Certifikat Soil Association

0

Soil Association je vodila britanska ekološka organizacija, ki podeljuje certifikate med drugim tudi kozmetičnim izdelkom, ki ustrezajo njihovim standardom. V kozmetičnem izdelku s certifikatom Soil Association ni dovoljena uporaba nanodelcev, gensko spremenjenih sestavin ali snovi, ki bi izvirale iz ogroženih vrst. Izdelki s certifikatom Soil Association niso testirani na živalih.

ZAHTEVE ZA DELEŽE Izdelki s certifikatom Soil Association, ki imajo v imenu oznako »organic«, morajo vsebovati najmanj 95% ekoloških sestavin in ustrezno predelanih sestavin ekološkega izvora. Izdelki brez oznake »organic« v imenu morajo vsebovati najmanj 70% ekoloških sestavin in ustrezno predelanih sestavin ekološkega izvora. Deleži se ne nanašajo na končni kozmetični izdelek, ampak na vse sestavine v izdelku razen vode.Voda je vključena v omenjene deleže takrat, kadar končni kozmetični izdelek vsebuje več kot 90% vode.
PRIMER SESTAVIN IN DOLOČANJE DELEŽEV PRI GELU ZA PRHANJE

Sestavine gela za prhanje Essential Care: aqua (pure water), aloe barbadensis juice*, coco glucoside, calendula officinalis*, olea europaea (extra virgin olive) oil*, levulinic acid, xanthan gum, cymbopogon citratus (lemongrass) oil*, citric acid, eucalyptus globulus*, mentha spicata (spearmint) oil*, citral* & limonene* (in the essential oils).
*iz ekološke pridelave

Razlaga: 70% od vseh sestavin razen vode je ekološkega izvora. Oranžno označene sestavine so bile po ustreznih postopkih pridobljene iz naravnih sestavin. Zeleno označene sestavine so rastlinske sestavine iz ekološke pridelave.

(NE)DOVOLJENE SESTAVINE

Certifikat Soil Associaton dovoljuje uporabo:

  • alkohola (Alcohol)
  • konzervansa fenoksietanola (Phenoxyethanol)
  • dišave eteričnih olj (Limonene, Linalool, Citral, … )

Prisotnost alkohola v izdelkih, predvsem v večjih količinah, lahko povzroča iritacije in kožo izsuši. Konzervans fenoksietanol se je do zdaj v študijah izkazoval kot varen, nekaterim redkim posameznikom pa kljub temu lahko povzroča iritacije.

Dišave eteričnih olj uvrščamo med iritante. Certificirani izdelki, ki vsebujejo te dišave kot del rastlinskih izvlečkov, lahko izzovejo negativne reakcije na koži. Seveda pa se pri kozmetičnih izdelkih vsem dišavam ne moremo izogniti, saj nekatere kupujemo tudi oz. prav zaradi določenega vonja. Pomembno je, da se dišavam izogibamo pri tistih z zelo občutljivo kožo in pri dojenčkih. Za ostale pa je bolje, da posegajo po naravnih dišavah, pridobljenih iz eteričnih olj kot pa po sinteznih dišavah in parfumih.
Za razliko od nekaterih drugih certifikatov za organsko in naravno kozmetiko, Soil Association ne dovoljuje uporabo natrijevega lavril sulfata (Sodium Lauryl Sulfate), ki spada med bolj agresivne emulgatorje.

Soil Association certifikat
IZBIRA KOZMETIČNIH IZDELKOV S CERTIFIKATOM SOIL ASSOCIATION PRI NAS:
Essential Care – izdelki za nego obraza in telesa, izdelki za nego dojenčkov in mamic
Sophyto – izdelki za nego obraza
PurBabies – izdelki za nego dojenčkov in mamic
Inlight – izdelki za nego obraza in telesa<
Baby Boo – izdelki za nego otroške kože
Yes – lubrikanti
Bentley Organic – izdelki za nego telesa in otroške kože, čistila za dom
Skin Blossom – izdelki za nego obraza in telesa
Natural House – milo za roke in čistila za dom

Temo Soil Association certifikat lahko spremljate tudi na forumu.