AHA, BHA (alfa in beta hidroksi kisline)

Ars Cosmetica Forum NEGA IN ZAŠČITA NEGA OBRAZA AHA, BHA (alfa in beta hidroksi kisline)

Ta tema vsebuje 132 odgovorov, ima 27 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a Profile photo of tigica tigica 1 leto, 12 mesecev nazaj.

 • Avtor
  Prispevki
 • #3519
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  AHA in BHA imajo keratolitični učinek– zgornji sloji povrhnjice se odstranijo, hkrati se poveča delitev celic v bazalnem sloju povrhnjice (s tem je stimulirana obnova povrhnjice).
  Varni izdelki z AHA imajo koncentracijo manj kot 10% in pH višji od 3,5. Visoke koncentracije (40% in več) uporabljajo dermatologi za epidermolizo in kemični piling.
  Najvišja dovoljena koncentracija salicilne kisline (ki je BHA) v izdelkih za lase, ki se izperejo, je 3%, v ostalih kozmetičnih izdelkih pa 2%.

  Primeri AHA: glikolna kislina, mlečna kislina, jabolčna kislina, vinska kislina..
  Primer BHA: salicilna kislina

  V izdelkih za akne se uporabljajo večinoma salicilna, glikolna in mlečna kislina. Stranski učinki, ki se lahko pojavijo so iritacije in senzibilizacije kože.
  Pri prepogosti uporabi se lahko zgodi, da se sčasoma zmanjša učinek.

  #8362
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Glede iritacije AHA kislin- obstaja učinkovit način za zmanjšanje draženja, in sicer kombinacija AHA kislin in resveratrol.
  Resveratrol spada med fitoestrogene, ima antioksidantno delovanje.., v kombinaciji z AHA kislinami pa signifikantno zmanjša draženje kože- inhibira ciklooksigenazo in s tem preprečuje pretvorbo arahidonske kisline v prostaglandine, ki so mediatorji vnetja. Študija je bila narejena pri nanosu 8% glikolne kisline.

  #8363
  Profile photo of Tanja76
  Tanja76
  Udeleženec

  Jaz sem pred kratkim začela uporabljat te kisline. Brala sem, da si po tem moraš obvezno nanest še kremo z UV filtri. Mene pa zanima to, ali mora to biti obvezno krema ali je dovolj puder v prahu ki ga uporabljam. Je zadosti puder oz Natural Reflection, ali mora bit kombinacija obeh? To je oboje od Everyday Minerals.

  Puder:
  Sestavine: Mica (CI 77019), Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxide (CI
  77491, CI 77492, CI 77499), Ultramarines (CI 77007) ali Chromium Oxide Greens (CI 77288) (odvisno od formule).

  Natural Reflections (to je za nanos po pudru)
  Sestavine: Mica (CI 77019), Titanium Dioxide (CI 77891), Zinc Oxide (CI 77947), Iron Oxides (CI 77489, CI 77491, CI 77492, CI 77499).

  #8364
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Pomembno je, da je UV zaščita (vsaj SPF 15).
  Titanov dioksid je UV filter – vendar bi v teh izdelkih glede na to, da ni na izdelku naveden kot filter, lahko samo predvidevala, koliko ga je oz. kolikšen SPF nudi. Višina filtra je tudi pomembna od nanosa (nekaj o tem tukaj in tukaj) – in pri kremah lažje dosežemo dovolj debel nanos.

  Nekaj zaščite je…vendar bi za sigurno zaščito pri uporabi AHA in BHA bilo res dobro nanesti še kremo s filtrom. Mineralni pudri (oz. v tem primeru oba omenjena pudra) pa k zaščiti še dodatno prispevajo.

  #8365
  Profile photo of Tanja76
  Tanja76
  Udeleženec

  :thanks2:

  #8366
  Profile photo of Tassa
  Tassa
  Član

  Kdaj je priporočljivo začeti s kislinami?

  #8367
  Profile photo of amisa
  amisa
  Član

  nekje sem brala da tam nekje po 25 letu, vem pa ne

  #8368
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Ja, nekje od 25 leta dalje – vendar ne preveč seveda.
  Za predele mastne in nečiste kože lahko v primernih izdelkih tudi prej.

  #8369
  Profile photo of Tanja76
  Tanja76
  Udeleženec

  Jaz imam skori 33 let, pa si nanašam vsak večer izmenično 2%BHA in 8%AHA. Bo to v redu?

  #8370
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Jaz bi si takšne količine nanašala nekaj časa – tolko da dosežeš efekt oz. spremembo, potem pa ne več tako pogosto.
  To je kar dosti za redno in dolgotrajno uporabo – kakorkoli že, je to kemični piling in se čez čas lahko pojavijo razne senzibilizacije in večja občutljivost..pa še učinek se pri prepogosti uporabi lahko zmanjša.

  #8371
  Profile photo of Tassa
  Tassa
  Član

  Jaz imam 26 let :cool: in zaenkrat uporabljam Avene Cleanance K, sedaj bi rada preizkusila še Avon Anew Alternative. Ali je še prehitro za to? Za to linijo piše po 30-em. Uporabljala bi jo občasno (npr.2x na teden) zvečer.

  #8372
  Profile photo of Tanja76
  Tanja76
  Udeleženec

  Koliko pogosto bi bilo fajn da jih uprabljam, ali moram oboje, so dovolj ene? Še to, koža niti ni tako mastna, ampak se mi občasno pojavljajo mozoljčki, pa tiste črne ogrce mam tudi…

  #8373
  Profile photo of amisa
  amisa
  Član

  jaz bi ti svetovala vsak drugi ali se bolje vsak tretji dan, lahko pa tudi samo enkrat na teden ko bos zadovoljna s stanjem. Vec se mi ne zdi potrebno, sploh ce nimas mastne koze, aken,…

  #8374
  Profile photo of Nina
  Nina
  Upravitelj

  Študije glede uporabe glikolne kisline (AHA) so pokazale povečano fotosenzibilizacijo že po enem mesecu redne uporabe – zaradi keratolitičnega efekta se zgornji sloj hitreje odstranjuje in je tako koža še bolj izpostavljena učinkom UV sevanja. Po enem izmed virov so takšne rezultate dobili pri uporabi 10% glikolne kisline.

  AHA naj bi za razliko od BHA delovale globje v kožne sloje; za BHA so v eni izmed študij ugotovili, da zavira produkcijo določenih snovi, ki so potrebne za razmnoževanje bakterij in tako deluje proti aknam.

  Za aknasto kožo je bolj primerna salicilna (BHA), za npr. odpravljanje pigmentnih madežev in pospešeno obnovo pa bolj AHA.

  Tanja76 – jaz bi uporabljala salicilno npr. 2 meseca zvečer (še posebej tam, kjer imaš nečistoče in ogrce)..potem boš videla kakšen je učinek…, AHA pa npr. 1krat tedensko (takrat seveda ne salicilne).

  Tassa – sočasno/izmenično in redno uporabo Cleanance K in Anew alternative ti ne bi priporočala, sploh glede na tvojo starost. Lahko pa poskusiš z Anew alternative..tako kot praviš 1-2krat tedensko. Koliko časa pa si uporabljala Cleanance K?

  #8375
  Profile photo of Tanja76
  Tanja76
  Udeleženec

  Hvala za razlago :thumbsup:

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.

Nina POP za 10. obletnico parfumske klasike

Nina praznuje svojo 10. obletnico! V preteklih letih je dišava Nina znamke Nina Ricci postala velika parfumska klasika in za obeleženje tega dogodka se je...

Pobeg v tropski raj

Preskoči na orodno vrstico