DHA- dihidroksiaceton (Dihydroxyacetone)

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SESTAVINE V KOZMETIKI DHA- dihidroksiaceton (Dihydroxyacetone)

Ta tema vsebuje 2 odgovora, ima 1 glas, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 5 let, 4 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3594
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  DHA (dihidroksiaceton) je spojina, ki se uporablja v izdelkih za samoporjavitev. Deluje v zgornjih plasteh povrhnjice. Obarvanost nastane kot posledica reakcije DHA z amino skupinami aminokislin keratina (protein). DHA je stabilen pri pH med 4 in 6. V globjih plasteh kože se pH dvigne, tako da se DHA inaktivira.
  Glede na stabilnostno območje je seveda potrebno, da je pH pripravka prav tako med 4 in 6, torej rahlo kisel. Med sestavinami izdelka ne sme biti takšne s prosto amino skupino, saj bi DHA v tem primeru zreagiral že pred nanosom izdelka na kožo.
  Slaba lastnost DHA je neprijeten vonj, ki ga je moč zaznati v samoporjavitvenih izdelkih..kozmetične firme se zato zelo trudijo ta vonj prekriti.

  #23849
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Končna barva po nanosu DHA oz. samoporjavitvenega izdelka se razvije po nekje 8-12 urah. Po 4-7 dneh se barva s kože odlušči– za enakomerno luščenje celic in za ohranjanje enakomerne barve je pomembna uporaba vlažilnih krem, mlek in losjonov. Pri suhi koži je namreč luščenje bolj neenakomerno.
  Porjavitev z dihidroksiacetonom nam daje maksimalno zaščito SPF 3-4 pa še to do eno uro po nanosu- zaščita ne traja tako dolgo kot traja obarvanost!
  Zato je potrebno pred izpostavljanjem sončnim žarkom zaščitna sredstva uporabljati v enaki meri kot pred obarvanostjo s samoporjavitvenim izdelkom.

  #23850
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  članek oz. povzetek o dihidroksiacetonu:
  Samoporjavitveni kozmetični izdelki

  ..sem dobila v zadnjem času nekaj vprašanj na temo – ali je DHA dovoljen v naravnih izdelkih ali ne; odgovor v članku;)

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico