Bvlgari Goldea: sončna svetloba v dragoceni esenci

0

Bvlgarijeva zlata doba

Goldea je povabilo na nenavadno olfaktivno potovanje, ki je vzklilo v domišljiji parfumerja-draguljarja. Napaja in hrani ga zgodovina sveta in vseh njegovih zakladov.

Goldea, metafora za ponovno odkrito, univerzalno, a hkrati intimno olfaktivno vesolje, govori številne zgodbe:

  • Zgodbo o zlatarju-alkimistu, ki je delal z rumenim zlatom, in ki ga Bvlgari, v vseh njegovih oblikah časti že več kot 130 let ter v njem združuje klasično zapuščino in modernost.
  • Zgodbo o ustvarjalcu, ki je zaljubljen v ikonske ženske, ki se nikoli ni prenehal potapljati v njihovo najgloblje bistvo, da bi zanje zmogel ustvarjati najbolj dragocene zgodbe v obliki dišav in draguljev. “Ljubezensko afero”, ki traja že več kot stoletje, so v šestdesetih letih dvajsetega stoletja najbolje opisali Hollywood, Cannes in Cinecittá.
  • Zgodbo o strastnih razmerjih, ki so jih boginje in sodobne dive vedno imele z zlatom in zgodbo o kači, ki je prav tako talisman v Bvlgarijevih poezijah kovine, kamenja in dišav.

Te čudovite Deae – latinsko za boginje – črpajo svojo moč in zapeljivost iz večne lepote prvega in simbolizma drugega. Goldea, manifest Bvlgarijevega stila, se blešči v inovativnih dišavnih čustvih cvetno- orientalskih not, ki ujemajo in odbijajo svetlobo in žametno razvajajo kožo. Prav tako je poklon eni izmed ultimativnih ikon svetlobe, čutnosti in zlata v zgodovini, literaturi in filmu zadnjih 2000ih let: Kleopatri.

Potrjevanje božanskega

Čudovito dragocena narava Goldejinega mošusa in njuna kraljevska, čutna, žareča avra odsevata lastnosti zlata … Ta igra odsevov in številnih odmevov med olfaktivno in dragoceno snovjo je popolno bistvo Goldee.

bvlgari_goldea_4Utelešenje sonca

Vse od začetka časa je zlato utelešalo vse, kar se je drugače skrivalo v sanjah, mitih in legendah. Vedno je bilo gonilo spektakularnih naporov človeka, od kralja Salomona do Aleksandra velikega, od Inkov do Krištofa Kolumba, katerega odkritja so Sevilljo spremenila v mesto Svetega zlata. Egipčani so bili tisti, ki so mu že od začetka svoje civilizacije, podali njegovo mistično dimenzijo, saj je bil zanje utelešenje sonca. Je neke vrste kovinski ekvivalent Ra-ju, Božanskemu soncu – ki naj bi imel enega otroka, to naj bi bil prav Egipt. Večni cikel naše zvezde uteleša stabilnost in obstojnost te kovine.

Nebo, domovanje sonca, je prav tako kraljestvo boginje Hathor. Boginja, ki je neločljivo povezana z Ra-jem, je poznana tudi pod imenom »tista, ki je zlata«, in je začetnica kulta sončnega boga, ki je bil tako svet, kot tudi globok. Egiptovski faraoni in kraljice, so trdili da jim nošnja zlatega polkroga na njihovih čelih, podari čudovitost in popolno moč sonca, ki se izrazi skozi avro, ki jo začno oddajati.

Ta edinstvena kovina, ki simbolizira čudovito in neminljivo tkivo bogov, je uporabnikom prav tako podarila nesmrtnost z obljubo novega življenja po zemeljskem: čarovnija te večnosti in ne-minljivosti – ki so jo uporabljali za časa njihovega življenja – se je dogajala v skrivnostni čudovitosti njihovih zlatih domov. V središču piramid, ki so hranile neverjetne izdelke iz faraonskega zlata in srebra. Kasneje so antični Grki in celo Rimljani prav tako posvojili egiptovski dvojni kult sončnega boga. Plinij starejši je na primer verjel, da lahko ta kraljevska kovina podaljšuje življenje.

 

Neponovljiva – ženska svetlobe in zlata

Rimljani so jo klicali Superbia – “Čudovita”. Očarala je Cicera in Plutarha. Julij Cezar in kasneje Antonij sta pokleknila pred njo. Začenši s Shakespearejem je postala subjekt približno 200tih gledaliških iger, oper, baletov in številnih filmov. Kleopatra že več kot 20 stoletij brez premora navdušuje. V popolnoma drugačnih časih je bila izredno moderna ženska. Ekstremno drzna, je bila ustvarjalka in izredna igralka v zgodbi svojega življenja. Strastna, čutna, karizmatična, drzna, provokativna in odločna spoprijeti se s svojo usodo. Z Goldeo želi Bvlgari praznovati njeno neverjetno življenjsko avro.

Ko je bila stara 21 let, se je pojavila pred Julijem Cezarjem v svojem tipičnem slogu, zavita je bila namreč v preprogo: to je bilo nepozabno srečanje med dvema, ki sta drug v drugem takoj prepoznala podobnosti, se ljubila in se povzpela na sam vrh moči. Kleopatra je bila mojstrica umetnosti spektakla. Njeni »dogodki« so bili nekaj neverjetnega: s Cezarjem je v 90 metrskem čolnu potovala po Nilu, medtem ko ju je obkroževalo 4000 ladij, ki so za sabo puščale opojno sled dišav mirte, smole benzoina, kadil in mošusa. Živeča podoba boginje Hathor na Zemlji. Kleopatra se je zavedala moči simbolov in jih tudi intenzivno uporabljala: krono boginje in njen sončni disk, čarobno stoječo kobro na svojem čelu. Ustvarila je posebno vlogo, ki ji je bila pisana na kožo: vloga boginje-ženske, katere kip bo nekega dne kraljeval nad Rimom, stoječ poleg kipa Venere-Afrodite. Kasneje se je »preoblekla« v Afrodito, ter se v takšnem kostumu prikazala pred Antonijem, svojim bodočim možem. Sedela je na zlatem prestolu, pod senčnikom iz spletenega zlatega sukanca, na krmi ladje, oblečene v zlato.

Brezkončno edinstvena v času, ko hedonistična individualnost še ni obstajala, Kleopatra je predhodnica, vizionarka modernih časov. Virtuozna zapeljivka je uporabljala umetnost okraskov in dodatkov, da je lahko pritegnila in zadržala pozornost ostalih. Je več od lepe, je zapisal Plutarh, poseduje izredno privlačnost. Njen lasten opis sebe je bil enostaven – Neponovljiva.

Nikakršno presenečenje ni, da je Kleopatra tako očarala Hollywood. Kot tudi ni presenečenje, da jo je Elizabeth Taylor poosebila s takim realizmom, vključno z nošnjo čutnih zapestnic-kač, ki jih je oblikoval Bvlgari. Prva diva assoluta v človeški zgodovini – Kleopatra – čudovita in čutna, nam je pokazala pot in postavila pravila: potrditi svojo božanskost skozi vladavino večne fascinacije.

bvlgari_goldea_1Koncept Goldee

Goldea, ki jo je uglasbil Alberto Morillas, je prvotno veličastna himna mošusu, to je bila od nekdaj značilnost Bvlgarijev stil dišav. To parfumsko vodo – kaskado rezonantnih mošusev, ki drug drugemu služijo za odmev – naelektrijo presenetljivi kromatski učinki, ki mejijo na otipljive. Kot močan odmev Bvlgarijevega zlata. Arome so nameščene tako kot Bvlgari namešča drage kamne. Priklanjajo se olfaktivni bogatosti in brezkončnim niansam palete stiliziranih belih mošusev. Alberto Morillas je presekal vse konvencije in preizkusil zakonitosti mošusa, tega nadvse mitičnega vonja.

Pred časom, sta naravni in živalski mošus iz Tonkina navduševala Evropo. Zahvaljujoč Marku Polu se je po Evropi razširila novica da gre za afrodizijak, ki je petkrat bolj dragocen kot zlato. Če ima parfumsko vesolje svojo Himalajo občutkov, je to ta, ki jo ustvari močen in globok žar mošusa. Lahko jo primerjamo le s soncem in njegovo čutno toplino. Zato tudi ni presenetljivo, da je mošus v antični Grčiji in starem Rimu predstavljal nebeško, zvezdnato svetlobo.

bvlgari_goldea_3“Figurativno” cvetno-orientalski

Vse od konca 20. stoletja so moderni alkimisti inovativno spreminjali dišavo mošusa, ga stilizirali in se vračali k njegovemu bistvu. Zapletena sestava Goldee kot zbor orkestrira različne sodobne »glasove«. Glasba, ki bi jo lahko opisali skozi številne različne stile, zagotovo pa ne kot barok. Izraža in prebuja intenzivno in čutno jantarjevo mešanico in občutke cvetja. Medsebojna igra tekstur, barve in svetlobe. Je kot okusen koktajl, v katerem zlato razvaja različne izvedbe belega mošusa, ki je znan po svoji

Nota mošusa, ki zasvoji je prisotna v zgornjih, srednjih in osnovnih notah, poudari svežino in lahkotno naravnost pomarančnih cvetov, katerih prisotnost pomaga pri sestavljanju elektrificiranega hibridnega florientalskega šopka. To privlačno noto podaljšajo nepričakovane, čutne vibracije ylang-ylanga. V misli prikliče ognjeno drznost draguljev – nekaj podobnega pralinejem ali kristalom sladkorja – ki jih Bvlgari išče po celem svetu. Celota ustvari neustavljivo privlačno dišavo z neverjetnim stilom, ki »pretvori« sončno svetlobo v sončevo esenco. Kot dragocen modni dodatek, ki ob stiku, prepoji vašo kožo s čutnostjo.

 

Olfaktivna piramida

Zgornje note: nežen, žareč vrh sončnega, kristalnega mošusa. Svetla uvertura kristalnega mošusa, ki jo pomiri mehkoba pomarančnih cvetov, bergamotke in sonca polnih robid.

Srednje note: čudovito cvetno srce z nežnim mošusom, ki zasvoji. Čuteča dragocenost cvetnega nektarja se spaja s čutnim užitkom svilnate teksture nežnega zlatega mošusa in tropsko ženstvenostjo ylang-ylanga. Noto zaokroži nežna eleganca cvetov jasmina.

Osnovne note: sled užitka kraljevega jantarjevega mošusa. Zaokrožen in mehak žametni mošus, ki ga dopolnjuje neustavljiva mesena čutnost jantarjeve mešanice. Prav tako vsebuje, kot odsev v zlatem očesu, sled zlatega pačulija in egiptovskega papirusa, ki so ga Egipčani uporabljali pri izdelavi svojih parfumov.

 

Oblika in občutek zlate strukture, ki jo je oblikoval Brancusi.

Luksuzna modernost Goldee se igra s pravili in vrednotami tradicionalnega italijanskega in francoskega oblikovanja dišav. Vendar pa so parfumi, ki jih ustvarjam za Bvlgari, v prvotnem pomenu dragulji s svetlečim ali matiranim videzom dragih kamnov. Kot zlatar, sem tudi sam želel oblikovati in ujeti ta žar zlata, ki je kot zmrznjena kapljica vode, ki prečka »svetleče polje«. Globoka in čutna kreacija, ki na goli koži dobesedno zažari.

Goldea je pravcata himna različnim mošusem. Meji na nerazumno in v spomin prikliče ekstravagantne velikosti Bvlgarijevih draguljev. Vendar pa ta posebna mešanica mošusev s svojo vztrajno intenzivnostjo ne deluje prestaro ali baročno. Če bi bila dišava objekt, bi bila to Brancusijeva zlata skulptura. Z obliko, ki ustvari edinstven in brezčasen dotik, mehkobo in nežnost podobno svili.

To gostoto, sijaj, patino nam podajo moderni in skoraj otipljivi mošusi. V vseh njenih čutnih aspektih najdemo, zahvaljujoč cvetnim notam, pomirjujočo naravnost, ki je zame izrednega pomena. Dodatek ylang-ylanga – zelo svetle rože, ki sporoča kontroliran eksotizem kompozicije – in cvetov jasmina.

Če bi bila dišava barva, bi bila kot zlata krogla, ki od svoje površine odbija sončne žarke. Kot sončni zahod. Vendar pa Goldea uteleša tudi bogastvo in večnost zlata ter hipnotično fascinacijo, ki potuje skozi zgodovino človeka in bogov, od starega Egipta do konkvistadorske Španije.

bvlgari_goldea_2Steklenička in njeni čari

Steklenička z Goldeo je pravi manifest, ki predstavlja Bvlgarijevo identiteto zlatarja- parfumerja. Miniaturno umetniško delo, ki ga kar razganja od številnih simbolov, je veliko več kot le steklenička. Nudi občutek, da gledate v srce zlate kapljice, v kateri se odseva svetloba.

Čistost in popolnost njene oblike, ki je spolirana in ekspertno rezana, kot edinstveni dragi kamni Rimljanov. Goldea sveti z briljanco dragih kamnov, ki so nameščeni v zlato – podpis Bvlgarija.

Vrh stekleničke, ki je oblikovan kot cabochon, spominja na mite božanskega stvarjenja, ki se častijo od časa starodavnega Egipta. Ko ga narišemo v dveh dimenzijah, sonce predstavlja najpopolnejša izmed oblik: krog. Prav ta ploščati disk služi za krono Hathor, boginji sonca, sreče in ljubezni, ki so jo Grki poimenovali Afrodita.

Zlat prstan, ki krasi vrh stekleničke in se ponaša z vgraviranimi luskami, simbolizira sončne žarke, ki dosegajo Zemljo. Prav tako simbolizira božjo in čarobno moč kače, ki jo je Bvlgari s svojimi dragulji Serpenti, spremenil v ikonski motiv, ki zaseda osrednjo vlogo v univerzumu dišav.

Dve nedeljivi okrogli polovici tega talismana sta zamišljeni kot poklon – ornament žareči lepoti sodobne boginje – in poudarjata opojne in brezčasne krivine ženstvenosti.

 

Oglaševalska kampanja

Isabeli Fontana uteleša svetlo sončno intenzivnost ženske Goldea. Vse na njej spominja na skrivnostno rojstvo tega parfuma, zibelke svete ženstvenosti, ki izžareva čutnost, božanskost in karizmo. Celo njena narava se zdi, kot da je del “Kroga neponovljivih”, ki ga je ustvarila Kleopatra, da bi potrdila da je brez sebi enakega, in zagotovila, da bo njena podoba postala nesmrtna. Da je sama po sebi sončni sistem.

Nad imidžem femme fatale Goldea ženska žari z intimno svetlobo. Kamorkoli gre, jo vsi prepoznajo kot resnično, živečo boginjo. Kraljevska, svetlobo odbojna lastnost, ki sije iz njenega telesa, načina kako postavi glavo in njene prirojene moči zapeljevanja – je oboje – ikonska in sodobna. Vse na njej je mitično in objekt potrebnega razmisleka. Oblečena za vladanje, kjerkoli že je, nikoli ne pozabi draguljev Serpenti, emblematičnih modnih dodatkov, ki si jih ovije okoli vratu ali na zapestji. Prav tako ni nikoli brez svoje stekleničke parfuma, njenega orožja za zapeljevanje, ki ujame svetlobo, ki jo oddaja ta boginja. Sonce, zlato in kača so prepleteni – popolni koncepti, ki jih vzame za svoje.

Privablja jo vse, kar povzdiguje in iz nje pritegne najboljše, hodi naravnost proti piramidnim vrhovom, ki si jih je zastavila, zavedajoč se se svoje lepote, svoje moči. Je zvezda svojega življenja, tista, ki ji mi pravimo usoda.

Drzna, Izmuzljiva, Fascinantna …

Goldea ženska vstopi v Bvlgarijev očarljiv svet kovine in kamenja. Stoji poleg muz in div, neskončnih in plodnih virov inspiracije, ki so se jim poklanjali že Rimski oblikovalci nakita.

 

Bvlgari Goldea je na voljo kot parfumska voda v 25, 50 in 90 ml ter kot gel za prhanje in mleko za telo v 200 ml embalaži.