Čaj namesto tonika?

0

Pri izjemno občtuljivi koži se lahko namesto klasičnega tonika odločimo za uporabo čaja – vendar mora biti ta sveže pripravljen. Lahko ga hranite v hladilniku do naslednjega dne, več ne. Voda je idealno gojišče za mikroorganizme in če ni dodatka konzervansa ter ustreznega pakiranja, se izdelek lahko hitro pokvari. Pokvarljivosti takšnega čaja običajno ne moremo takoj videt in hitro se nam lahko zazdi, da je takšen čaj prelit v steklenico uporaben dlje časa.

Za zelo občutljivo kožo, ki ne prenese določenih pomožnih sestavin, topil in konzervansov, je sveže pripravljen čaj, s katerim si osvežite obraz (z bombažnimi blazinicami ali direktno popršite po obrazu), lahko idealna rešitev. Po drugi strani pa lahko takšni koži s čajem, ki ga hranimo več dni, naredimo še dodatno škodo, saj poleg blagodejnih sestavin nanašamo tudi nevarne bakterije, ki lahko negativno vplivajo na zaščitni plašč kože in povzročajo neželene kožne spremembe. Čaje izbirajte glede na potrebe kože – kamiličnega za pomiritev, metin se dobro obnese na mešani koži, zeleni čaj na problematični in vneti koži itn.

Visoko kvalitetni toniki imajo velikokrat višjo ceno in med izbiranjem izdelkov, pri katerih bomo globje posegli v žep in se “drago” razvajali, se toniki malokrat znajdejo med temi izbranci. Morda po krivici. Sestavinsko odlični toniki namreč pomembno prispevajo k ohranjaju zdrave kože, nasprotno pa slabe sestavine nekaterih tonikov koži povzročajo veliko škode, ki je tudi kvalitetna krema ne more “izničiti”.

Pri izbiri tonikov v prvi vrsti priporočamo, da se vedno izogibate takšnim, ki vsebujejo umetna barvila in velike količine alkohola. Vsebnost alkohola preverite tudi pri naravnih in organskih tonikih, ki ostalih nevarnih in spornih sestavin običajno ne vsebujejo.

Temo Toniki lahko spremljate tudi na forumu.