Jojobino olje (Simmondsia chinensis)

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SESTAVINE V KOZMETIKI Jojobino olje (Simmondsia chinensis)

Ta tema vsebuje 132 odgovorov, ima 27 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 3 let, 12 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #4001
    Profile photo of darksome
    darksome
    Član

    Sedaj sem si nabavila jojobino olje, sedaj pa me zanima sledeče..na moji embalaži je pod sestavinami navedeno tole: buxus chinensis, ponekod pa zasledim kot jojobino olje tole: simmondsia chinensis, kako to? Upam, da ni narobe če sem vprašanje zastavila kar pod to temo, če ne pa prosim da me prestavite :blush1:

    #59826
    Profile photo of Nati
    Nati
    Udeleženec

    katero firmo pa imaš darksome? in kje si ga kupila?

    tole bo na Nina vedela :thumbsup:

    #59827
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Oboje je jojobino olje – po INCI nomenklaturi se uporablja simmondsia chinensis.

    Tukaj je razlaga, zakaj je prišlo do te manjše zmede glede poimenovanja:

    Heinrich Friedrich Link (1767-1851), professor of botany and director of the botantic garden of the University of Berlin, examined specimens of jojoba which he apparently thought were from China and described the plant as a new species of Buxus (Boxwood) and named it Buxus chinensis (Enum. Hort. Berol. Alt. 2: 386. 1822). In 1836, Thomas Nuttall (1786-1859), an Englishman who spent some 33 years in America as a natualist and explorer, collected samples of jojoba near present-day San Diego, California. He placed the plant in a new genus he described, Simmondsia, and named jojoba Simmondsia californica, its only member (Hook. Lond. J. Bot. 3: 400. 1844). J. Mueller recognized that Simmondsia californica, Nuttall’s designation, and Buxus chinensis, named by Link, were in fact the same species, but he chose to use Simmondsia californica (Buxaceae. 1869. In: A. De Candolle, Prod. Syst. Natur. Regni Veg. Pars 16, Sect. 1, pp. 17-23). Later, C.K. Schneider proposed the name Simmondsia chinensis (Ill. Handb. Laubholzk. 2: 141. 1907). This name emphasised that jojoba was distinct from Buxus but by retaining chinensis the new name was in accordance with the priority rules of international nomenclature. These rules dictate that a specific epithet (the “species name”, here chinensis and californica) may not be changed even if it is deemed inappropriate. Therefore, the Latin name of jojoba is now generally recognized as Simmondsia chinensis even though the plant is not native to China. However, an examination of the industrial literature dealing with the wax (oil) obtained from the fruit reveals the frequent use of the original name, Buxus chinensis.
    vir

    #59828
    Profile photo of darksome
    darksome
    Član

    Aha, hvala za pojasnilo :)

    Nati, kupila sem ga v Mullerju, in spada tudi pod to znamko(Muller), al kako naj povem.. Sem pa dala za 100ml cca.7€.

    #59829
    Profile photo of amisa
    amisa
    Član

    je mogoče katera ze preizkusila olja iz Arstrade (prodajajo tudi preko neta)? Imajo kar ugodne cene (med drugim tudi za jojobino olje) pa me zanima kaksna je kaj kvaliteta?

    #59830
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    To pa tudi mene zanima – glede kvalitete predvsem.

    #59831
    Profile photo of ally
    ally
    Član

    Jaz imam tegale http://www.pharmacare.si/index.php?option=com_content&task=view&id=294&Itemid=30

    Sem pa skoraj pri koncu stekleničke že in ga bom spet kupila :D:

    #59832
    Profile photo of Morena
    Morena
    Udeleženec

    Jaz sem ga enkrat v Sanolaborju kupila, od Berglanda, 125ml je bilo okoli 12€ mislim da. Imam sedaj olivno olje, ko ga porabim verjetno spet tega kupim (ali pa mandeljevega).

    #59833
    Profile photo of Nati
    Nati
    Udeleženec

    Jaz imam tudi tega Berglandovega in res je 12eur, količina je pa gromozanska…ne vem kdaj bom to porabila

    Mi pa res zelo ustreza. Čisto mehko kožo imam.

    #59834
    Profile photo of amisa
    amisa
    Član

    jutri grem iskat od arstrade jojobino oljo, tako da bom poročala kako se obnese ;)

    #59835
    Profile photo of Nati
    Nati
    Udeleženec

    iskat? a ni to samo spletna prodaja? al majo kje trgovino?

    #59836
    Profile photo of amisa
    amisa
    Član

    Trgovine nimajo, gres pa lahko izdelke iskat k njim na sedez podjetja (v Trzinu), samo se moras predhodno dogovorit po mailu in narocit, da vedo kaj ti pripravit

    #59837
    Profile photo of Nati
    Nati
    Udeleženec

    o zanimivo! tole je pa zelo koristna informacija :thumbsup:

    #59838
    Profile photo of amisa
    amisa
    Član

    ja so kar ustrežljivi, je res praktično da ni treba poštnine plačevat za par izdelkov, upam da je tudi kvaliteta ok ;)

    #59839
    Profile photo of darksome
    darksome
    Član

    Je možno, da mi je jojobino olje povzročilo podkožni mozolj? Sicer ni grozno ampak boli pa in ga imam že nekaj dni..meni olje kože ni naredilo bolj mehke, nevem no…zdi se mi isto, samo še bolj sem se začela mrcvariti po mozoljih, vem da jih olje ne odpravlja. Pač zdi se mi, da mi ni dalo kaj dosti vlage..mogoče kaj narobe delam?

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico