BHA in BHT

Ta tema vsebuje 5 odgovorov, ima 2 glasova, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of Nina Nina 6 let, 3 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #4177
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Sintezna antioksidanta BHT (butilhidroksitoluen) in BHA (butiliran hidroksianizol) sta slabša in cenejša od antioksidantov rastlinskega izvora. Obstaja kar nekaj študij o negativnih in potencialno toksičnih učinkih teh dveh antioksidantov.
  BHA je znan tudi kot E320, BHT pa kot E321.

  Nekaj uporabnih linkov (dokler ne napišem še kakšnega povzetka):

  http://chemistry.about.com/library/weekly/aa082101a.htm

  http://en.wikipedia.org/wiki/Butylated_hydroxytoluene

  http://en.wikipedia.org/wiki/Butylated_hydroxyanisole

  Oba sintezna antioksidanta sta učinkovita v svoji funkciji – vendar gre tukaj za vprašanje, kako sta drugače sprejemljiva za naše telo in seveda dejstvo, da bi se lahko uporabljalo tudi kaj boljšega.. :P

  #80071
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Int J Toxicol. 2002;21 Suppl 2:19-94.
  Final report on the safety assessment of BHT

  BHT is the recognized name in the cosmetics industry for butylated hydroxytoluene. BHT is used in a wide range of cosmetic formulations as an antioxidant at concentrations from 0.0002% to 0.5%. BHT does penetrate the skin, but the relatively low amount absorbed remains primarily in the skin. Oral studies demonstrate that BHT is metabolized. The major metabolites appear as the carboxylic acid of BHT and its glucuronide in urine. At acute doses of 0.5 to 1.0 g/kg, some renal and hepatic damage was seen in male rats. Short-term repeated exposure to comparable doses produced hepatic toxic effects in male and female rats. Subchronic feeding and intraperitoneal studies in rats with BHT at lower doses produced increased liver weight, and decreased activity of several hepatic enzymes. In addition to liver and kidney effects, BHT applied to the skin was associated with toxic effects in lung tissue. BHT was not a reproductive or developmental toxin in animals. BHT has been found to enhance and to inhibit the humoral immune response in animals. BHT itself was not generally considered genotoxic, although it did modify the genotoxicity of other agents. BHT has been associated with hepatocellular and pulmonary adenomas in animals, but was not considered carcinogenic and actually was associated with a decreased incidence of neoplasms. BHT has been shown to have tumor promotion effects, to be anticarcinogenic, and to have no effect on other carcinogenic agents, depending on the target organ, exposure parameters, the carcinogen, and the animal tested. Various mechanism studies suggested that BHT toxicity is related to an electrophillic metabolite. In a predictive clinical test, 100% BHT was a mild irritant and a moderate sensitizer. In provocative skin tests, BHT (in the 1% to 2% concentration range) produced positive reactions in a small number of patients. Clinical testing did not find any depigmentation associated with dermal exposure to BHT, although a few case reports of depigmentation were found. The Cosmetic Ingredient Review Expert Panel recognized that oral exposure to BHT was associated with toxic effects in some studies and was negative in others. BHT applied to the skin, however, appears to remain in the skin or pass through only slowly and does not produce systemic exposures to BHT or its metabolites seen with oral exposures. Although there were only limited studies that evaluated the effect of BHT on the skin, the available studies, along with the case literature, demonstrate no significant irritation, sensitization, or photosensitization. Recognizing the low concentration at which this ingredient is currently used in cosmetic formulations, it was concluded that BHT is safe as used in cosmetic formulations.
  vir: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/

  Nekaj povzetkov iz zgornjega članka o varnosti BHT:

  – BHT se absorbira skozi kožo, vendar v koži ostanejo manjše količine…tudi če v koži ostanejo manjše količine, se to čez čas in pri uporabi večih izdelkov z BHT kopiči, meni pa ni niti “všeč”, da sploh ostanejo kakršnekoli količine v koži, sploh glede na to, da so dermalne študije zaenkrat še dokaj pomankljive
  – pri peroralnem vnosu se BHT metabolizira; pri dozah 0.5-1g/kg so pri podganah opazili poškodbe ledvic in jeter…velikokrat se BHT dodaja v šminke in balzame za ustnice
  – dermalni nanos BHT so povezovali s toksičnimi učinki v pljučnem tkivu
  – je blag iritant in senzibilizator, obstaja malo primerov,kjer so poročali o depigmentacji po nanosu BHT
  – zato ker BHT slabo oz. zelo počasi prehaja skozi kožo, ni nevarnosti sistemske toksičnosti, čeprav so podatki in študije glede penetracije skozi kožo še zaenkrat bolj skopi
  – zaradi majhne koncentracije, ki se uporablja v kozmetičnih izdelkih, so povzeli, da je uporaba BHT v kozmetičnih izdelkih varna…meni pa se zdi, da glede na količine šmink in balzamov, ki jih tekom življenja konzumiramo, zadeva ni tako nedolžna…in sem seveda zato, da se kot antioksidanti uporabljajo kakšni drugi, bolj sprejemljivi in bolj varni…

  #80072
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Članek na portalu o BHTju v kozmetičnih izdelkih: http://ars-cosmetica.com/aktualno/98-bht

  ..s primeri iz CosmetoTesta :wink1:

  #80073
  Profile photo of Tassa
  Tassa
  Član

  Zelo dober, zanimiv in poučen članek. :thumbsup:

  #80074
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  @damd1000 wrote:

  ol brez zamere ampak kaj je pa z BHT -om v kozmetiki narobe :)) Alkohola sta maščobna tisti peg-12 dimethicone pa tudi ni bavbav.
  Glede BHT-a na forumu oz. organizaciji ImmInst org. Immortality institutez znanstvenim ozadjem ne laičnim pravijo
  According to the medical research literature BHT can be useful for:preventing viral infections , such as herpes and terminating there outbreaks , prevention of DNA and cancer by certain carcinogens,protection of the brain from demage by alcohol , increasing tissue concentrations of vitamin e, preventing birth defects in diabetic pregnanciens ,protection from magnese toxicy.
  Najbolj znan je zaradi uporabe antiviralnega delovanja je pa res,da je bilo veliko znanstvenih polemik okoli BHT-a glede ali preprečuje raka oz. ali ga povzroča.
  Pa še tale članek Durk Pearson and Sandy Shaw have some recent articles about BHT…
  V kozmetiki je prisoten od 0,1 do 1 % samo sem ziher da je v Avene pod 0,2%
  Mene bi bolj skrbelo,kaj vse dajejo v hrano oz. kaj vse jeste ne pa to mikro prisotnost konzervansiov v kozmetiki.Paz za BHT je bilo dokazano,da ne pride v krvni obtok če je v kozmetiki.

  @tassa wrote:

  @damd1000 wrote:
  lol brez zamere ampak kaj je pa z BHT -om v kozmetiki narobe :))

  Nina je napisala zelo dober prispevek na to temo, priporočam :read:

  KLIK :wink1:

  @nina wrote:

  Je zelo učinkovit antioksidant, večje embalaže olj npr. (če hočejo da ostanejo olja nepokvarjane dalj časa) večinoma vsebujejo BHT (baje da dodatek vitamina E v večjih embalažah ni dovolj, do bi izdelek zdržal malo dlje). Pač smo spet pri tem kaj je bolje – dati krajši rok trajanja ali uporabiti poleg naravnih še sintezne antioksidante.

  Študije so pri živalih potrdilenegativne učinke, na ljudeh so podatki bolj skopi..mene osebno moti to, da določene količine BHTja ostanejo v koži in to, da ni zakonsko predpisane max. koncentracije (čeprav je res, da ga dajo v majhnih količinah…ampak pri nekaterih znamkah nikoli ne veš, kaj je za njih tista “meja”).

  Če bi bila krema v tubi..vprašanje če bi bil tale BHT nujno potreben…bi mogoče lahko malo več vitamina E dalo prav tako osbtojno kremo..

  @damd1000 wrote:

  Ma ja sej v bistvu v hrani ga tudi jaz nimam rad tega BHT-a ćeprav ene študije na podganah so pa ugotovila,da sta BHT in njegov kompanjon preprečevala raka na želodcu druge študije pa spet govorijo,da je zadeva zelo rakotvorna in povzroča akutne zastrupitve .Recimo na Pubmedu so samo ene 3 članki o BHT-u pa še to nekaj o holesterolu in pa,da so ga dajali zajcem in ,da zajci niso utrpeli nobenih vidnih poškodb glede atheroslerosis in njihove arterije so bile zelo čiste.Mene osebno v kozmetiki niti ne moti,vsaj v tej kremi od Avena ne.Pri Avenu ogromno krem vsebuje ta BHT tudi v tubah.
  V glavnem zadeva ni glih nedolžna če je v velikem procentu je ziher iritant ,če nič drugega v manjših dozah pa mislim,da ni panike.Seveda spet pa je odločitev na vsakem posamezniku.
  v hrani se ga pa definitivno izogibite pa tudi kompanjona

  @nina wrote:

  že tako se mu je kdaj v dekorativi težko izognit (ker pač želiš točno določen odtenek šminke, glosa, pudra ipd.), tako da se ga jaz potem v negovalni res izogibam. predvidevam, da dekorative ne uporabljaš…tako da maš “nekaj bonusa” potem pri izbiri negovalne kozmetike :wink1:

  Pozitivne učinke izkazuje v nekaterih študijah zato, ker je antioksidant..in pri boleznih, ki nastajajo zaradi prostih radikalov, se potem obnese vsaka spojina, ki prepreči prostim radikalom, da povzročajo poškodbe. Je pa sporen kar se tiče toksičnosti za jetra, ledvice..ostaja v koži itn.
  Sploh v oljih za obraz ali za telo – čist brezveze (no za proizvajalce ne), bi ga lahko z vitaminom E nadomestili..

  #80075
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  glede pozitivnih učinkov BHTja, ki so navedeni v nekaterih študijah – za lažjo predstavo…to je podobno kot če bi delali študijo, kako konzervansi, recimo konzervans formaldehid – za katerega vemo, da je toksičen za celice, deluje dobro v zaviranju rasti bakterij…in posledično preprečuje razvoj bakterij v izdelku, izdelek tako ohranja bolj učinkovite sestavine..sam konzervans preprečuje infekcijo z bakterijami ipd. Taka študija bi se osredotočila na pozitivne učinke, ki jih pač vsak dober konzervans izkazuje. Čeprav ostaja dejstvo, da je znotraj izbire konzervansov formaldehid slaba izbira, ker je toksičen, kancerogen…

  Nekaj podobnega je z BHTjem kot antioksidantom – deluje proti prostim radikalom, je učinkovit antioksidant in zato v študijah lahko deluje tudi proti rakastim celicam. Ampak vsak antioksidantima v splošnem takšno delovanje..vendar pa je znotraj izbire antioksidantov pomembno ločit, kateri so bolj sprejemljivi za zdravje oz. imajo v študijah izražene manj toksične lastnosti oz. večinoma pozitivne in zelo malo negativnih. In BHT je znotraj izbire antioksidantov po študijah manj sprejemljiv zaradi že omenjenega toksičnega delovanja na jetra, ledvice, nekaj ga ostane v koži itn.

  Upam, da sem tole zdej razumljivo razložla…

  še to mogoče – BHT NI konzervans, je antioksidant…velikokrat ga pri prevodih opišejo kot konzervans namesto antioksidant; ščiti izdelek pred oksidacijo (zato ga najdemo v izdelkih, ki imajo maščobne sestavine).

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico