Alcohol in Alcohol Denat.

Ars Cosmetica Forum SPLOŠNE TEME O KOZMETIKI SESTAVINE V KOZMETIKI Alcohol in Alcohol Denat.

Ta tema vsebuje 12 odgovorov, ima 5 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of dapper dapper 3 let, 12 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3598
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Alcohol je v kozmetičnih izdelkih ime za etanol, Alcohol Denat. pa za denaturiran etanol– etanolu so dodani denaturanti, ki etanol spremenijo v “neužitno” obliko.

  Etanol se v kozmetičnih izdelkih uporablja kot podlaga, topilo, 70% etanolno-vodne raztopine imajo antiseptični učinek, več kot 15% vsebnosti etanola v vodni fazi kozmetičnega izdelka deluje kot konzervans.

  Alkohol na splošno lahko izsuši in iritira zelo občutljivo kožo, vendar je glede senzibilizacij in iritacij bolj problematičen Alcohol Denat., kjer ne vemo točno, kateri denaturant so dodali etanolu (obstaja lista možnih denaturantov).
  V izdelkih za sončenje se meni sam Alcohol (ne Alcohol Denat.) ne zdi tako problematičen, saj po nanosu hitro izhlapi, po drugi strani pa zmanjša potrebo po ostalih konzervansih, ki predstavljajo večjo nevarnost glede fototoksičnih reakcij.

  #23883
  Profile photo of amisa
  amisa
  Član

  Meni pa nekaj ne da miru :lashing:

  Do sedaj je nekako veljalo, naj bi alkohol na prvih mestih (do 5ega ce se prav spomnim) pomenil en velik NE za sam izdelek in nisem zasledila, da bi se katera kaj prevec poglabljala v to, koliko dejansko ga je notri. Ogromno izdelkov, ki so bili sicer sestavinsko dobri, je dobilo negativno oceno predvsem zaradi vsebnosti alkohola na prvih mestih oz. se taksnim izdelkom niti nisem/nismo posvecale.
  Zadnje case pa predvsem pri naravni kozmetiki (recimo EC) zasledim alkohol ze na prvih mestih, vendar glede na % ki ga izdelek vsebuje naj ne bi bil skodljiv za kozo.
  Hm, ali to pomeni da bi se bilo za prav vsak izdelek, ki vsebuje alko, potrebno pozanimati koliko % ga dejansko vsebuje?
  Zanima me tudi do katere vrednosti naj ne bi bil skodljiv za kozo in kje si lahko kaj vec (strokovnega) na to temo preberem?

  #23884
  Profile photo of timnala
  timnala
  Udeleženec

  To pa tudi mene zanima..ker ogromno izdelkov, ki imajo certifikat, tudi oznako sehr gut od ökotesta in na splosno dobre ocene vsebuje alkohol..verjetno vsega tega tudi ne bi bilo, ce bi bilo kaj fejst slabega v izdelku..skoda, ker ne pise koliko % alkohola vsebujejo izdelki..bi bilo toliko lazje izbirati :P

  #23885
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Samo mesto ti ne pove nujno vse zgodbe. Če je recimo na 4. mestu konzervans katerega max količina je 1%, na 5. se pa nahaja alko, stvar ni sporna.

  Okvirne procente pa mislim, da ti je proizvajalec celo dolžen posredovati. Nekateri pa sploh ne komplicirajo in ti direktno povedo, da je v izdelku manj kot x% alkohola.

  #23886
  Profile photo of amisa
  amisa
  Član

  gejba imas morda kaksen link do clanka/raziskave ki govori o tem, koliko % alkohola je se ok itd.?

  #23887
  Profile photo of Gejba
  Gejba
  Upravitelj

  Na žalost ne, ker si ne shranjujem takih linkov. Mogoče ima Nina kaj pri roki.

  #23888
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Jaz sem zasledila info, da če ga je več kot 10% pa res izsušuje – ampak mislim, da ga veliko kozmetičnih izdelkov ne vsebuje 10 ali več pa vseeno izsušujejo kožo.

  Tako da jaz bi rekla, da je sprejemljivo v majhnih količinah – nekje do 1% mislim, da sploh ni panike…kar je pa malo več, npr. 1-2% pa po moje pri mešani in mastni koži tudi ni problem. Odvisno je tudi, s kakšnimi sestavinami je kombinirano.
  Ne zdi se mi pa sprejemljiv za nego okrog oči…mogoče se res najde kak izdelek, ki ima alkohola..ne vem 0,15% pa se dobro obnese okrog oči zaradi drugih sestavin – ampak okrog oči bi jaz bila na splošno bolj pazljiva z alkoholom.

  Kar se tiče certifikatov in oko testa – alkohol ni omejen v nobenem od certifikatov in tudi pri oko testu ne količine ne gledajo, ker zakonodajno ni omejen. Pri certifikatih je določena vrsta alkohola – ne sme biti denaturiran oz. če je denaturiran, mora biti z naravnimi sestavinami.
  To je šibka točka certifikatov..ta alkohol..ampak omejiti ga pa skoraj ne morejo, ker že itak imajo manjši nabor konzervansov – tako da če bi še tu postavljali omejitve, bi se lahko začelo dogajat to, da izdelki več ne bi dosegali ustrezne mikrobiološke kakovosti. Spet odvisno od proizvajalca – ima izbiro, da da manj alkohola, embalažo na sprey ali majhno odprtino..kombinira še s kakšnimi drugimi konzervansi…

  Pri oko testu je pa čisto odvisno kaj in kako testirajo – lahko testirajo kako je koža navlažena po enotedenskem nanosu kreme za po sončenju…in možno , da se v tem času tudi izdelki z alkoholom dobro obnesejo…če bi testirali pa dlje pa bi mogoče začeli izsuševati. Oko test je vsekakor nek pozitiven “znak” – ampak delujejo znotraj zakonodaje…parabeni so dovoljeni in če se v praksi izdelek s parabeni dobro obnese, lahko dobi tudi sehr gut oznako…enako velja za alkohol. Odvisno res, kaj testirajo… zalo koristno se mi zdi npr. testiranje raznih nečistoč (za kozmetiko in živila) – teh na seznamu sestavin ni, lahko pa delajo škodo za kožo in zdravje.

  Dodam še to – iz izkušenj..kadar se pojavi izdelek, ki naj bi bil kozmetika in vsebuje npr. 40% alkohola, se vseeno to obravnava, kam se bo uvrstil…ker takšen procent že razkužuje in bolj kot med kozmetiko spada med biocide.

  #23889
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Še to sem se spomnla :)
  Zakaj je tudi v naravni kozmetiki več alkohola – ker se določeni izvlečki ekstrahirajo z alkoholom (če bi se s čim drugim, pri določenih rastlinah ne bi dobili ven tiste učinkovine, ki jo želimo)..in več dajo takih izvlečkov, več gre tudi alkohola zraven v izdelek. Se pa tudi tukaj da veliko narediti…in spet je to odvisno od proizvajalca..

  #23890
  Profile photo of timnala
  timnala
  Udeleženec

  Izcrpno in koristno :yes:

  Hvala Nina :flower2:

  #23891
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Dodam še to – ja najbolje se je pozanimat pri proizvajalcu ali posredno preko uvoznika. Potem vsaj vemo na čem smo…ker nam včasih tale zaporedna mesta na seznamu sesatvin premalo povedo.

  #23882
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Če se komu da brat:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18569160

  trenutno nimam časa, da bi kakšen povzetek napisala :blush1:
  Je pa nekaj o denaturantih za alkohol napisanega..mogoče bo komu tudi bolj jasno, zakaj raje alkohol (če že) in ne alkohol denat…

  #23892
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj
  #23893
  Profile photo of dapper
  dapper
  Član

  Joj, super prispevki. Hvala!

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico