Cinkov oksid (Zinc Oxide)

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SESTAVINE V KOZMETIKI Cinkov oksid (Zinc Oxide)

Ta tema vsebuje 7 odgovorov, ima 2 glasova, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Gejba Gejba 7 let, 11 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #3596
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    A cinkov dioksid se tudi uporablja kot sončni filter?

    #23855
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Cinkov dioksid ne, cinkov oksid pa se je včasih uporabljal kot UVA&UVB mineralni filter. Veljavna evropska kozmetična direktiva ga ne uvršča več na seznam dovoljenih UV filtrov.

    #23854
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    @nina wrote:

    TITANOV DIOKSID spada med anorganske/mineralne/fizikalne sončne filtre. Večino žarkov odbija nekaj pa jih tudi absorbira in sprosti v obliki toplote. V kozmetiki se uporablja mikroniziran titanov dioksid (delci manjši od 2 μm), kar izboljša mazljivost, občutek na koži in zmanjša ostanek bele barve na koži.
    Največja dovoljena koncentracija v izdelkih za sončenje je 25%, isto velja za cinkov dioksid.

    ZnO poznam, zanimalo me je za ZnO2. :wink3: Nisem vedela ali si se zatipkala ali pa se uporablja tudi ZnO2. :blush1:

    #23856
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    :oops: ..ja potem sem se pa zatipkala..
    cinkov dioksid je drugo ime za cinkov peroksid, ki pa se ne uporablja kot sončni filter.

    #23857
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Pa vem nekaj novega. :thumbsup: Tipkarske napakice so mi pa zelo dobro znane. :wink1:

    Se že nekaj časa psihično pripravljam, da bom stestirala, če mi tudi ZnO maši pore – mogoče mi bo pa v bližnji prihodnosti uspelo. :P

    #23858
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Pripravlja se sprememba glede ZnO in njegove uporabe kot UV filter – zdaj naj bi bil spet dovoljen kot UV filter, vendar bodo morali biti delci večji od 100 nanometrov.

    ZnO je trenutno dovoljen za uporabo v kozmetičnih izdelkih – kot pufer, za zaščito sestavin v kozmetičnem izdelku, barvilo..- vendar se za te namene uporabljajo delci ´nespornih´ velikosti.
    ZnO ni bil več dovoljen (in zaenkrat to še vedno velja) kot UV filter zato, ker so se za ta namen uporabljale tudi velikosti delcev manjše od 100 nm (tudi 20-50nm) in ker za te velikosti ZnO ni bilo dovolj podatkov o varnosti.

    #23859
    Profile photo of Nina
    Nina
    Upravitelj

    Da samo dodam – v praksi je pri kozmetičnih izdelkih zelo težko bilo dokazovati, za kakšne namene se zdaj ZnO uporablja..ker seveda ni bil prepovedan, ampak je bil samo izključen iz enega od namenov.
    Me pa zanima, kako bodo rešili to zadevo z velikostjo delcev – bomo morali kar verjeti proizvajalcu, bo to označeno na embalaži (dvomim, vendar to meni sploh ne bi bilo mimo)..

    #23860
    Profile photo of Gejba
    Gejba
    Upravitelj

    Me firbec matra kako bodo to označevali.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico