Balea Sensitive gel za tuširanje

0

Balea Sensitive gel za tuširanje je nizkocenovni izdelek, ki je blago odišavljen in se nahaja v prozorni 300 mililitrski embalaži. Kot že ime pove, nam proizvajalec obljublja izdelek za občutljivo kožo – preverili bomo, če sestavine na embalaži takšno oznako opravičujejo.

Navedbe na embalaži:
– nežen vonj in negovalni provitamin B5, ki ščiti občutljivo kožo
– inovativna vlažilna formula s polyfructolom kožo vlaži in jo ščiti pred izsuševanjem
– blaga nega za občutljivo kožo za vsakodnevno uporabo
– koži prijazen pH, brez barvil
– dermatološko potrjeno, da koža izdelek dobro prenaša

Sestavine:
aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl hydroxysultaine, sodium chloride, coco-glucoside, sodium lauroyl glutamate, glyceryl oleate, glycerin, panthenol, inulin, lecithin, aloe barbadensis leaf juice, polyquaternium-7, citric acid, propylene glycol, disodium EDTA, benzophenone-4, hydrogenated palm glycerides citrate, tocopherol, parfum, sodium benzoate, phenoxyethanol

Kako sestavine podpirajo navedbe na embalaži:

Gel je nežno in prijetno odišavljen, primeren za ženske in moške. Vsebuje provitamin B5, to je pantenol, ki je vsekakor dobrodošel v izdelkih za občutljivo kožo. Polisaharidi, v tem gelu je to sestavina inulin, so znani vlažilci v kozmetiki; na embalaži je napisano ime “polyfructol” in opravičuje obljube o vlaženju med samim čiščenjem kože. Pri tretji trditvi, da je nega s tem gelom blaga, pa naletimo na prve kontradikcije: ker je gel v prozorni embalaži in prozorne barve, ga je potrebno zaščititi pred svetlobo in dodati UV filtre; vendar filtri v gelih za tuširanje za občutljivo kožo nimajo kaj iskati. V gelu najdemo filter benzofenon, ki sodi med potencialne alergene z reaktivno karbonilno skupino in se ga je dobro izogibati tudi v izdelkih za sončenje (na voljo je precej boljših UV filtrov). Na račun videza embalaže, ki zaradi brezbarvnosti deluje čisto in potrošnika tudi s samim prozornim videzom subtilno nagovarja, da kupuje nekaj izjemno nežnega, je proizvajalec zatajil pri izbiri sestavin, ki bi morale biti pri gelu za občutljivo kožo vsekakor na prvem mestu. Gel vsebuje sulfate, ki za zelo občutljivo kožo niso najboljša izbira, ter poliakrilamidno sestavino za tvorjenje ti. “filma”, ki bi jo vesten snovalec takšnega izdelka prav tako lahko izpustil. Izdelek glede na vse navedene sestavine koži ni prijazen, je pa res brez barvil. Dermatološka potrditev izdelka se bere kot marketinška poteza, saj se gel ne izkaže kot sestavinsko primeren za občutljivo kožo in se tudi v praksi ni obnesel na osebi, ki ima zmerne težave z alergijami – povzročal je srbenje.

Gel za prhanje Balea Sensitiv bi označili kot klasičen gel za tuširanje za odrasle osebe z normalno in neproblematično kožo, za potrošnike, ki imajo radi blage vonje “po čistem in nežnem”, nimajo težav s kožo in so pri izbiri kozmetike nezahtevni.

Temo Geli za prhanje lahko spremljate tudi na forumu.