Konzervansi

Ta tema vsebuje 48 odgovorov, ima 8 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of summertime summertime 4 let, 4 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #3756
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Pri meni vedno zelo aktualna tema. :lol1:
    Če kar tukaj nadaljujeva.

    @nina wrote:

    1,3-bis hidroksimetil(imidazolidin-2-tion), skrajšano dimetilol etilen tiourea, ki se lahko uporablja v izdelkih za lase, je prepovedana v razpršilih. Imidazolidinil urea in diazolidinil urea pa se lahko uporabljata kot konzervansa in nimata posebnih omejitev.

    Mogoče, da je tam, ko si gledala, šlo za prvo spojino?

    Citiram:
    * Liquid Germall Plus is approved for use in the Americas and the components of Liquid Germall Plus are individually listed by the EU: Diazolidinyl Urea at levels up to 0.5% without restrictions; IPBC permanently listed at levels up to 0.02% on a 100% basis without labeling requirements and up to 0.05% with labeling requirements.
    In the EU, IPBC should not be used in oral hygiene products, lip products, or in aerosolized sprays.

    VIR

    Torej … kaj je IPBC? :blush1:

    #40512
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    IPBC je jodopropinil butilkarbamat.

    Kot konzervans:
    Do 0,02% je dovoljen v izdelkih, ki se sperejo. Ni za uporabo za otroke mlajše od 3 let.
    Do 0,01% v izdelkih, ki ostanejo na površini kože, ni pa za uporabo v kremah za telo, ne za uporabo za otroke mlajše od treh let.
    Do 0,0075% v deotih/antiperspirantih, omejitve enake kot zgoraj.

    Ni za uporabo v izdelkih za ustno higieno in nego ustnic.

    #40513
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Prvič slišim. Hvala za info. :hug:

    #40514
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Nina – od kdaj “kokosovo olje deluje antibakterijsko, antivirusno in protiglivično”?

    #40515
    Profile photo of Nati
    Nati
    Udeleženec

    a ni kokosovo olje celo komedogeno?

    #40516
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Po mojih zapiskih je … in to ne malo.

    #40517
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    @gejba wrote:

    Nina – od kdaj “kokosovo olje deluje antibakterijsko, antivirusno in protiglivično”?

    Kokosovo olje je zelo hranljiva rastlinska maščoba – bolj je izdelek lipofilen (to pomeni: več maščob vsebuje), manjša je možnost mikrobiološke kontaminacije. Zato so izdelki, ki ne vsebujejo vode in so sestavljeni samo iz maščobnih komponent mikrobiološko stabilni, tudi če ne vsebujejo konzervansov-s tega stališča lahko rečemo, da pripomorejo k mikrobiološki stabilnosti. Ampak na podlagi tega ni ravno smiselno označit maščobe kot antimikotike, konzervanse ipd. Rastlinske maščobe so v kozmetičnih izdelkih predvsem zaradi svojih mehčalnih lastnosti, kožo nahranijo..odvisno od sestave posameznega rastlinskega olja (npr. katere maščobne kisline vsebujejo) pa lahko imajo še kakšne bolj specifične učinke na kožo – več o tem je napisano TUKAJ.

    Kokosovo olje je komedogeno (še bolj je kokosovo maslo), stopnja komedogenosti je odvisna tudi od sestave olja (iste vrste olja se med sabo v sestavi in vsebnosti določenih maščobnih komponent lahko tudi razlikujejo).

    #40518
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Se mi je zdelo, da ni bilo v zadnjem času nobenega odkritja o novih lastnostih kokosovega olja. Ampak se raje prepričam. :flower2:

    #40519
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    A DMDM Hydantoin je potem podobno/isto kot IPBC? :blush1:

    #40520
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    DMDM Hydantoin je dovoljen konzervans, nima posebnih omejitev (razen seveda max. vsebnosti).

    #40521
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Ne vem zakaj imam v spominu, da je donor formaldehida. :think:

    #40522
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    @nina wrote:

    Formaldehid se sprošča iz:
    – diazolidinyl urea
    – imidazolidinyl urea
    – sodium hydroxymethyl glycinate
    – benzylhemiformal

    Vsi so dovoljeni konzervansi – preračunano je, da ko sprostijo formaldehid, da njegova vsebnost ne preseže najvišje dovoljene koncentracije za formaldehid.

    Mogoče, da si kakšno od teh imen zamešala..

    #40523
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Čisto možno. Sem si zdaj shranila tvoj seznamček. :hug:

    #40524
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Še dopolnjujem seznam snovi, ki sproščajo formaldehid (poleg že 4 zgoraj omenjenih):

    2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol
    5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane
    Quaternium-15
    DMDM Hydantoin
    Methenamine

    ..gejba, nisi si narobe zapomnila :wink1: ..je pa res, da še ni točno znano, kaj natančno se dogaja s temi sestavinami v kozmetičnih izdelkih, nimajo še razvitih vseh analiznih metod ipd. Za prejšnje štiri je več napisanega – v smislu razpada teh snovi, koliko formaldehida se tvori..

    #40525
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    O, hvala za dopolnilo. :flower1: Jih bom dodala na moj “formaldehid” list.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico