Dokazano učinkoviti vitamini in minerali kot zdravila in ne kot prehranska dopolnila

0

Poplava prehranskih dopolnil v lekarnah, drogerijah, na spletu in specializiranih trgovinah v nas vzbudi marsikateri dvom o učinkovitosti in dejanski potrebi po teh izdelkih. Z raznovrstno in zdravo prehrano dodatnih vitaminov in mineralov načeloma ne potrebujemo. V primeru prehladnih obolenj, večjega stresa in v obdobjih slabe prehrane poskusimo v prvi vrsti manjkajoča hranila dobiti iz sadja, zelenjave, žitaric in oreščkov. V obdobjih stresa in bolezni se nam običajno še toliko bolj ponuja priložnost, da resnično spremenimo prehranjevalne navade.

V primeru, da iz kakršnegakoli razloga ne uživate zdrave hrane, da ste aktivni športniki, da imate ob zaužitju sadja in zelenjave hujše prebavne težave, je bolje, da manjkajoče vitamine in minerale nadomestite “s tabletko” kot pa da ne naredite ničesar. Vnosi določenih vitaminov in mineralov so seveda potrebni tudi pri specifičnih bolezenskih stanjih. Vendar pozor – niso vsi vitamini in minerali enako učinkoviti in kakovostni. Pri množici vitaminov in mineralov imamo pravzaprav pri določenih pripravkih zagotovilo, da vsebujejo točno to, kar je napisano na embalaži. Taki vitamini in minerali so zdravila in ne prehranska dopolnila.

Pri prehranskih dopolnilih je vaš izbor odvisen izključno od zaupanja proizvajalcu. Nekateri proizvajalci nam ponujajo visokokakovostna dopolnila, veliko pa jih žal prodaja vitamine in ostale dodatke po principu »embalaža prenese vse«. Pri zdravilih je zgodba drugačna – tudi pri neodvisnih testiranjih se izkaže, da veljajo navedbe in informacije, ki jih najdete na embalaži in na priloženih navodilih.

Za vas smo izbrali deset vitaminskih in mineralnih pripravkov, ki so zdravila. Kratki opisi vitaminov in mineralov so del priloženih navodil za uporabo.

VITAMIN C: Plivit C tablete

vitamini-plivit-c

Vitamin C (askorbinska kislina) spada med poglavitne vitamine, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Vitamin C je pomemben za delovanje različnih encimov (snovi, ki pospešujejo kemične procese v telesu), sodeluje pri tvorbi nekaterih nevrotransmiterjev (kemične snovi, odgovorne za prenos živčnih dražljajev med živčnimi celicami) in hormonov nadledvične žleze. Pomemben je za rast in vzdrževanje zdravih kosti, zob, dlesni, vezi in krvnih žil. Poleg tega je pomemben za delovanje imunskega sistema, za celjenje ran in za absorpcijo železa.

VITAMIN C in KALCIJ: Ca-C 1000 Sandoz šumeče tablete

vitamini-ca-c-1000

Zdravilo Ca-C 1000 Sandoz vsebuje kalcij, mineral, ki se v telesu nahaja v največjih količinah, večina ga je v kosteh. Pomemben je za večino telesnih funkcij, nujno potreben za delovanje živcev, mišic, srca in za strjevanje krvi. Je posrednik pri delovanju številnih hormonov. Za opravljanje teh nalog mora biti v določenih tkivih prisoten v pravi koncentraciji. Vsebuje tudi askorbinsko kislino (vitamin C), ki ima pomembno vlogo v biokemičnih procesih. Potrebna je tudi za nastajanje kolagena in obnavljanje tkiv.

VITAMIN E: Evitol tablete

vitamini-evitol

Vitamin E je antioksidant, ki preprečuje oksidacijo pomembnih celičnih struktur. Veže se z aktivnimi škodljivimi snovmi, kot so prosti radikali, ki nastajajo v organizmu pod vplivom notranje- in zunajtelesnih dejavnikov. Tako varuje celice pred okvarami ter ohranja njihovo funkcionalno sposobnost. Vitamin E deluje pozitivno na celoten organizem: izboljšuje imunsko odpornost, preprečuje nastanek poškodb ožilja in ga varuje pred aterosklerotičnimi spremembami ter olajša absorpcijo nekaterih drugih vitaminov.

VITAMINI B: B-complex tablete

vitamini-b-complex

B-complex vsebuje vitamine skupine B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Pomanjkanje enega od teh vitaminov ali povečana potreba po njem povzroci potrebo tudi po drugih vitaminih iz te skupine, zato moramo ob znakih pomanjkanja kateregakoli vitamina iz skupine B, dajati ves kompleks vitaminov B. B-complex je namenjen: za preprečevanje in zdravljenje hipovitaminoze B in avitaminoze B, pri povečani porabi vitaminov skupine B, pri moteni absorpciji vitaminov pri obolenjih prebavil in jeter, za beriberi, nevralgije, polinevritis, nevrodermatoze.

FOLNA KISLINA: Tifol tablete

vitamini-tifol

Zdravilo Tifol vsebuje folno kislino, ki spada med vitamine skupine B. Naše telo folne kisline ne more izdelati samo, zato jo mora dobiti s hrano. Folna kislina je nujno potrebna za izdelavo in presnovo neobhodnih snovi v telesu, kot so npr. nukleinske kisline in aminokisline. Pomembna je tudi za tvorbo in obnovo krvnih telesc ter njihovo pravilno delovanje; pomanjkanje lahko povzroči vrsto slabokrvnosti (megaloblastno anemijo). Pomanjkanje folne kisline v zgodnji nosečnosti lahko povzroči napake pri zapiranju nevralne cevi. Iz nevralne cevi se v prvih tednih po oploditvi razvije otrokovo živčevje. Nevralna cev se zapira med 24. in 27. dnem nosečnosti, zato je smiselno preventivno jemanje folne kisline pred zanositvijo, najkasneje pa od zanositve do konca 3. meseca nosečnosti. Dokazano je, da folna kislina zmanjša tveganje za nastanek razvojnih nepravilnosti možganov in hrbtenjače zarodka.

VEČ VITAMINOV IN MINERALOV ZA NOSEČNICE: Elevit Pronatal tablete

vitamini-elevit

Elevit Pronatal je zdravilo, ki vsebuje vitamine, minerale in elemente v sledovih. Uporablja se za preprečevanje ali izboljšanje motenj zaradi porušenega ravnotežja ali pomanjkanja vitaminov ali mineralov med nosečnostjo in dojenjem. Nosečnice in ženske, ki dojijo in ne kadijo ter ne uživajo alkohola, z uravnoteženo prehrano običajno dobijo dovolj vitaminov, mineralov in elementov v sledovih. Kljub temu pa jim med nosečnostjo in dojenjem teh snovi lahko začne primanjkovati. Pogosto bruhanje na začetku nosečnosti je na primer lahko vzrok za pomanjkanje nujno potrebnih hranil.

VITAMIN E in KOENCIM Q10: Fidi koencim 10 mehke kapsule

vitamini-fidi-koencim

Koencim Q10, imenovan tudi ubikinon oz. ubidekarenon, v organizmu deluje na več načinov: sodeluje pri nastajanju celične energije – molekul ATP, sodeluje pri obrambi celičnih struktur pred škodljivimi učinki prostih radikalov (antioksidativnega delovanja) in stabilizira membrane. Čeprav Q10 ni pravi vitamin, saj ga je naš organizem sposoben tvoriti sam, pa se to »notranje« (endogeno) nastajanje z leti značilno zmanjšuje. Dodatek vitamina E: zaradi antioksidativnega delovanja vitamina E v celičnih membranah in njegove velike koncentracije v nizko gostotnem (LDL) holesterolu ob hkratnem antioksidativnem delovanju koencima Q10 s sposobnostjo regeneracije vitamina E lahko sklepamo, da je kombinacija obeh uspešnejša pri varovanju LDL-holesterola pred oksidacijo (najpomembnejši zgodnji dogodek v razvoju ateroskleroze).

VEČ VRST VITAMINOV ZA OTROKE: Pikovit tablete ali sirup

vitamini-pikovit

Pikovit vsebuje devet najpomembnejših vitaminov, ki sodelujejo pri uravnavanju številnih biokemičnih procesov v organizmu. Pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob ter delovanju živčnega sistema sodelujejo vitamini skupine B (B1, B2, B6, pantotenska kislina in nikotinamid). Za razvoj epitelnih celic in sintezo vidnega pigmenta je potreben vitamin A. Vitamin D uravnava porabo kalcija in omogoča pravilno mineralizacijo kosti in zob. Vitamin C pospešuje absorpcijo železa in sodeluje v mnogih oksidoredukcijskih procesih v organizmu. S Pikovitom zapolnimo povečane potrebe organizma po vitaminih in nadomestimo njihovo pomanjkanje v hrani.

KALCIJ: Kalcij Sandoz šumeče tablete

vitamini-minerali-kalcij-sandoz

Kalcij je mineral, ki je nujno potreben za vzdrževanje elektrolitskega ravnovesja telesnih celic in tekočin, kar omogoča normalno delovanje mišic in živčevja. Sodeluje tudi pri vrsti drugih osnovnih procesov v telesu, na primer pri strjevanju krvi, sproščanju hormonov in delovanju encimov. Je nenadomestljiva sestavina kosti, izboljšuje pa tudi delovanje belih krvničk. Pri osteoporozi blaži in odstranjuje bolečine ter tako omogoča večjo gibljivost bolnika. Na gladko mišičje deluje spazmolitično, omogoča remineralizacijo kosti ter zavira izločanje izcedka pri prehladu in nekaterih alergijskih obolenjih.

MAGNEZIJ: Magnesol šumeče tablete

vitamini-minerali-magnesol

Šumeče tablete Magnesol vsebujejo magnezij v obliki magnezijevega citrata, ki ga telo dobro prenaša in izrablja. V telesu ima magnezij pomembno vlogo; nahaja se povsod in je nujno potreben za pravilno delovanje vsake celice. Sodeluje pri presnovi beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in nukleinskih kislin. Aktivira več kot 300 encimov in sodeluje pri ustvarjanju in porabi energije; je naravni kalcijev antagonist. Pri pogostem jemanju odvajal, rednem pitju alkohola ter povečanih psihičnih in telesnih obremenitvah so potrebe po njem še večje. Znaki, ki nas opozorijo, da telesu primanjkuje magnezija, se kažejo kot hitra utrujenost, nagnjenost h krčem v mečih, motnje v delovanju srca in ožilja, pobitost in depresije.

Naj bodo vitamini pomoč telesu in ne nadomestilo za »vitaminov oropan« življenjski slog. Pri izbiri hrane in vitaminov poslušajte in opazujte svoje telo – običajno se pri pomanjkanju določenih vitaminov in mineralov pojavi želja po specifičnih vrstah hrane.

Temo Vitamini in minerali lahko spremljate tudi na forumu.