Bazilika

2

Baziliko, eno izmed najbolj prepoznavnih začimb na svetu, najdemo v kozmetičnih izdelkih pod imenom OCIMUM BASILICUM EXTRACT ali OCIMUM BASILICUM OIL. Čeprav izhaja iz tropske Azije, je danes bazilika eno izmed značilnih zelišč Sredozemlja. Je izredno bogata z vitaminom K, manganom, železom, vitaminom C in beta karotenom.

Olje bazilike se pridobiva iz listov in cvetov s parno destilacijo. Zaradi antiseptičnega in protivirusnega delovanja se uporablja v negovalnih kozmetičnih izdelkih za odpravljanje aken, pri vnetjih kože, pri ranah, ki se težje zacelijo in pri blaženju pikov insektov. V aromaterapiji se olje bazilike uporablja kot antidepresiv, v parfumski industriji pa kot dišava v zeliščni kategoriji.

Izvleček iz listov in cvetov bazilike se odlično obnese v kremah in mazilih za utrujeno kožo – po nanosu je koža poživljena, povrnjen ji je zdrav sijaj. Ime bazilika izhaja iz grščine in pomeni »kralj«, obstajajo pa celo starodavni zapisi, da so se kralji že pred več sto leti umivali v kopelih z dodatkom bazilike in svojo kožo negovali z mazili, ki so vsebovala olje bazilike.