranka in reče, da bi imela nekaj proti mozoljem in farmacevtka ponudi Vichyev Normaderm, ostalih zadev niti ne omeni, niti besedice o npr. Avene, LRP, Exfoliacu…, pa imajo vse to v ponudbi. Saj verjamem, da ne more poznati vseh produktov ali razlik med njimi, ampak mislim pa, da je korektno, da stranki omeni, da obstaja še kaj drugega kot agresivno oglaševan Vichy. Tako po tem niti ni čudno, da obstaja neko splošno mnenje o podkupljenosti farmacevtov.

  Pa moj zgornji post niti ni bil mišljen kritiziranju farmacevtov in njihove strokovne podkovanosti, ker za to nimam prav nobene kompetence, ampak sem hotela izpostaviti “negativizem” v določenih lekarnah. Sem se spomnila še ene situacije, o kateri mi je zadnjič pripovedovala prijateljica. Pred odhodom na dopust je šla v nabavo, da bi zase in celo familijo pripravila počitniško lekarno. Pri tem je seveda imela cel seznam zadev, ki jih je želela (vse živo od kreme za zaščito pred soncem zase in za otroke, kreme za po sončenju, zaščita pred komarji, antipiretiki, claritin, linex, obliži, itd.) pa je bila farmacevtka že čisto nervozna, ko prijateljica še kar ni nehala naštevati, pač v smislu, da naj si že neha zmišljevati (BTW: prijateljica, je zelo nekomplicirana oseba in resnično dvomim, da je kaj dosti izbirala ali premišljala).

  #117559
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  jaz na primer sploh nisem vedela (dokler nisem prišla v lekarno), da obstaja nalgesin po 20 tbl in ne samo po 10 – ker mi nikoli v nobeni lekarni niso ponudili večje opcije pakiranja. in ker je to edino kar mi pomaga pri menstruaciji in kakšnem glavobolu…mi tistih 10 tbl dokaj hitro zmanjka. pa tudi za sečila na primer, ko še nisem vedela kaj vse obstaja – sem velikokrat dobila za opcijo samo en čaj in to je bilo to.
  za kozmetiko pa se mi zdi, da se je marsikje kar malo izogibajo v lekarnah – vzame namreč veliko časa in zahteva kar nekaj znanja, ko se enkrat zapleteš v pogovor in svetovanje.
  js zagovarjam opcijo predstavitve večih možnosti + nasvet, kaj ti meniš, da je najbolje za določen problem oz. bolezen. to se mi zdi nekako najbolj korektno.
  js poznam kar veliko primerov (tako iz prakse od prjatlc) da pridejo v lekarno in jim na mizo postavijo en izdelek – en šampon, eno kremo itn. in to samo zato, ker se jim ne da s tem ubadat oz. ker je to prvo kar se spomnejo…eni (farmacevti in zdravniki) pa so mnenja, da je tako ali tako vseeno, ker krema je pač krema in kdo bo okrog tega kompliciral itn.

  js sem se tolkrat med faxom spraševala zakaj so vsi v lekarnah tako zamorjeni :lol1: ..res se mi je vedno zdelo kot da sem odveč, ko sem prišla po kaj. tako da potem kozmetike nikoli nisem kupovala v lekarni….ker so vedno vse na veliko vzdihovale pri vsakem vprašanju. v bistvu še zdaj ne vem točno zakaj je tako..

  uh..potovalna lekarna, tega je res bilo veliko junija, začetek julija. si dala idejo da bi lahko enkrat nekam na forum (al pa portal) napisali en seznam, kaj vse rabimo za na pot – meni se zdi, da bi vsak seznam ki sem ga do zdaj videla, lahko še malo dopolnila :P

  #117561

  Ko prebiram komentarje, pa čeprav ste jih napisale že pred časom, se moram malo oglasiti.
  V lekarni delam 12 let in glede kozmetike v lekarni in percepcije, da če je iz lekarne, bo zagotovo dobro.
  Mit o boljših izdelkih iz lekarne nismo ustvarili farmacevti, ampak tisti, ki želijo tržiti svoje izdelke v lekarni in jim na tak način želijo dati večjo veljavo. Javni zavodi po Sloveniji se razlikujemo, nekateri na srečo še vedno živimo in delamo za stroko, drugje, verjetno predvsem v Ljubljani je situacija nekoliko drugačna in tam verjamem, da srečate tudi brezvoljne farmacevte, kajti če si vložil trud v študij in se tekom dela ves čas dodatno izobražuješ, potem pa ne moreš delati po svoji vesti in strokovnem znanju lahko zapadeš v brezvoljnost.
  Ko sem pred 12. leti prestopila prag lekarne sta bili v lekarnah v SLO na voljo dve kozmetični liniji, Vichy in Eucerin, v določenih lekarnah tudi Avene, v nekaj letih so se stvari začele spreminjati trgi so se odpirali in dobili smo Nuxe, dr.Hauschko, LRP, Uriage,…. Danes se kar naprej vrstijo uvozniki kozmetike, ki bi želeli tržiti razno razno kozmetiko v lekarni. Verjemite, da imamo veliko dela, da se na policah lekarn ne znahjde še več nekakovostnih kozmetičnih izdelkov, kajti večina teh, ki želijo priti v lekarne se v državah od koder prihajajo, zagotovo ne tržijo v lekarni, slabo poznajo svoje izdelke in tudi nas poskušajo zavesti in če vse strpamo na police, kje bo prostor za zdravila? Pred časom je bila v lekarni zastopnica kozmetike, ki je trdila, da zastopa organsko kozmetiko, ki ima certifikat ECOCERT in ko sem obračala škatlice in znaka nisem videla, razen na eni škatlici, sem zahtevala vpogled v certifikat in ta je bil le za en izdelek linije, ki so jo želeli tržiti. Pa da ne zaidem…
  Zakaj Vam pogosto ponudijo v lekarni Vichy ali Eucerin, odgovor ste že dobili, ker sta v lekarni prisotna že zelo dolgo časa in ju imajo določeni lekarniški farmacevti in tehniki v krvi in ne zato, ker bi od tega karkoli imeli.
  V lekarni boste pravzaprav zelo redko doživeli, da bi Vam o kozmetiki svetoval farmacevt, to vlogo v večini primerov prevzemajo farmacevtski tehniki.
  V “svoji” lekarni (ni moja, ker je javna), sama skrbim, da so vsi zaposleni dobro poučeni o vseh linijah, ki jih imamo na voljo, a to je spet moja samoiniciativnost, saj se zavedam, da je koža naš največji organ, za katerega moramo dobro poskrbeti in da smo v lekarni kompetentni za svetovanje. Dobro pa lahko svetuješ le, če dobro poznaš lastnosti in stanja kože in lastnosti kozmetičnih izdelkov in ob tem še upoštevaš potrebe in želje stranke.
  Torej, če se odločite za nakup kozmetike v lekarni, zagotovo imamo kvalitetne izdelke, si najdite lekarno, kjer so prijazni in strokovni – tudi zdravnika si izberemo in zakaj si ne bi še farmacevta – boste videle, da se da tudi v lekarni pogovarjati o kozmetiki.

  Pohvala magistri Nini, ki je zagrizla v to kislo jabolko in verjamem, da bo tudi v SLO v nekaj letih
  stanje na strokovnem področju kozmetike in kozmetologije boljše, tudi zaradi tega portala, novega študija na fakulteti in zaradi padalcev, ki nam je stroka zastrupila kri.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico