Fluoridi

Ta tema vsebuje 11 odgovorov, ima 7 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 5 let, 8 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3540
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  V zobnih pastah se za preprečevanje zobne gnilobe uporabljajo fluoridi, npr. natrijev fluorid, kositrov fluorid, natrijev monofluorofosfat.

  Za delovanje fluoridov obstaja več teorij:
  – fluoridi naj bi reagirali s kalcijevim hidroksiapatitom (glavna komponenta sklenine) in tvorili bolj odporen kalcijev fluoroapatit
  – fluoridi naj bi pospeševali remineralizacijo (obnovo sklenine)
  – fluoridi naj bi zmanjšali nastanek kislin, ki raztaplajo sklenino; natančneje: zmanjševanje nastanka kislin je posledica inhibicije metabolnih procesov v bakterijah (te so odgovorne za nastanek kislin), ki se nahajajo v zobnih oblogah

  #11885
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Primer zobne paste s fluoridi

  Sestavine: Aqua, Sorbitol, Hydrated Silica, Glycerin, Cocamidopropyl Betaine, Potassium Chloride, Zinc Citrate, Cellulose Gum, Aroma, Sodium Saccharin, Sodium Fluoride (natrijev fluorid), Trisodium Phosphate, Limonene, CI 77891

  #11888
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  Nekje sem zasledila, da je flourid v zobnih pastah “krivec” oziroma slabša stanje pri perioralnem dermaititisu. Pa me zanima, če je to res? Nina, a veš ti mogoče, kaj več o tem?

  #11887
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Ja sem tudi jaz nekaj zasledila – ampak ne vem zdaj točno kako in kaj je s tem….bom preverila, ravno zadnjič sem dobila tudi info v zvezi s spremembami v zakonodaji glede označevanja zobnih past s fluoridi pa sem samo na hitro preletela :blush1:
  ..bom natančno pogledala, da ne bomo kakšnih dezinformacij širili :yes:

  #11886
  Profile photo of rabarbara
  rabarbara
  Udeleženec

  O.k. super.

  #11889
  Profile photo of sara30
  sara30
  Član

  Sem tudi jaz zadnje čase slišala precej polemik glede vsebnosti Fluora v zobnih pastah. In to v teh raziskovanjih o cepljenju proti novi gripi. Ki jo večina strokovnjakov močno odsvetujejo. Jaz pravim: da mene že ne bodo cepili.

  Kar želim povedat, je to, da je Fluor močno povezan z uničevanjem zobne sklenine in tudi prispeva k nastanku raka. A evo, ker nimam točnih informacij, ne morem natančno reči, kje naj bi ga povzročal. To se ne zgodi čez noč, ampak ljudje si leta umivamo zobe in tako nas želijo počasi uničit z dodatki raznih sestavin v stvareh, ki jih uporabljamo.

  Bi bilo dobro še kaj več reči na to temo. Kaj mislite? :wink1:

  #11890
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Jaz sem brala, da so bile škodljive tiste tabletke, ki so nam jih dajali v OŠ … torej oralni vnos, medtem ko naj bi imeli flouridi pozitiven učinek v zobnih pastah (do določene koncentracije in vprašanje, če v otroških pastah).

  #11891
  Profile photo of Morena
  Morena
  Udeleženec

  Ja, jaz tudi za te tabletke, očitno smo vsi zastrupljeni. :ermm:

  #11892
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  Jaz pa sem slišala glede fluora, da škodi zobem, če pijemo veliko pravega čaja (baje je krivec za to onesnaženost-čaj vsebuje zato višji delež fluora)

  Več o tem TUKAJ

  Kaj menite o tem?

  #11893
  Profile photo of tigica
  tigica
  Udeleženec

  Darksome hvala za link. Imam zelo rada zeleni caj (pa ne zaradi okusa, lol to je bil priuceni okus), zaradi menda blagodejnih ucinkov..

  Sedaj pa berem, da se efekt antioksidantov iznici zaradi flouridov? Oziroma, da jih lahko se ojaca..

  Ze tako sem mnenja da nam raznorazni flouridi skodijo in delajo skodo… sedaj pa se to. Hud udarec za ljubitelje caja. Oh well, se enkrat hvala za link! ^^

  #11894
  Profile photo of darksome
  darksome
  Član

  tigica ni zakaj :) ja žalostno je tole brati.. :no:

  #11895
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  jaz tole prvič slišim o povezanosti z zelenim čajem, sem članek na hitro preletela. itak pa ne kupujem zobnih past s fluorom.

  jah glede tistih tabletk pa se spomnem, kako so nas še nazmerjali če jih nismo vzeli :ermm: ampak meni so itak bile tako dobre da sem jih z veseljem jedla.. :unsure:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico