Formaldehid (Formaldehyde)

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SESTAVINE V KOZMETIKI Formaldehid (Formaldehyde)

Ta tema vsebuje 5 odgovorov, ima 3 glasovi, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Gejba Gejba 6 let, 1 mesec nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #4239
    Profile photo of anncheek
    anncheek
    Udeleženec

    je vsem dobro poznan konzervans, ki uničuje mikroorganizme, plesni in glive, zato se kot razkužilo uporablja v kozmetičnih izdelkih, lakih za nohte ter tudi pri izdelavi pohištva in tekstila

    Formaldehid je Mednarodna agencija za raziskovanje raka označila kot človeški karcenogen, na seznam verjetnih karcenogenov pa ga je uvrstila tudi ameriška Agencija za zaščito okolja(epa)

    #85341
    Profile photo of anncheek
    anncheek
    Udeleženec

    IUPAC ime:Metanal

    Ostala imena:metilaldehid, metilenoksid, oksometan, oksimetilen, metaldehid, metilenglikol, formitrol, formol, formalin, mravljični aldehid.

    Videz: brezbarvna tekočina ali plin z močnim, dušečim vonjem.

    #85342
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    @nina wrote:

    Formaldehid kot utrjevalec v lakih za nohte:
    Največja dovoljena koncentracija v končnem kozmetičnem izdelku je 5% (preračunano na formaldehid).
    Opozorilo, ki mora biti natisnjeno na etiketi: Zaščititi povrhnjico z maščobo ali oljem. Vsebuje formaldehid.

    Prepovedana je uporaba v aerosolih.

    STRUKTURNA FORMULA FORMALDEHIDA

    #85343
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Konzervansi, ki sproščajo formaldehid:
    – Diazolidinyl Urea
    – Imidazolidinyl Urea
    – Sodium Hydroxymethylglycinate
    – Benzylhemiformal
    – 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol
    – 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane
    – Quaternium-15
    – DMDM Hydantoin
    – Methenamine

    Formaldehid je toksičen, kancerogen in potencialni alergen.
    Ti konzervansi so sicer dovoljeni za uporabo v kozmetičnih izdelkih, vendar se kljub majhnim dovoljenim koncentracijam pojavi vprašanje, kakšen vpliv imajo na naše zdravje skozi daljše obdobje ob vsakodnevni uporabi večih kozmetičnih izdelkov, ki te konzervanse vsebujejo.

    #85344
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Imidazolidinyl Urea
    Konzervans imidiazolidinil urea je topen v hidrofilnih topilih, v vodnih raztopinah sprošča formaldehid – sproščanje se pospeši pri višjem pH-ju, pri višji temperaturi in pri daljšem shranjevanju.
    1 molekula imidazolidinil uree lahko sprosti 4 molekule formaldehida (odvisno od pogojev).
    Najvišja dovoljena vsebnost imidazolidinil uree v kozmetičnih izdelkih je 0.6%, od tega se sprosti 0.186% formaldehida.

    #85345
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Zanimiv članek o formaldehidu.
    Nina – se strinjaš z zaključki? :lashing:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico