BHT v kozmetičnih izdelkih

0

BHT oz. butilhidroksi toluen se v kozmetičnih izdelkih uporablja kot antioksidant. V živilih ga poznamo tudi pod oznako E321. Obstaja kar nekaj študij o negativnih in toksičnih učinkih tega sinteznega antioksidanta, ki ga pogosto najdemo v balzamih za nego ustnic, šminkah, oljih ter maslih za telo itn. V vlogi antioksidanta, ki ščiti izdelek pred oksidacijo in posledično podaljša rok trajanja, se sicer zelo dobro obnese. Vseeno ga kozmetične znamke, ki se nevarnosti BHT-ja zavedajo, uspešno nadomeščajo z drugimi antioksidanti.

Študije so pokazale, da se butilhidroksi toluen absorbira skozi kožo in da manjše količine v koži tudi ostanejo. Podatki o prehajanju skozi kožo in morebitni sistemski toksičnosti so zaenkrat še bolj skopi. Dermalni nanos so v študijah povezovali s toksičnimi učinki v pljučnem tkivu, pri peroralnem vnosu pa so pri testiranjih na podganah ugotovili poškodbe jeter in ledvic. Glede na to, da veliko šmink in balzamov za ustnice tudi nehote zaužijemo, je pri teh izdelkih smiselno upoštevati tudi podatke študij pri peroralnem vnosu.

Butilhidroksi toluen spada med blage iritante, poročali pa so tudi o nekaterih redkih primerih, kjer je na mestu nanosa na kožo prišlo do depigmentacije.

Zakaj je kljub negativnemu vplivu na zdravje ta sintezni antioksidant dovoljen?

Njegovo uporabo se opravičuje z majhnimi količinami v kozmetičnih izdelkih. Vendar v zakonodaji za BHT ni predpisanih omejitev glede koncentracije! Ko pomislimo, kolikokrat na dan se namažemo z balzamom za ustnice ali obnovimo nanos glosa … količine nanešenega butilhidroksi toluena niso več tako zelo majhne. Zato preverite sestavine na embalaži!

Nakupa izdelkov, ki ga vsebujejo, ne priporočamo. Vsebujejo ga kozmetični izdelki, ki imajo v svoji sestavi maščobne sestavine. Razna olja za telo, masla, …, lahko danes, glede na veliko izbiro, z lahkoto zamenjate za izdelke, ki BHT-ja ne vsebujejo. Podobno velja za balzame za ustnice. Pri šminkah in glosih, kjer je BHT res kar pogosta sestavina, pa se včasih težko ločimo od nam ljubega odtenka zaradi nezaželenih sestavin. Namesto da se pregledovanju sestavin izognemo in “ne gledamo”, poiščimo podobne odtenke z boljšimi sestavinami ali pa zmanjšajmo uporabo teh izdelkov. Še vedno je bolje, da imamo manj šmink in glosov z BHT-jem, kot pa da se pregledovanju sestavin popolnoma izogibamo.

V CosmetoTestu smo pogledali sestavine nekaterih šmink, glosov in balzamov za ustnice. Spodaj so navedeni izdelki, ki BHT vsebujejo:

Balzam za ustnice Eucerin Lip Aktiv
Balzam za ustnice Neutrogena Levres Lippen
Šminka Maybelline Moisture Extreme Lipcolor
Glos NYX Mega Shine Lip Gloss
Glos Essence Cream Gloss
Glos Lancome Color Fever Gloss

Temo BHT in BHA lahko spremljate tudi na forumu.