Domača kozmetika

Ars Cosmetica Forum NEGA IN ZAŠČITA NEGA OBRAZA Domača kozmetika

Ta tema vsebuje 3 odgovori, ima 2 glasova, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 7 let, 11 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4071
  Profile photo of Nati
  Nati
  Udeleženec

  Nina, imam par vprašanj in ker tvojemu znanju zaupam, se obračam nate :thumbsup:

  Zanima me, kaj meniš o doma narejenih kremah na osnovi vode, glicerina in različnih masel ter eteričnih olj?

  moje mnenje je, da takšne kreme ne morejo zdržat dolgo, ker so brez konzervansov in vsebujejo vodo. Poleg tega mislim, da je doma pač težko zmešat kvalitetno kremo….

  in še to, kaj meniš o uporabi eteričnih olj na obrazu? in o uporabi čistega karitejevega masla na mastni koži?

  Ta vpašanja so se mi sprožila ob prebiranju enega drugega foruma, pa me zanima tvoje mnenje in seveda tut mnenje drugih arsovk

  #68687
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Glede izdelovanja domače kozmetike – ja za preproste maske za enkratno uporabo, ja za mešanje različnih olj (rastlinskih, ne eteričnih)….vse ostalo pa ne.
  Kjer je voda, je res težko zagotoviti mikrobiološko obstojnost – pravzaprav nemogoče (če delamo to doma)…kakšen dan, če je v hladilniku, že zdrži, več pa ne.

  Doma je res težko zmešat dobro kozmetiko – nemogoče, kjer gre za več različnih sestavin.
  Če mešaš npr. dva različna olja, to ni problematično, ker imata podobne fizikalne lastnosti in sta oba v podobnih količinah. Zelo težko pa je zagotoviti homogenost eteričnih olj, če jih kar sami primešamo v kremo – ker EO se dodajajo v zelo majhnih količinah. Poleg tega je težko vedet, kakšna konc. EO je še nekritična glede iritacij na koži.

  Misliš čista EO za nanašanje na obraz..ali EO, ki jih kar sami primešajo h kremi?

  Čisto karitejevo maslo ni primerno za mastno kožo – mastna koža ima maščobe preveč, je pa tudi potencialno komedogeno (kar pa pri mastni koži nočemo :) ). Karitejevo maslo je okej za telo, roke, stopala, suhe konice las, za suho kožo na obrazu..

  #68688
  Profile photo of Nati
  Nati
  Udeleženec

  Nina, super! Hvala za odgovor! Vidim da sem razmišljala v pravi smeri :thumbsup:

  Te omenjene kreme naj bi imele rok trajanja dva meseca, če jo delaš in uporabljaš s čistimi rokami :hurteye:

  neumno mi je, da eni pišejo take nebuloze in zavajajo tiste, ki to berejo – češ naravna kozmetika je super, vsa kemija je zanič, torej zmešajmo naravno in dobimo perfektno kremo.

  EO menda do koncentracije 1,5% v kremi ali v mešanici olj

  #68689
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Krema, ki gre v prodajo, mora imeti svoj dosje, kjer so opisane vse fizikalno-kemijske lastnosti, točna sestava, mikrobiološka obstojnost….
  Vse to je potrebno zato, da dobi potrošnik v roke varen kozmetični izdelek. Pa še tukaj se dogajajo nepravilnosti.
  Pri takšnih home-made kremah je preveč neznank – ne samo da so pomembne sestavine, pomembni so tudi postopki priprave, pogoji, kjer kremo delaš, čistost, oprema, znanje..
  Ni tako enostavno, sploh ko je zraven voda in ne samo lipidna faza..jaz kaj takega ne bi dala nase. Če bi si jaz kaj podobnega sama izdelala, bi prej sigurno dala malo stestirat..sem bolj ziheraške in analitične sorte :science: .

  Pri EO je še problem to, da ne vedo, koliko dišav (limonen, linalol, geraniol, citronelol…) vsebujejo ta EO – in te komponente lahko iritirajo kožo. Če so v kremi nad določeno konc., morajo biti prav zaradi tega posebej navedene (ne velja, da je napisano samo EO).

  Pri naravni kozmetiki je potrebno toliko stvari upoštevat…niso vsi naravni izvlečki za vsakogar, niso vse rastlinske sestavine enako kvalitetne in čiste…

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico