E vitamin

Ta tema vsebuje 23 odgovorov, ima 9 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Morena Morena 3 let, 7 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #3650
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Vitamin E pred in po sončenju zmanjša rdečino, ki jo povzročajo UV žarki.
    Pri poškodbi tkiva z UV žarki se v koži poveča aktivnost encima ornitin dekarboksilaze. Vitamin E zmanjša aktivnost tega encima in tako tudi zmanjša nastanek eritema.

    Varuje kožo pred nastankom gub povzročenih z UVB žarki, ugotovljeno pa je tudi bilo, da po redni aplikaciji tudi izboljša stanje že nastalih gub.

    Vitamin E nanešen dermalno (na kožo) bolje ščiti kožo pred radikalskimi poškodbami kot vitamin E vnesen peroralno (v prehrani ali kot prehranski dodatek).

    Vitamin E tudi malo prispeva k zaščiti pred sončnimi žarki- daje približno faktor 3.

    V kozmetične izdelke se običajno vgrajuje tokoferil acetat ali tokoferil linoleat, ki sta bolj stabilni obliki od prostega tokoferola (vitamina E), ki na zraku hitro oksidira.

    #25400
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Torej je tudi za direkten nanos na kožo bolje uporabiti kaj drugega kot d-alpha tocopherol?

    #25401
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Ja, boljše je, če so v kremah stabilnejše- estrske oblike vitamina E (tokoferil acetat, tokoferil linoleat). Tokoferil linoleat je še malenkost boljši, ker se po razpadu poleg vitamina E sprosti tudi linolenska kislina, ki ima prav tako ugodne vplive na kožo. Estrske oblike tudi dobro prodirajo v kožo.
    Če je v izdelku prosti vitamin E, je dobro, da vsaj embalaža (npr. majhne odprtine aplikatorja, ampule za enkratno uporabo..) izboljša zaščito pred oksidacijo.

    #25402
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Super info. :flower1:

    #25403
    Profile photo of anastazija
    anastazija
    Član

    Zdravo!
    Lepo prosim, če mi opišeš skelet vitamina E in njegove funkcionalne skupine. Zanima me tudi opis skeleta pri sorbitolu.
    Najlepša hvala.

    #25404
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Vprašanje sem prestavila v temo o vitaminu E.

    Kemijska struktura vitamina E:
    [velikost_slike=400,110:5ar8b3zn]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ad/Tocopherol%2C_alpha-.svg/800px-Tocopherol%2C_alpha-.svg.png[/velikost_slike:5ar8b3zn]
    slika: vir

    Na kratko – 2 obroča skupaj sestavljata kroman, na katerega so vezane metilne skupine (-CH3) in ena hidroksilna skupina (-OH) ter daljša alkilna veriga (to je ta daljši “rep” v strukturi). Metilne skupine so na strukturi predstavljene kot “črte, ki štrlijo iz obroča”. Kar je označeno s črtkano se nahaja za ravnino, kar je povdarjeno pa pred ravnino.

    Tema o sorbitolu je TUKAJ :)
    pa btw. :welcome:

    #25405
    Profile photo of anastazija
    anastazija
    Član

    Hvala, ker si mi tako dobro in hitro odgovorila.
    To je pa res dober forum in hvala za dobrodošlico.
    Lep dan :flower2: :thanks:

    #25406
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    @nati wrote:

    hm…a tocopherol res ni konzervans?

    ker ravnokar gledam mojo Berglandovo jojoba olje in ima pod ingredients navedeni dve stvari: simmondsia chinensis oil in tocopherol. Edino logično bi mi bilo, da je tocopherol konzervans, pa tut v spominu imam to nekje shranjeno?

    @nina wrote:

    V kozmetiki se uporablja kot antioksidant – v olju konzervansov ne potrebuješ, pomembno je, da olja vsebujejo antioksidante (tukaj govorimo o antioksidantih za zaščito sestavin), da se prehitro ne pokvarijo (in so zaradi tega seveda dlje obstojna pred oksidacijo, ki poteče zaradi prisotnosti kisika in svetlobe).

    @nati wrote:

    ahaaa, razumem. Koliko časa pa je potem olje uporabno? približno?

    Odvisno od posameznega izdelka in shranjevanja – ne ga shranjevati kje na direktni svetlobi ali puščati odprtega; kaj pa piše na tvoji embalaži glede roka trajanja?

    #25407
    Profile photo of Nati
    Nati
    Udeleženec

    lih to je…k ne vidim. k gredo debilčki lepit deklaracije čez pomembne podatke :read:

    če se ne motim, je datum 01.11

    verjetno do leta 2011…

    #25408
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Ja – verjetno bo kar držal ta datum.

    #25409
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Vitamin E (Tocopherol) se v kozmetiki za zaščito izdelka uporablja v koncentracijah od 0.001-0.5% in se ga uporablja kot antioksidant, kot konzervans ne. Večinoma se uporabljajo konc. med 0.05-0.2%.

    Kot antioksidant za kožo (govorimo o prostem, alfa-tocopherolu) je vitamin E učinkovit v pripravkih, ki ga vsebujejo od 0.1-1%. Prosti tokoferol je, kot že omenjeno manj stabilen, zato se ga kot antioksidant za namene zaščite kože vgrajuje v drugih stabilnejših oblikah.
    Koncentracije vitamina E za namene zaščite kože v izdelkih zelo variirajo, odvisno tudi v kakšni obliki se nahajajo (prosti, vezan..). Antioksidantno vlogo vitamina E pa lahko povečamo z dodatkom vitamina C (brez da bi zviševali konc. vitamina E) – več o tem TUKAJ.

    Obstaja nekaj dokumentiranih primerov, kjer je alfa-tokoferol povzročal kontaktne alergične reakcije. Te reakcije so bile zabeležene samo pri dermalni aplikaciji, pri peroralnem vnosu neželenih učinkov ni bilo.
    (To samo za info – na skoraj vsako snov (odvisno tudi od koncentracije te snovi) v kozmetičnem izdelku se pri določenem (običajno zelo majhnem) procentu ljudi lahko pojavijo alergične reakcije.)

    #25410
    Profile photo of Morena
    Morena
    Udeleženec

    Na nekaterih tujih forumih sem zasledila, da je vitamin E olje (verjetno je to neko olje, ki mu dodajo vitamin) zelo popularno, baje čudežno za zmanjševanje brazgotin.

    #25411
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Vitamin E je lipidotopen, tako da se ga dodaja v oljnate podlage.
    @nina wrote:

    ..Varuje kožo pred nastankom gub povzročenih z UVB žarki, ugotovljeno pa je tudi bilo, da po redni aplikaciji tudi izboljša stanje že nastalih gub..

    Obstajajo študije, kjer so ugotovili izboljšanje stanja gub…tako da verjamem, da se pri redni aplikaciji pri določenih tipih brazgotin olje z vitaminom E lahko dobro obnese :)

    #25412
    Profile photo of Morena
    Morena
    Udeleženec

    Fino :cool:

    #25413
    Profile photo of timnala
    timnala
    Udeleženec

    Mene pa zanima, kjer bi dobila kaksne ampulce vitamina E..bi ga dodala enim domacim kremcam :wink1:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico